Paraanaliz

FÖŞ yazdı:  Millet İttifakı vaatlerinden sizin için seçtiklerim

Millet İttifakı’nın ortak politikalar mütabakatına gelecek ilk ve en sık eleştiriyi şimdiden öngördüm:  “Çok uzun ya, vatandaş bunu okumaz, sen simiti 1TL’ye nasıl düşüreceksin Bana,  onu anlat bize”.

Eyvallah, FÖŞ sizin için 6 başlıkta ekonomi, yapısal tedbilrer, TCMB, bütçe, finansal piyasalar  ve yeşil dönüşüm-AR-GE-yüksek teknolojiye geçiş başlıklarında önemli ve yapılabilir bulduğu vaatleri derledi.

Benim başlıklarım kendime göre “fonksiyonel” olarak düzenlenmiş, yani birbiri ile bağıntılı önlemleri tek başlık altına dizdim. Bundan sonraki makalemde de en önemli gördüğüm 10 vaati seçip analizini yapacağım.

Tabii, bu mütabakatı değerlendirirken bir kaç felsefi yorum yapmadan da olmaz. Bence, Türkiye demokrasi tarihinde Magna Carta kadar önemli bir dökümandır. İlk kez toplam  oyun  %45-50’in temsil eden altı parti, yalnız izleyecekleri politikalar değil, demokrasi, cumhuriyet ve devlet yönetiminin temel prensipleri hususunda uzlaşma metni yayınladılar.

Gönül isterdi ki, altında HDP ve Türk solunu temsil eden partilerden en az birinin de imzası olsun. Bu programın 4 temel amacı olduğunu sezdim:

Pek, bu programdaki vaatler  uygulanaabilir mi?  Uygulanırsa sonuç alınabilir mi?  Müsade edin 245 sayfayı bu gece bir kaç defa daha okuyup Erdoğana’ın Babasının Çiftliği gibi yönettiği Türkiye’yi “kadın etmek” için neler gerektiğine dair düşüncelerimle birleştireyim. Beni izlemeye devam edin.

Gelelim şimdi önemli bulduğum vaatlere:

 

Ayakta alkışladıklarım

 

 

Makro-hedefler

Ekonomik yapıyı tamire yönelik hedefler

 

İstihdam ve eğitime  yönelik hedefler

 

 

Bütçeyle ilgili düzenlemeler

 

 

 

TCMB, BDDK, bankalarla  ilgili vaatler

 

 

Finans  piyasalarına yönelik eylemler

 

 

 

 

Yeşil dönüşüm, AR-GE ve yüksek teknoloji  toplumuna geçişle ilgili öncelikler

 

 

 

 

 

Ekonomi ve finansal sistemi geliştirecek dolaylı önlemler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version