Sosyal Medya

Gündem

Ali Bilge yazdı:  Seçimlere kadar idare et, Mehmet

Aşağıdaki yazıyı, yarın paylaşacaktım ama bu haberden sonra hemen paylaşmak farz oldu.. “NATO zirvesinin en önemli maddelerinden biri de İsveç’in…

Ali Bilge yazdı:  Seçimlere kadar idare et, Mehmet

Aşağıdaki yazıyı, yarın paylaşacaktım ama bu haberden sonra hemen paylaşmak farz oldu..

“NATO zirvesinin en önemli maddelerinden biri de İsveç’in birliğe katılması oylamasıydı. Türkiye, itiraz ettiği İsveç’in katılımına onay vermişti. Gazeteci Seymour Hersh, Türkiye’nin IMF’den alacağı kredi için İsveç’in katılımına yeşil ışık yaktığını ifade etti.”

Programı Pazartesi 10-07-2023  sabah 09: 00 da yaptım , kayıtlar ortadadır. Gazeteci Seymour Hersh ile akrabalık ve arkadaşlık ilişkim yoktur..!

“MEHMET : YEREL SEÇİMLERE KADAR , İDARE ET “

Ekonomide ortaya konmuş yazılı program yok , sadece açıklamalar var, peki neden program yok? Çünkü, iktidar krizi kabul etmiyor , kriz yok diyor. Enflasyona çare olabilecek henüz ortaya konan heterodoks ya da sonu ‘doksla’ biten herhangi bir istikrar programı göremiyoruz.

Sadece Şimşek kapı aralığında bir , iki twit atıyor, bunlara program diyemeyiz. Belli ki; ‘Mehmet, yerel seçimlere kadar beni idare et!’ denmiş. Program olsa önümüze bir metin gelir değil mi?

İstikrar programları ; para ve maliye politikalarının açık seçik yazıldığı , ekonomide neyin çıpa olduğu, nelerin hedeflendiğinin belirlendiği , açık üreten alanlara dönük politikaların tespit edildiği , yapısal düzenlemelerin sıralandığı, takvime bağlandığı programlardır.

Bir ülkede fiyatlar genel seviyesini aşağı çekebilmek için çeşitli hedeflemeler kullanılır. Döviz çıpası , enflasyon hedeflemesi gibi. Şimdi ortalıkta sadece Gaye, Mehmet, birde Recep çıpası var , ama bunlar zemini tarayan çıpalar, yerde sürükleniyorlar, böyle olmaz, kredibilitesi olmayan bir açıklamaya dayanan programla yol alınmaz , hedefleme gerekir , çapa gerekir.

Ayrıca, istikrar programların arkasına bir finansman paketi de koyarsın. İç ve dış finansman paketini de belirlersin. Genellikle bu kaynaklara ulaşmak için IMF ve Dünya Bankası ile anlaşmalar yaparsın. (Pakistan geçen hafta IMF ile anlaştı.)

 

 

Ya da hazırladığın programa uluslararası kuruluşlar destek verir , bu destekte size piyasalardan borçlanma imkanı verir. Bu şekilde daha ucuza borçlanırsınız. Bugün dış finansman paketi için para toplamaya Orta Doğu ve Körfez ülkelerine gidiliyor. Körfez ülkeleri enerji fiyat artışlarından dış ticaret fazlası verdiler. Ellerinde para bol.

Erbakan’da böyleydi..

1970’lerde Milliyetçi Cephe dönemlerinde bugünkü iktidarın mürşidi  Erbakan’ da , kasaları Petro dolarla dolu  Arap ülkelerine sık sık giderdi , para bulma , borç isteme turlarına çıkar ve  çoğunlukla da eli boş dönerdi.

Erbakan’ın, IMF ve DB’sına   olumsuz laflar ederken, aynı zamanda bu kuruluşlara, Türkiye’ye destek verilmesi için gönderdiği mektuplardan birini ,  eski hazine genel sekreteri rahmetli Tunç Bilget , 90’lı yıllarda milletvekilliği  yaparken  açıklamıştı. Erbakan’ın , yerden yere vurduğu  dönemin Dünya Bankası Başkanına gönderdiği  mektubu  meclis kürsüsünde  göstermişti.

Erbakan benzer durumları Başbakan’ken  90’larda da yaşadı. D8 Müslüman ülkeler ekonomi birliğinden bir sonuç çıkaramadı . Üstelik Kaddafi karşısında çok kötü  duruma düşüldü. Kaddafi, Erbakan başkanlığındaki Türkiye heyetini çadırdan kovmuştu, rezil rüsva olmuştuk.

Seçimlerden sonra IMF ye gidersek şaşırmayın..

Benden söylemesi , yerel seçimlerden sonra ekonomi yönetimini IMF ‘ye yönlendirebilirler , seçimlerden sonra önlerinde 4-5 senelik, seçimsiz rahat bir dönem var. Otokratik bir ülkesiniz , muhalefeti her an susturabiliyorsunuz. Çok rahat , yüzde yüz ters uygulamalar , U dönüşleri yapabiliyorsunuz.

 

Sayısız U dönüşleri ile baş döndüren , bu özelliği ile tarihe iz bırakacak bir otokrat liderimiz bulunuyor. Yarın, IMF’nin ayağına gitmesi şaşırtmaz .

10-07-2023 Açık Radyo Ali Bilge ile Ekonomi Politik’ten derlenmiş, Ali Bilge’nin facebook sayfasında paylaşılmıştır.

https://www.facebook.com/ali.bilge.90

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Bill Gates servetinin %99’unu bağışlıyor: “Zengin ölmeyeceğim!”

    Microsoft’un kurucusu Bill Gates, servetinin %99’unu önümüzdeki 20 yıl içinde bağışlamayı planladığını açıkladı. Gates Vakfı 2045’te faaliyetlerini sonlandıracak.

  • Sanayi üretiminde bahar canlanması!

    Mart ayında sanayi üretimi hem aylık hem yıllık bazda artış gösterdi. Madencilik ve imalat sanayi yükselişe geçerken, enerji üretiminde düşüş yaşandı.

  • Enerjisa Üretim’den 2.5 milyar dolarlık yenilenebilir enerji hamlesi

    Türkiye'nin en büyük özel elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, 30. santralini devreye aldı. Uygar RES’in tamamlanmasıyla Türkiye’nin ikinci en büyük rüzgâr santrali devreye girecek. Şirket, 11 ülkeye hizmet verirken 2.5 milyar dolarlık dev yatırım planını sürdürüyor.

  • Özgür Özel: “19 Mart süreci Türkiye’yi paralize etti, KOBİ’ler iflasa sürüklendi”

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Sanayi Odası ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalarda 19 Mart sonrası yaşanan ekonomik gelişmelere sert tepki gösterdi: "Türkiye'yi ayakta tutan sağlam kolonlar nefes alamıyor."

  • Aracı Kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?  Yükseliş sürebilir

    Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde  sergilediği zayıf seyirle 9,000 bölgesine kadar savrulan  piyasada, dün itibarıyla bu kritik destekten yukarı yönde bir  toparlanma çabası daha başlamış durumda. Yaşanan  yükseliş hareketinin, son dönemkilerden farklı olarak, daha  homojen bir şekilde farklı sektör endekslerine yansımış  olmasını, hareketin devamı açısından cesaret verici olarak  görüyoruz.

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

Benzer Haberler