Sosyal Medya

Ekonomi

Rusya’nın Ukrayna’daki Danube Nehri limanını vurması küresel tahıl fiyatlarını yükseltti

Rusya, Çarşamba günü erken saatlerde Ukrayna’nın tahıl limanlarına saldırdı ve Romanya’nın karşısındaki Danube Nehri kıyısındaki iç liman da dahil olmak…

Rusya’nın Ukrayna’daki Danube Nehri limanını vurması küresel tahıl fiyatlarını yükseltti

Rusya, Çarşamba günü erken saatlerde Ukrayna’nın tahıl limanlarına saldırdı ve Romanya’nın karşısındaki Danube Nehri kıyısındaki iç liman da dahil olmak üzere Ukrayna’nın ihracatını yeniden engellemek için yaptığı saldırıyla küresel gıda fiyatlarını artırdı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, X adlı mesajlaşma platformunda Odesa bölgesindeki Danube limanı Izmail’de bir tahıl silosunun hasar gördüğünü bildirdi: “Ukrayna tahılı, dünya genelinde milyonlarca insanı besleyebilir,” dedi.

Odesa bölgesi valisi Oleh Kiper’a göre saldırıda can kaybı olmadı. Kiper, bir nehir kenarındaki yıkılan yüksek bir binada yangın söndürme ekiplerinin müdahale etmeye çalıştığı birkaç fotoğraf paylaştı. “Maalesef hasarlar var,” dedi.

Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, Telegram’da. “En önemli hasarlar ülkenin güneyinde. Rus teröristler bir kez daha limanlara, tahıla ve küresel gıda güvenliğine saldırdı” açıklamasını yaptı. Bir sanayi kaynağı da Izmail’in saldırının ana hedefi olduğunu doğruladı ve hasar düzeyini “ciddi” olarak nitelendirdi. Ukrayna savcılık makamı, yıkılmış bir binanın dışında ve en az iki hasar görmüş silo ile buğdayın dışarı döküldüğü görüntüler içeren fotoğrafları yayınladı. Vurulan liman, Rusya’nın Ukrayna’nın Karadeniz limanlarına yönelik de facto ablukasını Temmuz ortasında yeniden uygulamasından bu yana Ukrayna için ana alternatif ihracat yolunu oluşturmuştu.

Çarşamba günkü saldırının ardından Chicago borsası buğday fiyatları %4 arttı ve tüccarlar, dünyanın önde gelen gıda ihracatçılarından biri olan Ukrayna’nın piyasadan çekilmesiyle küresel arzın etkilenmesinden endişe ediyor. Rusya, Ukrayna limanlarının savaş zamanı ablukasını kaldırmış olan anlaşmayı uzatmayı reddettikten sonra iki haftadan fazla bir süredir Ukrayna’nın tarımsal ve liman altyapısına karşı acımasızca saldırıyor. Moskova, kendi gıda ve gübre ihracatı için daha iyi koşullar talep ediyor ve bu zaten uluslararası finansal yaptırımlardan muaf olan ihracatlarını etkiliyor.

Ukraynalı Gönüllü Ordu Güney Sözcüsü Serhiy Bratchuk, “Düşman Ukrayna tahılını yok etmeye çalışıyor, sanayi ve liman altyapısına saldırıyor. Maalesef hasarlar var, ne yazık ki silo hasar gördü ve yangınlar çıktı” dedi. “Rusya, Ukrayna’yı gelecekteki tahıl anlaşmasından çıkarmaya ve en önemlisi ülkemizi küresel gıda pazarından stratejik olarak çıkarmaya çalışıyor,” diye ekledi.

Ukrayna’nın Danube nehir limanları, Rusya’nın Karadeniz anlaşmasından çekildiğinden önce tahıl ihracatının yaklaşık dörtte birini oluşturuyordu ve o zamandan beri ana ihraç yolu haline gelmişti. Tahıl gemilere yüklenerek Romanya’nın Karadeniz limanı Constanza’ya taşınıyor ve oradan da başka limanlara sevkiyat yapılıyor. Pazar günü, Ukrayna medyası, buğday anlaşmasının süresi dolmasından bu yana ilk kez birkaç yabancı yük gemisinin doğrudan Izmail’den Karadeniz üzerinden gelerek geldiğini bildirdi ve bu, Rusya’nın yeniden uygulanan ablukasında potansiyel bir gedik açtı.

Birleşmiş Milletler, Rusya’nın U.N. ve Türkiye tarafından arabuluculuğu yapılan anlaşmadan çekilmesinin sonucu olarak, dünyanın en yoksul ülkelerinde potansiyel bir gıda krizi ve açlık uyarısında bulundu. Moskova, Ukrayna deniz limanlarına giden gemileri potansiyel askeri hedefler olarak değerlendireceğini söyledi. Kiev, gemilerin yine de döneceğini umuyor, ancak şimdiye kadar geri dönmüş değiller. Temmuz ayının ortasında anlaşmanın çökmesi sonucunda, analistlere göre Ukrayna’nın buğday ihracatı Haziran ayına göre %40 azaldı.

Rus dronları daha önce Temmuz ayının sonlarında Izmail’e yönelik bir saldırı düzenlemiş ve bir tahıl ambarını yok etmişti. Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın tahıl anlaşmasından çıkmasının ardından dokuz gün süren saldırılarda 26 liman tesisi, beş sivil gemi ve 180.000 ton tahıl hedef alındığını belirtti. Moskova, bu tür saldırıları, Rusya’nın güney Ukrayna’daki işgal ordusuna tedarik sağladığı bir köprüye yönelik Ukrayna saldırısının bir intikamı olarak gösterdi.

Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler