Sosyal Medya

Ekonomi

Goldman Sachs: Türk Lirası yüzde 13 değer kaybetmeli!

Goldman Sachs, Türk lirasının reel ticari ağırlıklandırılmış olarak yüzde 13 değer kaybetmesi gerektiğini söyledi...

Goldman Sachs: Türk Lirası yüzde 13 değer kaybetmeli!

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türk Lirası’nın reel ticari ağırlıklandırılmış olarak yüzde 13 değer kaybetmesi gerektiğini açıkladı.

Bloomberg HT’de yer alan habere göre, seçimler yaklaşırken yabancı kurumların Türkiye ile ilgili analizleri gelmeye de devam ediyor. Seçimlerden sonra ekonomi kamuoyu için önemli başlıklardan biri olan ödemeler dengesi bağlamında Türk lirasını analiz eden Goldman Sachs, TL’nin reel ticari ağırlıklandırılmış olarak önümüzdeki yıllarda yüzde 13 değer kaybetmesi gerektiğini ifade etti.

“Cari açıkta 2018-2019 dönemi gibi bir düzeltme gelebilir”

Banka, bunun gerçekleşmemesi durumunda TL’deki keskin değer kaybını önlemek için cari açıkta bir düzeltme gerekebileceğini ifade etti. Bankanın analistleri, spot kurdaki mevduat seviyelerin 2018-2019 dönemindeki benzer bir düzeltmenin gerçekleşmesi durumunda oldukça adil göründüğünü belirtti.

Banka analizinde, çıktı açığında 2018-2019 döneminden daha sınırlı bir genişleme gerektirecek benzer bir ödemeler dengesi düzeltmesinin TL’yi mevcut seviyelerden yüzde 4 daha değerli hale getirebileceği ifade edildi. Bununla birlikte eğer politika tercihlerinin ve makro ortamın cari açığın genişlemesine neden olması durumunda TL’nin daha da değer kaybetmesinin olası olduğu vurgulandı.

Analizde, cari açığın gayrisafi milli hasılanın yüzde 7-8 seviyesine erişmesi durumunda TL’de yüzde 18’lik değer kaybı olacağı kaydedildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler