Sosyal Medya

Genel

Bu sefer kalıcı mıyız? İnsanlık neden Ay’a yerleşmeye çalışıyor? İşte Ay ekonomisi!

Ay'da hangi ülkeler ve şirketler devrede? Herkes hak iddia edebilir mi? Ay ekonomisi dünyayı nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Elif Nuroğlu yazdı.

Bu sefer kalıcı mıyız? İnsanlık neden Ay’a yerleşmeye çalışıyor? İşte Ay ekonomisi!

Ay’da hangi ülkeler ve şirketler devrede? Herkes hak iddia edebilir mi? Ay ekonomisi dünyayı nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Elif Nuroğlu yazdı.

 

 

 

 

Dünyada pek çok ülke ancak kendi ekonomisini bir şekilde yürütmeye ve içinden geçilen krizleri atlatmaya çalışıyor.

 

Bazı kıtalarda insanlar sadece karınlarını doyurup ayakta kalma mücadelesi veriyor. Bir yandan iklim değişikliği, savaşlar ve kaynakların kötü kullanımı sonucunda dünyada göçler oluyor.

 

Diğer yandan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Çin, Avrupa Birliği ve Hindistan gibi ülkeler finansal kaynaklarının bir kısmını Ay araştırmalarına ayırıyor ve Ay’ı tamamen keşfederek orada bir sistem ve yaşam kurmayı planlıyor.

 

KİM NEDEN AY’A GİTMEK İSTİYOR?

 

Ay araştırmalarına çok ciddi kaynak ayıran ABD geçtiğimiz yıl Artemis 1 adlı insansız bir Ay misyonu gerçekleştirdi. 25,5 günlük görev sonrası Artemis 1 Pasifik Okyanusu’na düşürüldü. NASA’nın yeni projesi Artemis 2’nin 2025 yılında Ay’a inmesi planlanıyor.

 

50 yıl aradan sonra Rusya da 11 Ağustos 2023 tarihinde Lunar-25 isimli uzay aracını fırlattı ancak araç Ay’a yumuşak iniş yapamadı ve çakıldı. Bu misyonun amaçları, Ay’a yumuşak iniş teknolojileri geliştirmek, Ay’ın iç yapısını araştırmak ve Ay’daki su ve diğer kaynakları araştırmak olacaktı.

 

Ay keşfine çıkan bir diğer ülke olan Hindistan bir ay önce Chandarayaan-3 uzay aracını fırlattı. 23 Ağustos’ta Ay’ın güney kutbuna inmesi beklenen bu araç Ay’ın güney kutbuna iniş yapan ilk araç olacak.

 

Uzay mekiği, iniş aracı ve yüzeyde dolaşabilen bir araçtan oluşan Chandrayaan-3 ile Hindistan Ay yüzeyine yumuşak iniş yapan 4. ülke unvanını almak istiyor.

 

Ay’da öncelikli olarak güvenilir bir navigasyon ve komünikasyon sistemi kurulması gerekiyor. Çünkü Ay’a keşif yapmak veya kalmak için giden ekiplerin kesintisiz iletişim kurması çok önemli. Ayrıca diğer gezegenlere yolculuk yapılırken Ay’ın bir durak ve yakıt ikmal noktası olması da planlanıyor.

 

Ay görevlerinde zaman zaman robotlar zaman zaman da gerçek insanların yer alması gerekecek. Avrupa Uzay Ajansı ilerleyen dönemde şirketlerin eğitim, medya ve hatta eğlence gibi alanlarda Ay’da yeni uygulamalar yaratarak bundan kâr edeceklerini öngörüyor.

 

AY’DA HANGİ ŞİRKETLER YER ALACAK?

 

Ay ekonomisi öncelikle Ay’ın keşfedilmesi ve kaynaklarının kullanılması ile birincil dereceden bağlantısı olan madencilik, nakliye, enerji, robotik, otomotiv ve inşaat şirketlerini harekete geçirecek.

 

 

Giderek artan sayıda şirket uzay aracı tasarımı, uzay kargoculuğu, fırlatıcı yetenekleri, kaynak tanımlama, madencilik ve astronot mekiği alanlarındaki yeteneklerini uzay teknolojileri ile birleştirmeye hazırlanıyor. Özel şirketlerin bu işe soyunması ise rekabetçilik ve kalite yarışını beraberinde getirecek.

 

Uydu ve uzay araştırmaları şirketi Northern Sky Research’e göre, önümüzdeki 10 yılda Ay’a yaklaşık 250 kez görev ziyareti yapılacak ve yaklaşık 100 milyar avroluk bir Ay ekonomisi yaratılacak. Ay’dan elde edilen ekonomik faydanın dünyada istihdamı ve refahı artırması bekleniyor.

 

ABD’nin 1970li yıllarda başlattığı Apollo misyonları Ay’a ulaşmayı hedeflerken, Artemis misyonları ise Ay’da bir yaşam kurmayı, gereken yapıları çoğunlukla Ay’ın kendi kaynaklarını kullanarak inşa etmeyi ve orada astronot veya robotların belirli bir süre çalışmasını sağlayacak koşulları yaratmayı planlıyor.

 

Bu koşulların yaratılması için ise sadece devletlerin uzay araştırmaları bütçesinden yaptığı harcamalar yeterli değil, Ay ekonomisi yeni bir kavram olarak özel sektöre kazanç vaat ediyor. Elon Musk’ın SpaceX’i, Blue Origin, Nokia, Lockheed Martin ve General Motors Ay’da yatırım yaparak para kazanma planı yapan şirketlerden sadece bir kaçı.

 

SpaceX, uzay kargoculuğunun en ünlü şirketi olmayı hedefliyor. Ay’da astronotların çalışması ve dünya ile iletişim kurmaları için internet ihtiyacını gidermek isteyen Nokia NASA’yla 2024 yılında Ay’a 4G hattı taşımak üzere 14 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı.

 

NASA, Ticari Ay Yükü Hizmetleri (Commercial Lunar Payload Services, kısa adı CLPS) girişimi kapsamında Dünya’dan fırlatma ve Ay’ın yüzeyine iniş dahil olmak üzere, yük entegrasyonu ve operasyonları gibi işlerde özel şirketlerle çalışmak istiyor.

 

Bu şirketler Ay’ın keşfedilmesine ve insanlı görevlere hazırlanmasına yardımcı olmak için bilimsel deneyler gerçekleştirecek ve testler yapacak. Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) sözleşmelerinin 2028 yılına kadar maksimum sözleşme miktarı 2,6 milyar ABD doları olarak belirlendi.

 

Amerikan Astrobotic Technology şirketi 2024 yılında Ay’da su aramaya başlayacak. Intuitive Machines ise 77 milyon dolarlık bir anlaşma ile NASA için Ay’a deney ekipmanı götürme işini aldı.

 

Lockheed Martin, astronotların ihtiyacı olan elektriği sağlayacak reaktörleri inşa etmeyi, General Motors Ay’da dolaşacak araçları üretmeyi planlıyor.

 

Bu anlaşmalara baktığımızda büyük bir ‘Ay taşımacılığı pazarı’ doğacağını görmek mümkün. Bu pazarın 2020-2040 yılları arasında hacminin 187 ton olması bekleniyor. Her ne kadar bu pazara şu an ABD hakim olsa da ilerleyen zamanda Çin, AB ve Japonya da bu pazardan pay almak istiyor ve bu konuda özel şirketlerini de motive ediyor.

 

İNŞAAT TEKNOLOJİLERİ

 

NASA ayrıca Ay’da iniş pistleri, yaşam alanları ve yollar inşa etmeye yardımcı olabilecek inşaat teknolojileri geliştirmek ve bunları dünyadan taşıyarak değil de Ay’ın mevcut kaynaklarını kullanarak yapmak istiyor. Bunun için de Teksas merkezli ICON’a da fon verildi.

 

 

Teksas merkezli Shackleton Enerji Şirketi (SEC) ise Ay’da gezegenler arası bir yakıt istasyonu kurmayı planlıyor. Böylece roketler Ay’da yakıt ikmali yaparak uzayın çok daha uzak yerlerine ulaşabilecek.

 

NASA’nın süper ağır kaldırma Uzay Fırlatma Sistemi (SLS), Boeing tarafından inşa ediliyor. Lockheed Martin ve Airbus Defence & Space tarafından altı adede kadar NASA astronotundan oluşan bir mürettebatı barındırmak ve uzaya götürmek üzere ortaklaşa bir mürettebat aracı tasarlıyor.

 

Japon şirketi Mitsubishi ile Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı JAXA, yükleri ve kargoları 2025 yılına kadar Ay’a rekabetçi maliyetlerle teslim edecek H3 fırlatıcısı ve HTV-X gemisini inşa etmek için sözleşme yaptı. Ayrıca JAXA ile Toyota Lunar Cruiser adlı elektrikli insan güdümlü bir aracı birlikte tasarlamaya başladılar.

 

ABD’de GM, Japonya’da Toyota ve AB’de Audi Ay’da gezici ve otomatik araçların, verimli güç kaynağı ve zorlu ortamlarda araç direnci için gereken teknolojilerin geliştirilmesine odaklanan otomotiv şirketleri olarak öne çıkıyor.

 

AY MADENCİLİĞİ

 

Dünyadaki pek çok keşifi yapan ve hatta kaynakları kurutma noktasına getiren insanlık şimdi de Ay’ın kaynaklarından olabildiğince faydalanmayı planlıyor.

 

Ay’da bulunan kaynakların keşfedilmesi ve kullanılması Ay Madenciliği olarak tanımlanıyor. NASA’nın hazırladığı bir infografiğe göre Ay dünyada nadir elementler olarak bilinen madenler ve kaynaklar açısından tam bir hazine.

 

NASA’ya göre 2030 yılında Ay’da 40, 2035 yılında 200 ve 2040 yılında da 1000 astronot yaşayacak. Öncelikle bu astronotların Ay’da yaşaması, çalışabilmesi ve tarım yapabilmesi için gereken su, ayrıca oksijen ve hidrojen atomlarına ayrıştırılarak roket yakıtına da dönüştürülebilecek. Ay’ın kutuplarındaki buzların eritilerek suya dönüştürülmesi en yakın Ay misyonlarının yapmayı planladığı ilk iş olarak öne çıkıyor.

 

 

Enerji sektörü için çok önemli bir element olan Helyum-3’ün de Ay’da bol miktarda bulunduğu biliniyor. NASA, Helyum-3’ün Ay’da 1 milyon ton kadar bulunduğunu tahmin ediyor. Helyum izotopları bir füzyon reaktörüne nükleer enerji sağlayabilir, ancak tehlikeli atık üretmez. Bu açıdan çok değerliler.

 

Ay yüzeyinde göktaşı çarpması sonucu oluşan ve bolca bulunan Ay tozu regolitin hem Ay’da kurulacak yaşam alanlarının yapımında yapı malzemesi olarak, hem de dünyada temiz enerji kaynağı olarak kullanılabileceği öngörülüyor.

 

Elon Musk’ın şirketi SpaceX Ay’da Ay madenciliğinin nasıl yapılacağı konusunda NASA ile birlikte kafa yoruyor. SpaceX bu işi tekrar tekrar kullanılabilen roketlerle yapmayı planlıyor. Ay’daki madenlerin dünyaya ham halde getirilmesi çok masraflı ve zor, bu nedenle üretim için gereken 3boyutlu yazıcılar ve robot madencilerin aya taşınması daha mantıklı.

 

Ay’da bol miktarda bulunan Helyum-3’ten üretilen gazın da depolama alanları inşa edilerek Ay’da depolanması planlanıyor.

 

PWC’nin 2021 yılında yayınladığı uzay raporuna göre, Ay’daki inşaat sektörünün hacmi 2040 yılında 216 milyon dolar olarak tahmin ediliyor.

 

KİMLERİN HAKKI OLACAK?

 

Peki dünyalılar Ay’daki kaynakları planladıkları gibi çıkarır ve dünyaya taşırsa bu Ay’da herhangi bir sorun yaratır mı?

 

Hikaye ve ders kitaplarında çizilen nostaljik ay şeklinde önümüzdeki 50 yılda kocaman kocaman delikler olur mu? Bu konuda NASA’nın hesabı şöyle: Ay’dan her gün 1 metrik ton kütle çıkarılırsa, ancak 220 milyon yılda Ay’ın kütlesinin sadece yüzde 1’i kullanılmış olur. Bu durum NASA’ya göre yörünge, yer çekimi ve hatta ayın sebep olduğu gelgitlerde bir değişiklik yapmaz.

 

Amerika Birlesik Devletleri kutuplarda kurduğu araştırma merkezi McMurdo’nun benzeri bir araştırma merkezini Ay’da kurmayı planlıyor.

 

Birleşmiş Milletler’in 1967 tarihli uzay anlaşmasına göre herhangi bir ülke Ay’da hak iddia edemez. Bu anlaşmaya göre Ay’da özel mülkiyet şimdilik yasak değil. Tıpkı Amerika kıtasının keşfi gibi, ‘first come first served’ olabilir. Yani ilk giden ve keşfeden aslan payını alır.

 

 

Türkiye’de büyük şehirlere köylerden göç edenler bir araziyi çevirerek orada ev yaptı ve daha sonra bu arazide hak iddia edip tapu aldılar.

 

Bunun gibi, Ay’a ilk gidip orada yer çeviren, madenleri keşfedip kullanmaya veya dünyaya göndermeye başlayanlar da Ay ekonomisinin kazananı olacağa benziyor. Atalarımızın dediği gibi: At binenin, kılıç kuşananın. Ay da ilk keşfedenlerin.

BAKMADAN GEÇME

  • Sanayi üretiminde bahar canlanması!

    Mart ayında sanayi üretimi hem aylık hem yıllık bazda artış gösterdi. Madencilik ve imalat sanayi yükselişe geçerken, enerji üretiminde düşüş yaşandı.

  • Enerjisa Üretim’den 2.5 milyar dolarlık yenilenebilir enerji hamlesi

    Türkiye'nin en büyük özel elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, 30. santralini devreye aldı. Uygar RES’in tamamlanmasıyla Türkiye’nin ikinci en büyük rüzgâr santrali devreye girecek. Şirket, 11 ülkeye hizmet verirken 2.5 milyar dolarlık dev yatırım planını sürdürüyor.

  • Özgür Özel: “19 Mart süreci Türkiye’yi paralize etti, KOBİ’ler iflasa sürüklendi”

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Sanayi Odası ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalarda 19 Mart sonrası yaşanan ekonomik gelişmelere sert tepki gösterdi: "Türkiye'yi ayakta tutan sağlam kolonlar nefes alamıyor."

  • Aracı Kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?  Yükseliş sürebilir

    Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde  sergilediği zayıf seyirle 9,000 bölgesine kadar savrulan  piyasada, dün itibarıyla bu kritik destekten yukarı yönde bir  toparlanma çabası daha başlamış durumda. Yaşanan  yükseliş hareketinin, son dönemkilerden farklı olarak, daha  homojen bir şekilde farklı sektör endekslerine yansımış  olmasını, hareketin devamı açısından cesaret verici olarak  görüyoruz.

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

Benzer Haberler