Genel
İmar affı rezaleti gözler önünde..
Büyük deprem felaketi ‘imar affı’nın sonuçlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Antakya’da 11 katlı bir apartmanda af yasasına dahi…
Büyük deprem felaketi ‘imar affı’nın sonuçlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Antakya’da 11 katlı bir apartmanda af yasasına dahi uyulmadan kaçak yapıların affedildiği ortaya çıktı. Depremde insanların şans eseri kurtulduğu binanın müteahhidi tam 42 daire için ayrı ayrı af almış.
Resmi rakamlara göre 50 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler sonrası ortaya çıkan skandallar bitmiyor.
Birgün gazetesi yazarı Bahadır Özgür’ün haberine göre, Antakya’da depremde ağır hasar gören bir binaya, ‘imar affı’ndan sonra af getirmişler.
Özgür yazısında, Antakya’da depremde ağır hasar gören ve bina sakinlerinin şans eseri hayatta kaldığını söyledikleri 2020 yılında biten Nasa Kent Apartmanı’nı ele aldı.
Binada kiracı olan ve bazı katlarının kaçak yapıldığından şüphelenen Görkem Ulaş’ın Cimer’e başvuruda bulunduğunu söyleyen Özgür, Cimer’den gelen yanıtı şu sözlerle aktardı:
“Cimer üzerinden soruların iletildiği Antakya Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, 5 Ağustos 2022 günü yanıt gönderiyor. Yanıtta şöyle deniliyor: ‘789 ada 568 parseli kapsayan alanda Uygulama İmar Planı 1 Ağustos 2022 tarihi itibariyle askıya çıkarılmış olup, askıda bulunan planda en fazla 8 kata izin verilmiştir. Söz konusu parselde yapılmış olan 11 katlı binanın geçerli bir yapı ruhsatı bulunmadığından dolayı kat irtifak izni için uygun değildir. İlgili Cimer başvurusuna istinaden Zabıta Müdürlüğüne şikayet sevkedilmiş olup tespitlerin yapılıp Müdürlüğümüze bilgi verilmesi istenmiştir.’
Özgür, Nasa Kent Apartmanı’nın sekiz kat izni olmasına karşın, 11 kat yapıldığını belirterek, “CİMER’e başvuran Gökhan Ulaş ve avukat eşi Ebru Ulaş, belediyeden gelen yanıta rağmen işin peşini bırakmıyor. Ulaş’ın sunduğu 7 Ocak 2018 tarihli uydu görüntüsünde binanın sadece üç katının tamamlandığı görülüyor. Mayıs 2020 yılında çekilmiş bir fotoğrafta ise bina 11 kata kadar yükseltilmiş. Oysa ‘imar affı’ kanunu, 31 Aralık 2017’den önce yapılmış binaları kapsıyor. Ulaş, kanıtlara bakıldığında aleni şekilde ‘imar affı’ başvurusunun sahte olduğunu vurguluyor. Müteahhit tam 42 daire için ayrı ayrı af almış” diye yazdı.
Müteahhitlerin şehrin göbeğine göz göre göre kaçak yapı diktiğini kaydeden Özgür şu ifadeleri kullandı:
“Belediye yeni imar planı çıkardığı yerde bile buna göz yumuyor. Denetim firması uygun raporlar veriyor. Sonra suçlar birikince siyaset işe el atıyor ve milyonlarca kaçağı, birkaç cümlelik yasayla aklıyor. Yapı sahiplerinin beyanı, kanıt için yeterli sayılıyor.
Yapı sağlam mı, güvenli mi gibi soruların yanıtı da muhatabı da kalmıyor. Zira belediyelerin, affa uğramış binada sorumlulukları bulunmuyor. Nihayetinde bir doğa olayı, felakete dönüşüp insanların canını alıyor. Bundan daha acımasız, daha tehlikeli bir organize suç şebekesi olur mu?”
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Kripto Para
/ 8 Ocak 2026Bitcoin için 2026 Tahminleri Uçurum Gibi: 75 Bin Dolardan 225 Bin Dolara Kadar Geniş Bir Bant
2025 yılında tarihi zirveyi test ettikten sonra sert bir düzeltme yaşayan Bitcoin için 2026’ya yönelik tahminler son derece geniş bir bantta şekilleniyor. CNBC’nin sektör profesyonelleriyle yaptığı derlemeye göre öngörüler 75 bin dolar ile 225 bin dolar arasında değişiyor. Ortak nokta ise yüksek volatilitenin kalıcı olacağı beklentisi.
Dünya Ekonomisi
/ 8 Ocak 2026İran Fay Hattı: 2026’da Türkiye’yi Bekleyen Riskler ve Fırsatlar
2026 yılının başında İran, 1979 Devrimi’nden bu yana en derin iç krizlerinden birini yaşıyor. Tahran’da hayat pahalılığı ve döviz kriziyle başlayan gösteriler, bugün rejim karşıtı topyekûn bir halk hareketine dönüşmüş durumda. 534 kilometrelik ortak sınıra sahip olan Türkiye için bu durum sadece komşuda çıkan bir yangın değil; göç, enerji ve jeopolitik dengeler açısından bir "sıçrama" (spillover) riskidir.
Ekonomi
/ 8 Ocak 2026BDDK Raporu: Bireysel Kredi Büyümesi Ticari Kredileri Solladı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) yayımladığı son veriler, kredi piyasasında tüketici ve ticari krediler arasındaki büyüme farkının giderek açıldığını gösteriyor. Tüketici kredileri, 2 Ocak haftası itibarıyla art arda dördüncü haftasında da yükselişini sürdürerek yıllıklandırılmış bazda yüzde 62,5 seviyesine ulaştı.
Genel
/ 8 Ocak 2026Marc Champion: ABD’nin Venezuela Modeli İran’da İşe Yaramaz
ABD’nin Venezuela’da gerçekleştirdiği sürpriz operasyon ve Nicolas Maduro’nun ülke dışına çıkarılması, Washington’un benzer bir stratejiyi İran için de devreye sokup sokamayacağı tartışmasını alevlendirdi. Ancak Bloomberg yazarı Marc Champion’a göre, İran’ın iç dengeleri, bölgesel konumu ve rejimin yapısı Venezuela’dan çok daha karmaşık. Dahası, dış askeri müdahaleler Tahran’da rejimi zayıflatmak yerine milliyetçi refleksleri güçlendirebilir ve daha istikrarsız sonuçlar doğurabilir.
Ekonomi
/ 8 Ocak 2026TCMB Rezervlerinde Düşüş: Toplam Rezervler 189,1 Milyar Dolara Geriledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam brüt rezervleri gerileme kaydetti. 2 Ocak 2026 ile sona eren haftada TCMB’nin toplam rezervleri, önceki haftaya göre 4,8 milyar dolar azalarak 189,1 milyar dolara düştü. Bir önceki hafta rezervler 193,9 milyar dolar seviyesindeydi.
Borsa
/ 8 Ocak 2026Jeopolitik Riskler GOÜ Varlıklarını Baskılıyor
Gelişmekte olan ülke hisse senetleri ve para birimleri, artan jeopolitik risklerin etkisiyle düşüşünü sürdürdü. MSCI gelişmekte olan piyasalar hisse endeksi yüzde 0,8 gerileyerek Aralık ortasından bu yana en sert günlük düşüşünü kaydetti. Döviz tarafında ise Tayland, Güney Kore ve Güney Afrika para birimleri kayıplara öncülük etti.
Ekonomi
/ 8 Ocak 2026Güldem Atabay: Küresel ekonomi şoklara dirençli çıktı, bizde de enflasyon
Dünya ekonomisi jeopolitik şoklara beklenenden daha güçlü dayanıklılık sergilerken, bizde TCMB yapışkan enflasyona rağmen faiz indiriminin yolunu arıyor
Piyasa
/ 8 Ocak 2026Hazine’den 3,5 Milyar Dolarlık Dış Borçlanma
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 7 Ocak’ta gerçekleştirdiği dolar cinsinden çift dilimli tahvil ihracıyla uluslararası piyasalardan 3,5 milyar dolar kaynak sağladı.…
Ekonomi
/ 8 Ocak 2026TÜİK, Aralık Ayında En Çok Kazandıran Yatırım Araçlarını Açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, aylık bazda en yüksek reel getiri Devlet İç Borçlanma Senetleri’nde (DİBS) görüldü. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alındığında DİBS’in reel getirisi yüzde 4,13 olurken, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile hesaplandığında bu oran yüzde 3,98 olarak gerçekleşti.
Ekonomi
/ 8 Ocak 2026İSO: İhracat Pazarları İklim Endeksi Aralık’ta Geriledi
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İhracat Pazarları İklim Endeksi, Aralık 2025’te bir önceki aya göre düşüş göstererek 51,6 seviyesine geriledi. Kasım ayında 52,4 olan endeks, böylece son beş ayın en düşük değerini aldı. Endeksin 50 eşik değerinin üzerinde kalması, ihracat pazarlarında talep koşullarının zayıf da olsa iyileşmeye devam ettiğine işaret ederken, mevcut toparlanma eğilimi Aralık ayı itibarıyla ikinci yılını tamamlamış oldu.
Ekonomi
/ 8 Ocak 2026Hükümet Harekete Geçti: Emekliye Asgari Ücret Oranında Zam Yapılacak mı?
Milyonlarca emekli, açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verirken yapılacak maaş artışına odaklanmış durumda. Enflasyon farkının yetersiz kalması nedeniyle, iktidarın emekli maaşlarına asgari ücret artışı oranında zam yapmayı değerlendirdiği ifade ediliyor.
Ekonomi
/ 8 Ocak 2026Demirören Grubu’nda İflas Kararı: Demirören’in Veliahtıydı, O da İflas Etti
Karşılıksız çek kullandığı iddiasıyla tutuklandıktan sonra serbest bırakılan Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Tayfun Demirören’in iflasına karar verildi.
Borsa
/ 8 Ocak 2026Küresel Piyasalarda İvme Kaybı: Rekorların Ardından Kâr Satışları, Jeopolitik Riskler Yeniden Gündemde
Küresel piyasalarda yılın başından bu yana risk iştahını destekleyen iyimser hava, hafta ortasında yerini temkinli bir duruşa bıraktı. ABD borsalarında endeksler gün içinde yeni zirveler test etse de, özellikle yılın başında güçlü performans gösteren sektörlerde gelen kâr satışlarıyla birlikte kapanışlar karışık gerçekleşti.
Benzer Haberler
