Sosyal Medya

Borsa

FED / Kashkari: Bankacılık krizi ile ABD ekonomisi resesyonun eşiğinde

Bankacılık krizinin hâkim olduğu, ruh hâlinin ise hızla değiştiği endişeli bir haftayı geride bıraktık. Sıralamada ABD’nin 16. büyük bankası olan…

FED / Kashkari: Bankacılık krizi ile ABD ekonomisi resesyonun eşiğinde

Bankacılık krizinin hâkim olduğu, ruh hâlinin ise hızla değiştiği endişeli bir haftayı geride bıraktık. Sıralamada ABD’nin 16. büyük bankası olan Silikon Vadisi Bankası’nın da dâhil olduğu toplam 3 banka 1 hafta içinde battı. İsviçre’nin 167 yıllık tarihine sahip en büyük 2. bankası batma noktasına yaklaşırken, finansal bir mühendislik operasyonu ile en büyük 1. banka ile birleştirildi.

‘Yakan top’ Amerika’dan Kıta Avrupasına geçmesi sonrası, haftanın ikinci yarısında, bulaşıcılık etkisi Almanya’nın en büyük bilançosuna sahip bankası Deutsche Bank’a da sıçradı. Uzun bir süredir sorunlarla boğuşan ve bir türlü toparlanamayan Alman devinin artçı sarsıntılar ile hisse senedi fiyatı Cuma gününü %8,5 düşüşle tamamladı. Her ne kadar otoriteler Bankanın güçlü olduğunu vurgulamaya devam etse de, Deutsche Bank’a ait tahvillerin (senior) olası bir temerrüde karşı sigortalamanın maliyeti (CDS) 200 baz puanı aşarak Banka ile ilgili piyasa tedirginliğinin ne kadar arttığını gözler önüne serdi.

Yaşananlar, ABD ve Avrupa banka endekslerinin sert gerilemesine, sektörü ise olumsuz etkilemeye devam ederken, güvenli liman enstrümanlar ise haftayı talepli bir şekilde tamamladı. Altının ons fiyatı peş peşe iki haftadır kritik bir direnç bölgesi olarak gördüğümüz 1,960 doların üzerinde kapanış yaparken, küçük kardeş gümüşse emin adımlarla yine ön plana çıkardığımız 24 dolar seviyesine doğru ilerlemeye devam ederek haftayı 23,25 dolar seviyesinden tamamladı.

Kıymetli madenlerin yukarı yönlü seyrinin elbette büyük bir kısmı güvenli liman hikâyesinden kaynaklansa da, FED’in de bu nazik ortamda artık faiz artırımlarının sonuna geldiğinin de piyasa tarafından anlaşılması  faiz getirisi olmayan kıymetli madenlere destek oldu. Haftasonu, FED Minneapolis Başkanı Kashkari, bankacılık krizinin ABD ekonomisini resesyonun eşiğine getirdiğini belirtirken, bu ifadeyi faiz artırımlarının sonuna gelindiği yönünde okuyoruz!

Bankaların sermayelerini güçlendirmek adına kredi musluğunu kısacağı beklentisinin büyümeyi baskı altına alacağı endişesi ile Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı geride bıraktığımız hafta 70 dolar seviyesini test ederek uzunca bir süredir ön plana çıkardığımız yön aşağı görüşümüzün de gerçekleşmesine neden oldu. Hâlen daha da düşüşün bittiğini iddia edemeyiz. Bitcoin cephesinde ise 28bin dolar seviyesindeki önemli direnç hafta içi defalarca aşılsa da, haftalık kapanış 28bin dolar üzerinde oluşamadı. Teknik mânâda, 28bin dolar seviyesinin etrafında yorgunluk emarelerinin etkili olduğunu düşünmeye başladık. Bu hafta yön tayini açısından önemle takip edilmelidir.

Türkiye tarafında ise yaklaşan seçimler gündemin ilk sırasında yer alıyor. Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı’na katılırken, Memleket Partisi cephesinde ise İnce Cumhurbaşkanı adaylığı için 100bin imzayı tamamladı. Mali piyasalar cephesinde ise USDTRY kuru kamu kontrollünde bebek adımlarla yükselişini sürdürerek 19,1 seviyesinin eteğine kadar geldi. Uzun bir süredir sakin ve aşağı yönlü bir seyir izleyen tahvil faizleri, TL sıkışıklığı nedeniyle geride bıraktığımız hafta içinde %15 bileşik seviyesine kadar yükselerek (2 yıllık gösterge tahvil) son 4 ayın zirvesini test etmesi ardından haftayı %13 seviyesinin diplerinde tamamladı.

Reuters haberine göre,  İstanbul ve Ankara, seçim sonuçları ve sonrasında izlenecek ekonomi politikalarına yönelik senaryoları görüşmek üzere, uzun bir süredir TL ve TL cinsi varlıklara mesafeli davranan yabancı yatırımcıları ve kuruluşlarını ağırlamaya başladı. Yabancının ‘büyük göçü’ ardından yeniden TL ve TL cinsi varlıklara seçim sonrasında hangi şartlarda talep geleceğini yakında kaleme alacağımız özel bir rapor ile sıralayacağız.

Bu arada yeri gelmişken, TCMB’nin 2022 yılında 72 milyar TL kâr ettiği açıklandı. Mütemadiyen 55 – 60 milyar dolar net pozisyonda ekside olan Bankanın kurun durmaksızın yukarı gittiği bir ortamda nasıl oluyor da kâr açıkladığını sorduğunuzu duyar gibiyim. Bilanço detaylara baktığımızda, 328 milyar TL zararın değerleme hesabından bekletilerek realize edilmediğini görüyoruz.

Son 3 haftayı KBW (ABD banka) endeksi düşüşle tamamlarken, en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi 2 haftadır ilginç bir şekilde yükseliş kaydediyor. Piyasaların korku endeksi VIX haftayı düşüşle tamamlarken, mevcut kargaşaya rağmen, yatırımcılar devasa ABD şirketlerinin hisselerini satın almış. Piyasa değerine göre ilk beş şirketin hisseleri -Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon ve Nvidia- 8 Mart’tan bu yana %4,5 ila %12 arasında değer kazandı!

Rusya Devlet Başkanı Putin, Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandırma planlarını açıklarken, Rus güçlerinin Ukrayna’nın ön cephe hattındaki Avdiivka kentini bombalamayı artırmasının ardından NATO, açıklamaları “tehlikeli” nükleer retorikle suçladı. Putin ilk kez nükleer silah kartını çektiğini görüyorıuz!

Öte yandan, İsrail Başbakan Netanyahu’nun yargı reform paketi ardından yüz binlerce kişi sokağa çıkarak gösteride bulundu. İsrail sokakları karışırken, askerlerin sert tepkisi gözlerden kaçmadı!

Yeni gün ve hafta başlangıcında, daha fazla bankacılık sektörü ‘kargaşası’ ve FED’in sıkılaştırmasının ekonomiyi nasıl etkileyeceğine dair endişeler arasında Asya piyasaları kırmızılara büründü. Hong Kong borsası Hang Seng %1,7 gerilerken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise hafif de olsa yükselişler görülüyor.

Bu hafta Salı günü ABD’de tüketici güveni, Çarşamba günü konut satış verileri, Perşembe günü 2022 4. Çeyrek büyüme verisi ve Hazine Bakanı Yellen’in konuşması takip edilecek. Cuma günü ise FED’in favori enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim ve harcama verisi (PCE) haftanın en önemli verisi olarak yakından takip edilecek. Bugün ise, Türkiye’de reel kesim güven endeksi, dışarıda ise Almanya IFO endeksi takip edilebilir.

 

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

  • İstanbul’da Vapur Seferleri Kar Yağışının Ardından Yeniden Normalleşti

    İstanbul’da etkili olan yoğun kar yağışı, şehir genelinde ulaşımı olumsuz etkiledi. Özellikle deniz ulaşımı, kötü hava koşullarından ciddi şekilde etkilendi; birçok vapur seferi güvenlik gerekçesiyle iptal edildi. Dün, İstanbul Boğazı ve çevresindeki hatlarda planlanan seferlerin büyük bir kısmı gerçekleştirilemedi, yolcular zor anlar yaşadı.

  • Zayıf Yen İş Dünyasını Endişelendiriyor: Japon İş Dünyası, Yükselen İthalat Maliyetleri Nedeniyle Uyarıda Bulundu

    Japonya’nın önde gelen iki büyük iş dünyası örgütü, hükümeti zayıf yenin yol açtığı ekonomik sorunlara karşı adım atmaya çağırdı. Dövizdeki değer kaybının ithalat maliyetlerini artırarak hem hane halkı hem de işletmeler üzerinde baskı oluşturduğunu belirten grup temsilcileri, yerel basına yaptıkları açıklamalarda kaygılarını paylaştı.

  • Akbank, Asya Kalkınma Bankası’ndan 100 Milyon Dolarlık Kredi Sağladı

    Akbank, Asya Kalkınma Bankası’ndan (ADB) 5 yıl vadeli 100 milyon ABD doları tutarında finansman sağladı. Bu kredi, Akbank’ın ADB ile gerçekleştirdiği ilk işlem olmasının yanı sıra, ADB Yönetim Kurulu tarafından Türkiye’de özel sektöre yönelik onaylanan ilk finansman olma özelliğini taşıyor.

  • ABD’den Mobilya ve Dolap Ürünlerinde Vergi Artışına Erteleme Kararı

    ABD Başkanı Donald Trump, döşemeli mobilyalar ile mutfak dolapları ve banyo ünitelerine yönelik planlanan gümrük vergisi artışlarını bir yıl süreyle erteleme kararı aldı. Beyaz Saray’ın yılbaşı gecesi yaptığı açıklamada, eylül ayında duyurulan ve 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girmesi öngörülen vergi artışlarının, tüketici fiyatları üzerindeki olası etkiler nedeniyle askıya alındığı belirtildi.

  • İSO: Türkiye İmalat PMI Aralık’ta Yükseldi

    İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Aralık ayında bir önceki aya kıyasla artış göstermesine rağmen eşik değer olan 50’nin altında kalarak yılı daralma sinyaliyle tamamladı. Endeks, Aralık itibarıyla son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

  • Kamu Konutlarının 2026 Yılı Kira Bedelleri Açıklandı

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Milli Emlak Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak kamu konutlarının 2026 yılına ait aylık kira bedellerini belirledi.

  • Ticari İşletmelerde Geç Ödemelere Yeni Temerrüt Faizi Oranı Belli Oldu

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ticari işletmelerde geç ödemelere uygulanacak temerrüt faizi oranını yüzde 43 olarak belirledi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, mal ve hizmet tedarikine ilişkin alacaklarda, sözleşmede temerrüt faizi oranının yer almaması ya da ilgili hükümlerin geçersiz olması durumunda bu oran uygulanacak.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Bu sene reform mu yapacağız?

    Zorlu bir 2025 senesini geride bırakarak, belki çok umutlarla değil, ama yeni bir yıla girdik. Bu sene ne senesi? Reform…

  • Meysu Gıda Halka Arz Oluyor!

    Türkiye’nin köklü içecek üreticilerinden Meysu Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin halka arzı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı...

  • Bloomberg’den Dikkat Çeken Türkiye Analizi: Vergi Artışları Neden Düşük Tutuldu?

    Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele politikalarına destek vermek amacıyla akaryakıt, tütün ve alkollü içeceklerde uygulanan maktu ÖTV artışları, üretici enflasyonunun altında tutuldu. Vergi düzenlemelerinin, fiyat artış hızını yavaşlatmayı hedefleyen dezenflasyon politikasıyla uyumlu biçimde belirlendiği ifade edildi. Bloomberg’in aktardığına göre, Türkiye’de dezenflasyon sürecini desteklemek amacıyla bazı vergi artışları sınırlı düzeyde gerçekleştirildi.

  • Yurt Genelinde Kar Yağışı Eğitimi Vurdu: Peki Hangi İllerde Okullar Tatil Edildi?

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile valiliklerin peş peşe yaptığı uyarıların ardından Türkiye genelinde etkili olan yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Soğuk hava, kar ve buzlanma nedeniyle birçok ilde ulaşımda aksamalar yaşanırken, öğrenciler için beklenen “kar tatili” kararları da ardı ardına açıklandı. Olumsuz hava koşulları sebebiyle çok sayıda ilde eğitime geçici olarak ara verildi.

  • Para Transferlerinde Yeni Dönem Başladı: ATM’de Kartını Takan O Yazıyı Görecek

    Banka hesapları arasında gerçekleştirilen para transferlerine yönelik yeni yükümlülükler bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre, gün içinde mobil bankacılık, internet bankacılığı veya ATM aracılığıyla yapılan para transferlerinin toplam tutarı 200 bin TL’yi aşarsa, kullanıcılardan işlem detaylarına ilişkin açıklama istenecek.

  • Hazine, Ocak’ta 487,7 Milyar TL İç Borçlanma Hedefliyor

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2026 yılı Ocak-Mart dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre, Ocak ayında toplam 613,3 milyar TL’lik iç borç servisi öngörülürken, karşılanacak iç borçlanma miktarı 487,7 milyar TL olarak planlandı.

Benzer Haberler