Ekonomi
Fitch gelecek yıla ilişkin petrol tahminini artırdı
Fitch Ratings, OPEC+ ülkelerinin petrol arzını kısıtlama çabalarının, gelecek yılın ilk yarısına kadar petrol fiyatlarını artıracağını belirtti. Kurum, petrol tahminlerini revize ederek gelecek yıl için varil başına 5 dolarlık bir yükseliş öngördü.
Fitch Ratings, OPEC+ ülkelerinin petrol arzını kısıtlama çabalarının, gelecek yılın ilk yarısına kadar petrol fiyatlarını artıracağını belirtti. Kurum, petrol tahminlerini revize ederek gelecek yıl için varil başına 5 dolarlık bir yükseliş öngördü.
Buna göre, Brent tipi ham petrol için öngörülen varil fiyatı 82 dolara yükseltilirken, Batı Teksas türü ham petrol (WTI) için öngörülen fiyat da 78 dolara çıkarıldı. Önceki tahminlerde Brent petrolü için 75 dolar, WTI petrolü için ise 70 dolar öngörülmüştü.
Fitch Ratings, 30 Kasım’daki toplantıda OPEC+ ülkelerinin ek üretim kesintilerinin petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre, bu yılın ikinci çeyreğinde günlük 1,2 milyon varillik arz açığı yaşandığına dikkat çeken kurum, OPEC+ ülkelerinin kotalara uyması ve ek kesintilerin devam etmesi halinde, arz açığının gelecek yılın ilk yarısında da devam edebileceği uyarısında bulundu.
Rusya’nın yaptırımlara rağmen yüksek düzeyde petrol ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Fitch Ratings, ABD’nin kaya petrolü üretiminin gelecek yıl günlük 400 bin varile düşeceğini belirtti.
Çin’in bu yılki petrol talep artışının salgın sonrası toparlanmadan kaynaklandığına işaret eden kurum, Çin ve Hindistan’da gelecek yıl talep büyümesinin yavaşlayacağını bildirdi.
Öte yandan, OPEC+ üretim politikalarının piyasalar üzerindeki etkisinin azalmasıyla birlikte uzun vadede fiyatlar üzerindeki artışın da azalabileceği öngörülüyor.
BAKMADAN GEÇME
-
Genel
/ 20 Ocak 2026Küresel Ticaret Gerilimi Gelişen Piyasaları Baskılıyor, Tahvil Faizleri Yükseliyor, Türkiye Ayrışıyor
Japon tahvillerindeki sert satış dalgası ve ABD–Avrupa arasında Greenland kaynaklı ticaret gerilimi, küresel risk iştahını zayıflatırken gelişen piyasalarda rallinin ivmesi kesildi. Hisse senetleri ve tahviller baskı altında kalırken, yatırımcılar yüksek getiriler sayesinde gelişen ülke varlıklarında panik havası oluşmadığına dikkat çekiyor.
Döviz
/ 20 Ocak 2026Bildiklerinizi ve Duyduklarınızı Unutun! | Altın, Konut, Dolar & Otomobil | Atilla Yeşilada – Semih Sakallı video
Atilla Yeşilada; otomotivdeki yerli payı kaybı, narko-ekonominin iç talebe etkisi ve konut piyasasındaki reel durgunluğu analiz ederek, Türkiye'nin yapısal ekonomik sorunlarına ışık tutuyor.
Ekonomi
/ 20 Ocak 2026Hazine Alacak Stoku Güncellendi: TVF’ye İhraç Edilen DİBS’ler Hesaplamalara Dâhil Edildi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim alacak stoku istatistiklerinde güncellemeye gitti. Yapılan düzenleme kapsamında, Türkiye Varlık Fonuna (TVF) ikrazen ihraç edilen özel tertip Devlet İç Borçlanma Senetlerinden (DİBS) kaynaklanan alacaklar, Hazine alacak stoku hesaplamalarına dâhil edildi.
Borsa
/ 20 Ocak 2026“Amerika’yı Sat” Dalgası Güçleniyor: Dolar ve ABD Tahvilleri Çakıldı, Altın Zirveye Koştu
ABD Başkanı Donald Trump’ın Greenland üzerinden Avrupa ile gerilimi tırmandıran yeni gümrük tarifesi tehditleri, küresel piyasalarda “Sell America” işlemlerini yeniden tetikledi. ABD varlıklarından çıkış hızlanırken dolar sert değer kaybetti, tahvil faizleri yükseldi, altın ise güvenli liman talebiyle sıçradı.
Ekonomi
/ 20 Ocak 2026UYP Verileri Açıklandı: Türkiye Kasım Ayında 313,9 Milyar Dolar Açık Verdi
Türkiye’nin net Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP), 2025 yılı kasım ayı itibarıyla eksi 313,9 milyar dolar olarak kaydedildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı Kasım 2025 dönemine ait UYP verilerine göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları bir önceki aya kıyasla önemli bir değişim göstermeyerek 399,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Yurt dışı yükümlülükler ise yüzde 1,6 oranında azalarak 713,2 milyar dolara geriledi.
Ekonomi
/ 20 Ocak 2026Kariyer. net’ten 2026 Beklentiler Araştırması: İş Değiştirme Eğilimi Artıyor
Kariyer.net, iş dünyasındaki dönüşüm ve beklentileri hem çalışanlar hem de işverenler perspektifinden ele alan 2026 Beklentiler Araştırması” nın sonuçlarını paylaştı. Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, yaptığı açıklamada, “Adaylar için tatmin edici ücretin yanı sıra iş-yaşam dengesi ve güven, adalet ile empatiye dayalı liderlik anlayışı da öncelikli kriterler arasında yer alıyor” dedi.
Ekonomi
/ 20 Ocak 2026Gentaş Kimya, Avrupa, ABD ve Asya İş Birlikleriyle Stratejik Büyüme Hedefliyor
Türkiye'nin formaldehit bazlı reçineler ve akrilik levha üretiminde öncü şirketler arasında yer alan Gentaş Kimya, 2025-2027 büyüme stratejisini Avrupa, ABD ve Asya'dan artan iş birliği talepleri doğrultusunda şekillendiriyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Gentaş Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Macit Aydın, "Türkiye, Avrupa ve ABD’li şirketlerin tedarik zincirlerini çeşitlendirme arayışının yanı sıra, artan enerji maliyetleri ve ticaret politikalarındaki değişimle birlikte stratejik bir üretim üssü haline geldi" dedi. Bu durumun Gentaş Kimya için de avantaj yarattığını belirten Aydın, uzun vadeli tedarik anlaşmaları ve Asyalı üreticilerle planlanan iş birlikleri sayesinde sürdürülebilir büyümelerini güçlendireceklerini açıkladı.
Ekonomi
/ 20 Ocak 2026Reuters’tan Çarpıcı Anket: Ekonomistlerin TCMB Faiz Beklentileri Neler?
Reuters’in düzenlediği ankete göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 150 baz puan indirerek %36,5 seviyesine çekebilir. Ankete katılan 20 ekonomistin tamamı, faiz indirimi öngörüsünde birleşti. Bu durum, Merkez Bankası’nın parasal gevşeme sürecini sürdürmeye devam edeceğine işaret ediyor.
Borsa
/ 20 Ocak 2026Halka Arz Rüzgarı ve Rekor Prim Borsayı Canlandırdı: Yatırımcı Sayısı 6,6 Milyona Ulaştı
BİST 100 endeksi, 2026 yılına oldukça güçlü bir başlangıç yaptı. Ocak ayı henüz tamamlanmadan endeks %13,20 oranında değer kazanarak dikkat çeken bir prim gerçekleştirdi. Rekorlar kıran borsada, ocak ayında dört yeni halka arz için de talep toplandı. Bu gelişmelerin etkisiyle yılın başında borsaya 100 bin yeni yatırımcı katıldı ve toplam yatırımcı sayısı 6 milyon 610 bine yükseldi.
Dünya Ekonomisi
/ 20 Ocak 20262026’ya Girerken Küresel Ekonomi: Yapay Zekâ, Ticaret Savaşı ve Mali Riskler Gündemde
Geride kalan yıl; yapay zekâ yatırımlarındaki patlama, ABD–Çin geriliminin kalıcılığı ve artan mali risklerin küresel piyasalar üzerindeki etkisini net biçimde ortaya koydu. Bu başlıklar 2026’ya da damga vuracak. Ancak 2025’te öne çıkan bazı anlatılar zayıflarken, küresel ekonomi yeni ve zorlu bir döneme farklı risklerle giriyor.
Ekonomi
/ 20 Ocak 2026Hamidiye AŞ Damacana Su Fiyatlarını Zamladı: Yeni Tarifeler 1 Şubat’ta Yürürlüğe Girecek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Hamidiye AŞ, artan maliyetleri gerekçe göstererek damacana su fiyatlarına zam yaptı. Yapılan düzenleme ile birlikte 19…
Ekonomi
/ 20 Ocak 2026Kartlı Ödemelerde Yüzde 48 Artış: Temassız Kullanım Rekor Kırdı
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye’de Aralık 2025’te kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan toplam ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre %48 artarak 2,51 trilyon liraya ulaştı. Toplam kartlı ödeme adedi ise %11 artışla 1,8 milyar oldu.
Gündem
/ 20 Ocak 2026Anketler Ne Diyor? AKP’nin Performansı Zayıf, Seçmen Memnuniyetsizliği Artıyor
Son dönemde yayımlanan kamuoyu araştırmaları, iktidarın ekonomi başta olmak üzere birçok alanda seçmenden geçer not alamadığını ortaya koyuyor. Metropoll, GENAR ve Piar Araştırma’nın anketleri; ekonomi, tarım, sığınmacılar ve asgari ücret politikalarında memnuniyetsizliğin yüksek seyrettiğini, siyasi dengelerde ise CHP’nin birinci parti konumunu koruduğunu gösteriyor.
Benzer Haberler
