Ekonomi
Mahfi Eğilmez’den çarpıcı analiz: 50 milyar dolar gelirse ekonomi düzelir mi?
Ekonomist Mahfi Eğilmez, körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı hakkında çarpıcı analizde bulundu.…

Ekonomist Mahfi Eğilmez, körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı hakkında çarpıcı analizde bulundu. Eğilmez ayrıca paradan yine sıfır atsak paramız değer kazanmaz mı?’ sorusuna yanıt verdi.
Türkiye, 2001 krizine girdiğinde IMF ile bir stand by programı uygulaması içindeydi. 2000 ile 2008 arasında Türkiye, IMF’den yaklaşık 45 milyar dolarlık fon kullandı. Türkiye’nin 2001 krizinden çıkışında IMF’den kullandığı bu fonun önemli etkisi oldu. İnsanlar bu paraya bakarak körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların aynı etkiyi yaratarak Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı merak konusu.
Ünlü ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez kendi bloğunda konuyla ilgili “Güncel Sorular ve Yanıtlar” başlıklı bir yazı yayımladı.
Bu tür krizlerden çıkışta elbette ki para çok önemli ama tek başına krizden çıkışı sağlayamaz, sağlasa bile kısa süre sonra tekrar krize girilmesini engelleyemez diyen Eğilmez, “Tıpkı paradan sıfır atılması konusunda değindiğim gibi IMF’nin bu maddi desteğine ek olarak o dönemde bazı gerekli yapısal reformlar yapılmıştı. Ayrıca IMF’nin bu parasal desteğine ek olarak ciddi miktarda doğrudan yabancı sermaye girişi de olmuştu. O yabancı sermayenin geliş nedeni IMF programı ve Türkiye’nin Avrupa Birliğiyle tam üyelik müzakerelerine başlamış olmasıydı.
Parasal destekle birlikte o reformların yarattığı olumlu beklentiler ekonominin hızla iyiye gitmesini sağladı. Önümüzdeki dönemde körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların hangi formda ve hangi sürede geleceğini bilmiyoruz ama medyada yazılanlardan anlaşıldığı kadarıyla bunun bir kısmı yapılan dış ticaret anlaşmalarından sağlanacak ihracat tahmini, bir kısmı Eximbank’a verilecek krediden ve karşılıklı yatırım miktarlarından oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Bir programa dayanmayan ve beraberinde yapısal reformları getirmeyen bu tür parasal desteklerin 2001’deki gibi bir çıkış ve hatta olumlu beklenti yaratması mümkün görünmediğinin altını çizen Eğilmez, “Zaten piyasa da bu gelişmeye göre şekillenmedi” dedi.
“PARADAN YINE SIFIR ATSAK PARAMIZ DEĞER KAZANMAZ MI?”
Eğilmez’in söz konusu yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
“Paradan sıfır atmakla para değer kazanmaz yalnızca psikolojik etkisi olabilir. Psikolojik etki olması için de bu işlemin sağlam bir ekonomi programının bir parçası olması gerekir.
2005 yılında paradan sıfır atıldığında Türkiye ciddi bir IMF programı uyguluyordu. Bankacılık reformu yapılmış, zayıf bankalar TMSF’ye devredilmiş, bütün bankaların sermayeleri güçlendirilmiş, çeşitli kurallar getirilmişti. Kamu mali disiplininin güçlendirilmesi yolunda önemli adımlar atılmış, bütçe açıkları düşürülmüş, kamu kesimi borçlanması buna göre azalmıştı. Kamu harcamaları da disipline edilmiş, enflasyonda gerileme başlamıştı. Bunlara paralel olarak faizler de düşüyordu. Türkiye, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerine başlamanın eşiğindeydi ve ülkeye doğrudan yabancı sermaye girişinde artış başlamıştı. Özetle söylemek gerekirse tam olarak olmasa da gerekli alanların çoğunu kapsamasa da bir yapısal reform paketi yürütülüyordu.
‘İYİLEŞMEYE BAŞLAYAN EKONOMİYE PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLADI’
Bütün bu girişimler TL’nin yabancı paralara karşı konumunu güçlendirmiş, sermaye hareketlerine bir kısıtlama ya da denetim getirmeye gerek kalmadan kur istikrar kazanmıştı. Böyle bir ortamda paradan sıfır atılması, fiziksel olarak iyileşmeye başlayan ekonomiye psikolojik destek sağlamış, beklentilerin olumlu yöne çevrilmesine katkı sağlamıştı. Bugün bu saydığımız reformların hiçbiri ortada yok. Üstelik yapılması gereken yapısal reformlar yalnızca ekonomiyle ilgili olmaktan sosyal ve siyasal alanlara da yayıldı. Dolayısıyla bu tür fiziksel istikrar sağlayıcı adımlar atılmadan paradan sıfır atılması insanların kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramaz.”
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025The Atlantic: Dünya Ekonomisi Yeni Bir Dönüm Noktasına Girdi
The Atlantic dergisine göre küresel ekonomi büyük bir “yeniden başlatma” sürecine girdi. 20. yüzyıldan beri devam eden neoliberal düzen çatırdarken, sağ popülizm, ticaret savaşları, sanayi politikaları ve dijital dönüşüm yeni bir ekonomik çağın zeminini hazırlıyor. Ancak bu dönüşümün nasıl şekilleneceği, hâlâ büyük ölçüde belirsiz.
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025BM’den Uyarı: Trump’ın Tarifeleri Küresel Ticarette “Zincirleme Daralma” Etkisi Yaratabilir
BM Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, Trump yönetiminin yükselttiği gümrük tarifelerinin küresel tedarik zincirlerinde zaten aksamalara yol açtığını ve bu etkinin özellikle en yoksul ülkelerde ihracatın %50’den fazla düşmesine neden olabilecek zincirleme bir krize dönüşebileceğini belirtti.
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025The Economist Uyarıyor: Dünya Ekonomisinin Teflon Direnci Aşınıyor
Küresel ekonomi son on yılda savaşlara, otoriter liderlere ve salgına rağmen dayanıklılığını korudu. Ancak The Economist’e göre bu “Teflon” benzeri direnç artık zayıflamaya başlıyor. Artan borç yükü, bozulan arz zincirleri ve siyasi müdahaleler yeni bir kırılganlık dönemine işaret ediyor.
Ekonomi
/ 19 Temmuz 2025Türkiye Ekonomisi 2025’in İlk Çeyreğinde Net Borçlu Kaldı: Hanehalkı Krediye Yükleniyor
TCMB'nin 2025 yılı ilk çeyrek Finansal Hesaplar Raporu’na göre Türkiye ekonomisi net borçlu pozisyonunu sürdürüyor. Toplam finansal yükümlülükler finansal varlıkların 10 trilyon TL üzerinde gerçekleşirken, net borçlanma oranı da dikkat çekici şekilde yükseldi. Hanehalkı borcundaki artışın neredeyse tamamı kredi kaynaklı.
Ekonomi
/ 19 Temmuz 2025TCMB faiz kararı öncesi anket sonuçları açıklandı: Piyasalar 250 baz puanlık indirim öngörüyor
TCMB haziran ayında Para Politikası Kurulu toplantısında, bir hafta vadeli repo faizini %46 seviyesinde sabit bırakırken, yıllık borç verme faizini de %49 düzeyinde korudu...
Ekonomi
/ 19 Temmuz 2025Marc Faber: “Batı artık düşüşte, Türkiye yönü Asya’ya çevirmeli”
Dünyaca ünlü yatırım gurusu Dr. Marc Faber, Batı ekonomilerinin sağa sola yönlendirildiğini ve Türkiye'nin yönünü Asya'ya çevirmesinin daha faydalı olduğunu söyledi...
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025Petrol fiyatlarında artış: Stoklar azaldı, talep gücülendi
Petrol piyasalarında dayanıklılık teknik verileri ve piyasa sinyalleriyle desteklenmeye devam ediyor...
Ekonomi
/ 19 Temmuz 2025TÜİK açıkladı: Tarımda fiyatlar uçuşta… Yıllık artış yüzde 50,31
Tarımsal ürün fiyatlarında Haziran ayında yüksek oranlı artışlar kaydedildi...
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025Trump, ABD’yi ‘Kripto Başkenti’ yapabilecek mi?
Temsilciler Meclisi, 14 Temmuz'la başlayan haftayı resmi olarak bu şekilde ilan etti. Amaç, ABD'yi küresel kripto merkezi haline getirmek...
Genel
/ 19 Temmuz 2025AKOM Uyardı: Afrika kökenli sıcak hava dalgası geliyor!
İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı AKOM tehlikeli hava sıcaklığı uyarısı yaptı...
Genel
/ 19 Temmuz 2025Özel okullardaki fiyat çılgınlığına KDK freni!
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), özel eğitim kurumlarındaki aşırı fiyat artışlarına karşı harekete geçti...
Genel
/ 19 Temmuz 2025İstanbul’da son 65 yılın en kurak haziranı yaşandı!
Yazı kurak geçiren Marmara Bölgesi'nde bulunan İstanbul, geçen ay son 65 yılın en düşük haziran yağışını aldı...
Borsa
/ 18 Temmuz 2025İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?
Yabancı Sermaye Akımları Zayıf Seyrini Koruyor 7-11 Temmuz haftasına ait verileri değerlendiren İş Yatırım Ekonomisti Dağlar Özkan, “Para Nereye Gidiyor?”…
Benzer Haberler