Dolar/TL49,93
0.04%
Euro/TL55,72
0.10%
Gram Altın6.258,95
3.25%
BIST 10010.759,56
3.64%
Brent Petrol$113,43
2.37%
Gümüş/Ons$49,28
5.93%
Gedik Yatırım
Ekonomi

Tarım-ÜFE yıllık yüzde 107 arttı

TÜİK'in açıkladığı resmi verilere göre, tarımda üretici enflasyonu martta bir önceki aya göre yüzde 1,79, yıllık yüzde 106,77 arttı. Üretici enflasyonu yıllık bazda en fazla yüzde 174,94'le turunçgillerde oldu.

14 Nisan 2023

Tarım-ÜFE yıllık yüzde 107 arttı

TÜİK'in açıkladığı resmi verilere göre, tarımda üretici enflasyonu martta bir önceki aya göre yüzde 1,79, yıllık yüzde 106,77 arttı. Üretici enflasyonu yıllık bazda en fazla yüzde 174,94'le turunçgillerde oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, martta bir önceki aya göre yüzde 1,79, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 20,51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 106,77 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 142,37 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,64 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,96 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 6,72 artış oldu. Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,51 azalış, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,57 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,22 artış gerçekleşti.

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 21,55 ile lifli bitkiler ve yüzde 68,88 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 174,94 ile turunçgiller ve yüzde 173,85 ile yağlı meyveler oldu.

81 ÜRÜNDEN 45'İNİN FİYATI ARTTI

Bir önceki aya göre azalışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 28,66 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 7,40 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular şeklinde sıralandı. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar yüzde 11,49 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ve yüzde 10,81 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu.

Mart 2023'te, endekste kapsanan 81 maddeden, 31 maddenin ortalama fiyatında azalış, 45 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

patronlardunyasi.com

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş

İlgili Haberler

Recep Erçin: Hazinedarbaşı Altınok ile geçmişten günümüze ekonomi dersleri
Ekonomi

Recep Erçin: Hazinedarbaşı Altınok ile geçmişten günümüze ekonomi dersleri

Tevfik Altınok, yıllara yayılan meslek hayatından çarpıcı anekdotlar paylaşırken Türkiye’nin borç yönetimine, üretim kapasitesine ve ekonomi politikalarına ilişkin sorularımızı yanıtladı. Altınok, “Parayla ilgili meseleler saatlik meseleler değildir. Bunlar uzun vadede oluşur, birikir. Karar vermeye gelince de her şey hemen çözülmez” dedi.

31 Ekim 2026
TÜRKPATENT'ten Yapay Zekâ ve KOBİ'lere Özel Ücret Tarifesi: Yeni Dönem Başladı
Ekonomi

TÜRKPATENT'ten Yapay Zekâ ve KOBİ'lere Özel Ücret Tarifesi: Yeni Dönem Başladı

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), teknolojik gelişmeler ve girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi amacıyla ücret tarifesinde önemli düzenlemelere gitti. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni tebliğle birlikte; yapay zekâ odaklı çalışmalar ve küçük-orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) için ayrıcalıklı ve avantajlı ücret tarifeleri hayata geçirildi.

31 Ekim 2026