Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye’de yaşayan yabancı sayısı, Bulgaristan nüfusunu geçti

Türkiye'de yasal olarak bulunan yabancıların toplam nüfusunun İzmir nüfusundan büyük olduğunu belirten Gökce, "Eğer yabancılar tek bir yerde yaşasaydı, o şehir Türkiye'nin en büyük üçüncü şehri olacaktı" dedi.

Türkiye’de yaşayan yabancı sayısı, Bulgaristan nüfusunu geçti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Türkiye’deki yabancı sayısına ilişkin veriler sundu.

Türkiye’de yasal olarak bulunan yabancıların toplam nüfusunun İzmir nüfusundan büyük olduğunu belirten Gökce, “Eğer yabancılar tek bir yerde yaşasaydı, o şehir Türkiye’nin en büyük üçüncü şehri olacaktı” dedi.

Gökce, “Türkiye’de yaşayan yabancı nüfusu Bulgaristan nüfusunun tamamını aşmış durumda” ifadelerini kullandı.

Gökce’nin söz konusu paylaşımının tamamı şu şekilde:

“Türkiye’de en az 4 milyon 924 bin 233 yabancı yasal izinle yaşıyor. Göç İdaresi Başkanlığı’nın güncel verilerine göre 3 milyon 246 bin 178 yabancı “geçici koruma”, 33 bin 246 yabancı “uluslararası koruma” statüsünde Türkiye’de yaşarken, 1 milyon 122 bin 468 kişi de ikamet izniyle Türkiye’de yaşamına devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2021 tarihli verilerine göre 168 bin 103 kişi “çalışma izni” sahibiyken, İçişleri Bakanlığı’nın 2016 – 2021 yılları arasında yayınladığı faaliyet raporlarına göre 354 bin 238 kişiye de vatandaşlık verildiği görülüyor.

“Tek bir yerde yaşasalardı, o şehir Türkiye’nin en büyük üçüncü şehri olacaktı”

Türkiye’de yasal olarak bulunan yabancıların toplam nüfusu İzmir nüfusundan büyük. Eğer yabancılar tek bir yerde yaşasaydı, o şehir Türkiye’nin en büyük üçüncü şehri olacaktı.

Türkiye’deki ortalama hanehalkı büyüklüğü 3,17. Yabancıların da aynı oranda olduğu kabul edilirse yabancılar toplam Türkiye genelinde 1 milyon 518 bin 462 konut kullanıyor.

Türkiye’de kaç düzensiz göçmen olduğu bilinmiyor. Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre 2019 – 2023 arasında 1 milyon 243 bin 883 düzensiz göçmen yakalanmış durumda.

“Hepsi sınır dışı edilemiyor”

Yakalanan tüm düzensiz göçmenler sınır dışı edilmiyor. Yakalananlar ilk olarak İçişleri Bakanlığı’na bağlı Geri Gönderme Merkezleri’ne gönderiliyor. Burada vatandaşı oldukları ülkelerin temsilcilikleriyle temasa geçiliyor ve yetkililerin değerlendirmesine göre sınır dışı etme kararı alınıyor. Sınır dışı etme kararını yargıya taşıyarak itiraz eden göçmenlerin bazılarının sınır dışı kararı iptal edilebiliyor. Bu durumda düzensiz göçmenler Türkiye’de kalmaya devam ediyor.

Düzensiz göçmen sayısı tam olarak bilinmese de uzmanlar 2-3 milyon arasında olduğunu tahmin ediyor. Bu rakam da mevcut yabancı sayısına eklendiğinde yaklaşık 8 milyon yabancının Türkiye’de yaşadığı görülüyor. Bir başka deyişle Türkiye’de yaşayan yabancı nüfusu Bulgaristan nüfusunun tamamını aşmış durumda.

Demografik değişim tehdidi

Dünya Bankası’nın bu yıl Nisan ayında yayınladığı rapora göre dünyada bugün 184 milyon göçmen bulunuyor. Bu göçmenlerin 37 milyonu da sığınmacı statüsünde. Zürih Enstitüsü’ne göre de 2050 yılında 1,2 milyar insanın iklim göçmeni olabileceği belirtiliyor. Göçmen ve sığınmacı krizine karşı akılcı ve bilimsel politikalar uygulanmadığı takdirde Türkiye gıda, barınma krizlerinin yanı sıra ciddi bir güvenlik ve demografik değişim tehdidi ile karşı karşıya kalacak.

Bütün şehirlerimizin de yerel yönetimlerinin yaşanan demografik, kültürel, mekansal değişime uygun politikalar üretmesi gerekiyor. Altyapı ve üstyapı alanında atılacak adımlar şehirlerimizin tarihi, kültürel dokusunu belirleyeceği gibi, iklim değişikliğinin yaratacağı ekolojik tahribat da şimdiden önlem almamızı bekliyor. Akıl ve bilim ışığında harekete geçmeye şimdi ihtiyacımız var.”

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler