Sosyal Medya

Genel

FT/Gideon Rachman:  Dünya düzeni parçalanırken, ABD kendi derdinde

Çin, Rusya ve İran, kendi demokrasisi ülke içinde bu kadar sıkıntı içindeyken, Amerika'nın yurtdışındaki demokrasileri koruyamayacağı propagandası ile  yeni nüfuz alanları ve müttefikler arayacak. Haksız da sayılmazlar.

FT/Gideon Rachman:  Dünya düzeni parçalanırken, ABD kendi derdinde

Bir süper güç aynı anda kaç uluslararası çatışmanın üstesinden gelebilir? Biden yönetimi şu sıralar Ortadoğu ve Avrupa’daki savaşlarla başa çıkmaya çalışırken bir yandan da Çin ile Tayvan arasındaki gerilimin tırmanmasına hazırlanıyor.

Bütün bunlar Donald Trump’ın giderek büyüyen gölgesi altında gerçekleşiyor. Beyaz Saray’a olası dönüşü, ABD demokrasisinin geleceği ve ülkenin dünyadaki rolü hakkında derin soruları gündeme getiriyor.

Tüm bu olayların birleşimi, Washington’daki devlet aygıtında  gerilim ve kaygı yaratıyor. Sorun sadece Biden yönetiminin üstüne gelen krizlerin çokluğu değil, aynı zamanda Ukrayna ve Orta Doğu’daki savaşların ABD politikasına ters yönde gelişmesi. Ayrıca, anketler Biden için kötü görünüyor.

Dış krizler oldukça hızlı bir şekilde doruğa ulaşabilir. Üst düzey bir ABD yetkilisi, “Gelecek üç ay, önümüzdeki birkaç yılı belirleyebilir” diyor. Önde gelen bir Demokrat, “Ocak ayına kadar Joe Biden’ın Ukrayna’yı nasıl kaybettiğini konuşuyor olabileceğimizden” endişe ediyor.

 

Ukrayna’ya yönelik yeni finansman Kongre’de takıldı. Biden yönetimi, Kiev’e verilecek paranın eninde sonunda kabul edileceğinden emin görünüyor. Ancak mali yardım yıl sonuna kadar geçirilmezse Ukrayna, savaş alanındaki etkilerini birkaç hafta içinde hissedebilir.

Ukrayna’ya finansman kuruyor

Ukrayna’ya yönelik yeni bir AB finansman paketi üzerinde anlaşmaya varma girişimleri de Brüksel’deki çekişmeler nedeniyle sekteye uğradı. Üst düzey ABD askeri yetkilileri, Kongre’yi, Ukrayna’ya  sağlanan fonların kesilmesi ve akabinde Putin’in savaşta önemli ilerleme kaydetmesi halinde Rusya’nın 2024 yılı sonuna kadar Baltık ülkelerini tehdit edebileceği konusunda uyarıyor.

Önümüzdeki haftalarda Rusya’nın, ülkenin elektrik arzını ve kışın ısınmayı felce uğratma umuduyla Ukrayna altyapısına yoğun bir saldırı başlatması bekleniyor. Moskova aynı şeyi geçen kış da denedi ve başarısız oldu. Ancak İran, Kuzey Kore ve artan yerli üretim sayesinde Rusların artık çok daha fazla insansız hava aracı ve füzesi var. Ukrayna hava savunması bazı yerlerde yıpranmış görünüyor ve bunalmış olabilir.

 

Ukrayna’nın durumunun istikrarsızlığı Orta Doğu nedeniyle olması gerekenden daha az dikkat çekiyor. Biden yönetimi İsrail’e verdiği desteğin karşılığında hem yurt içinde hem de yurt dışında ağır bir siyasi bedel ödüyor. ABD şimdi Gazze’deki askeri taktiklerini değiştirmesi ve daha az Filistinli sivili öldürmesi için İsrail’e kamuoyu baskısı yapıyor.

 

ABD İsrail’den  yaka silkiyor

Ancak Amerika’nın kaygıları Gazze’nin çok ötesine uzanıyor. Biden yönetimi hâlâ ABD’yi de içine alacak daha geniş bir bölgesel savaşa tehlikeli derecede yakın olduğunu düşünüyor. Yemen’de İran destekli bir milis grubu olan Husilerin gemilere yönelik saldırıları, gerilimin tırmanmasına yol açacak olayı yaratabilir.

 

7 Ekim’deki terör saldırılarından sonra İsrail’in, İran destekli bir başka ağır silahlı milis grubu olan Hizbullah’ın kuzey sınırındaki varlığına artık tahammül edemeyeceğini savunan güçlü sesler de var. Ancak İsrail ile Hizbullah arasındaki bir savaş, Hamas’la bir çatışmadan çok daha yoğun olabilir.

Washington’da, İsrail’in ABD gücüne güvenerek askeri operasyonlarla ilgili kararları danışmadan verme konusunda ısrarı kızgınlık yaratıyor. ABD’li bir yetkilinin ifadesiyle “İsrailliler ABD  parasıyla kumar oynuyor”. Ancak 7 Ekim’den sonra İsrail’e rotayı değiştirmesi için ciddi baskı yapma konusunda derin bir isteksizlik var.

Amerikan uçak gemilerinin ve füze savunma sistemlerinin Ortadoğu’ya gönderilmesi, bunların diğer sorunlu noktalara ulaşamaması anlamına geliyor. Bunun sadece Ukrayna için değil aynı zamanda Doğu Asya için de sonuçları var.

13 Ocak Tayvan seçimleri ABD-Çin gerginliğini tırmandırabilir

Washington’daki mevcut beklenti, 13 Ocak’ta yapılacak Tayvan başkanlık seçimlerini Pekin’de tehlikeli bir ayrılıkçı lider olarak görülen Lai Ching-te’nin kazanacağı yönünde. Eğer Çin, Lai zaferine askeri güç gösterileriyle karşılık verirse, kolaylıkla yeni bir krize yol açabilir.

Pekin’in Lai’nin zaferine ilk tepkisinin ekonomik ve siyasi baskı şeklinde  yoğunlaşacağı düşünülüyor, bu iyimser senaryo. Ancak yıl boyunca, ABD’nin Ukrayna ve Orta Doğu’daki olaylardan dolayı dikkati dağılmış ve iradesi zayıflamış görünürse Çin, Tayvan’a yönelik askeri baskıyı yeni zirvelere tırmandırabilir.

 

Çin’in Ukrayna ve Gazze’yi yakından izleyecek olması, tüm bu krizlerin bağlantılı doğasını gösteriyor. Batılı yetkililer Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore’nin eskisinden çok daha yakın çalıştığına inanıyor. Ruslar artık Çin’in ekonomik desteğine bağımlı durumda ve Kuzey Kore ve İran’la askeri işbirliği konusunda neredeyse sınırsız risk alıyor.

Eğer Trump yeniden seçilirse….

ABD başkanlık seçimlerine bir yıldan az bir süre kalmışken, tüm bu uluslararası krizler Amerikan siyasetini sarsıyor. Trump seçim kampanyasında, Afganistan, Ukrayna ve Gazze’yi göstererek Biden’ı gerileme dönemine başkanlık etmekle suçlayacak.

Trump’ın merkezde olduğu kaotik ve bölücü bir ABD seçimi, ABD’nin kalıcı güç kaybı  izlenimine güçlü   katkı verecek. Çin, Rusya ve İran, kendi demokrasisi ülke içinde bu kadar sıkıntı içindeyken, Amerika’nın yurtdışındaki demokrasileri koruyamayacağı propagandası ile  yeni nüfuz alanları ve müttefikler arayacak. Haksız da sayılmazlar.

 

 

 

 

Kaynak:  America and a crumbling global order

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler