Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye’de yüzde 60’ı aşması beklenen yıllık enflasyon nereye kadar yükselebilir?

Eylül ayında Orta Vadeli Programı açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak ortaya koymuştu. Ancak enflasyondaki aylık artış hızı bu seviyelerde olursa Türkiye’nin bu tahmini tutturması da mümkün olmayacak.

Türkiye’de yüzde 60’ı aşması beklenen yıllık enflasyon nereye kadar yükselebilir?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yarın Eylül ayı enflasyonunu açıkladı. Türkiye’nin resmi enflasyonu olarak kabul edilen TÜFE’nin (Tüketici Fiyat Endeksi) yüzde 61’i aştı.

Son altı yıldır hiç tek haneli seviyelere inmeyen enflasyon, geçtiğimiz yılın Ekim ayında yüzde 85,51 ile Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında geçen 21 senede en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Eylül ayında Orta Vadeli Programı açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak ortaya koymuştu. Ancak enflasyondaki aylık artış hızı bu seviyelerde olursa Türkiye’nin bu tahmini tutturması da mümkün olmayacak.

Yüzde 72’yi enflasyonda tepe noktası olarak görenler kadar 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 80’i aşacağını savunanlar da var.

İstanbul enflasyonu yüzde 73’ü aştı

TÜİK’in yarın açıklayacağı enflasyon oranının “öncü göstergesi” olarak kabul edilen İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul Ücretliler Endeksi’nde Eylül ayı artışı yüzde 5,46 olarak hesaplandı.

İTO’nun altmış yıldır ölçtüğü endekse göre yıllık enflasyon yüzde 73,18’e ulaştı.

2022 Mart’ına kadar yakın giden İTO ve TÜİK’in enflasyon verilerindeki uyum bu tarihten sonra bozuldu ancak seçimlerden sonra ekonomi yönetimindeki değişimle birlikte yeniden paralellik göstermeye başladı.

Atabay: “Doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artışlar domino etkisiyle enflasyondaki yükselişi diri tutacak”

Ekonomist Güldem Atabay, son üç ayda olduğu gibi bu ay da TÜİK’in enflasyonunun İTO verileri ile uyumlu gideceğini düşünüyor.

VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Atabay, “Aslına bakarsanız TÜİK’te bir ekip değişikliği olmadı. Aynı ekip devam ediyor ama veriler dört, beş ay öncesine göre daha gerçekçi açıklanıyor. Herhalde bunun ekonomi yönetimindeki değişiklikle ilgisi var. Eylül ayına ilişkin piyasa beklentisi yüzde 4,5 civarında bir artış. Ancak ben bunun üzerine çıkılacağını ve yüzde 5- 5,5 dolaylarında bir artış açıklanacağı kanaatindeyim. Tabii aylık bazda artışlar burada kalmayacak. Önümüzdeki altı ay içinde enflasyonun yüzde 80’leri göreceğini düşünüyorum. Doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artışlar domino etkisiyle enflasyondaki yükselişi diri tutacak” dedi.

Erdoğan enflasyondaki artışı dışsal faktörlere bağlıyor

Dün TBMM’nin yeni yasama yılı açılışında milletvekillerine hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki sorunları kabul ederken dış kaynaklı enflasyona işaret etti.

Erdoğan, “Dünya genelinde enflasyon oranları son 60-70 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Gıdadan enerjiye, ticaretten istihdama kadar her alanda ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

Gelişmiş ülkeler dahil hemen hiç kimse önünü net bir şekilde göremiyor. Türkiye olarak biz de ister istemez bu olumsuzluklardan etkileniyoruz” dedi.

“Gıda fiyatlarında daha da sıkıntılı bir sürecin kıyısındayız”

Güldem Atabay ise dünyada gıda enflasyonunun düşmesine karşın Türkiye’de gıda enflasyonunun manşet enflasyonun üzerinde olduğuna dikkat çekiyor.

“Gıda fiyatlarının küresel ölçekte bozulmasına önce pandemi, sonra iklim krizi neden oldu. Son bir buçuk yıldır da Ukrayna’nın işgali ve buna bağlı olarak tahıl koridorunun bozulması da bundan rol oynuyor. Ancak bir süredir küresel gıda fiyatları normale dönerken Türkiye’de dönmüyor. Bunun nedeni de büyük ölçüde içsel faktörler. Tarım sektöründe ciddi bir verimsizlik sorunu var, üstelik mazot fiyatları da maliyetleri arttırıyor, tabii kuraklık da cabası. Tarımda kırk yıldır sorunlar var ama son dönemde iyice patladı. İklim krizinin biteceğine dair işaret yok, çiftçinin sorunlarına kalıcı çözüm arayışı da yok. Ekonomik program çiftçiyi korumuyor. Bu nedenle Türkiye’de gıda fiyatları, daha uzun süre yüksek devam edecek. Kısa dönemli konuşmak gerekirse kış geliyor. Taze sebze bitecek, gıda fiyatlarında daha da sıkıntılı bir sürecin kıyısındayız.”

Doçent Çakmaklı: “Enflasyonda tepe noktası yüzde 72”

Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Cem Çakmaklı ise TÜİK’in Salı günü (yarın) son iki ayda olduğu gibi yine Eylül ayı enflasyonunu da beklenenden yüksek açıklayacağı düşüncesinde.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Doçent Çakmaklı, “İstanbul Ticaret Odası’nın Eylül ayı enflasyon oranı benim tahminimden düşük kaldı. Bu veri açıklanmadan önce TÜİK’in Haziran ve Temmuz aylardakine yakın bir enflasyon açıklayacağını düşünüyordum. Hala en az yüzde sekiz açıklayacağı kanaatindeyim ki bu olursa zaten 12 aylık enflasyon yüzde 62-63’lere gelmiş olacak. Biz yaz aylarında yaptığımız hesaplamalarda yıllık enflasyonun yüzde 72 hesaplamıştık. Orta Vadeli Program’da beklenti 65 ama hala biz 72’ye çıkacağını düşünmekteyiz. Sonbaharda hem mevsimsel etkiler enflasyonu yükselişini tetikleyecek hem de geçen sene Aralık enflasyonu çok düşüktü orada da baz etkisini yukarı yönlü göreceğiz. Tabii akaryakıt ve vergi artışları enflasyon üzerindeki etkisinin en az üç ay süreceğinin de altını çizmiş olayım” dedi.

“Maliye politikalarında yapısal reformlar şart; dar gelirliler, sabit gelirliler desteklenmeli”

Cumhurbaşkanı’ndan başlayarak ekonomi yönetimi enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu sık sık ortaya koyuyor.

Koç Üniversitesi öğretim üyesi, bunun gerçekleşebilmesi için Merkez Bankası’nın para politikalarının mutlaka Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygulayacağı yapısal reformlar ve sıkı maliye politikası ile desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.

Prof. Çakmaklı, “Bu enflasyonu dar gelirliler ve tabii ki sabit gelirliler çok daha sert hissediyor. Çünkü gıda enflasyonu manşet enflasyondan çok daha yüksek. Onların tüketim sepetinde zorunlu tüketim harcamaları ağırlıklı. Gıda ve kira burada ana kalem. Maaş artışları geriden geldiği için enflasyona karşı koruyucu olamıyor. Üstelik seçimlerde doğru hükümetin kendini rahat hissetmesi yıl sonundaki artışları da negatif etkileyebilir. Seçimlerden sonra vergi düzenlemelerinde hükümetin kendisini rahat hissettiğini gördük. Sosyal devlette maliye politikası daha dikkatli uygulanmalı. Zarar gören kesimleri destekleyici ince ayarlar yapılmalı. Sadece para politikası ile enflasyon hızla yüzde 20’lere düşemez. Mutlaka Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yapısal reforma gittiği maliye politikaları ile buna destek vermesi gerekiyor. Enflasyonla mücadele için bu kaçınılmaz” diye konuştu.

VoA /Hilmi Hacaloğlu

BAKMADAN GEÇME

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

Benzer Haberler