Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fitch Ratings: 2024’te dünya ekonomisi tökezleyecek

Fitch Ratings, 2024 yılında küresel büyümenin keskin bir şekilde yüzde 2,1'e gerilemesini bekliyor.

Fitch Ratings: 2024’te dünya ekonomisi tökezleyecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin’in emlak piyasasındaki sorunların devam ettiği ve Euro Bölgesi’nin durgunlaştığını bir dönemde, 2024 yılında küresel büyümesinin yüzde 2,9’dan yüzde 2,1’e doğru keskin bir şekilde gerilemesini bekliyor.

2023 performansı istisnaydı..

Fitch Ratings’in “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda, küresel büyümenin, Çin’deki tüketimin normalleşmesi ve 2022’deki bölgesel enerji şokunun ardından Avrupa’da yaşanan sert yavaşlamanın geride kalması ve ABD büyümesindeki toparlanmanın etkisiyle 2023’te de devam ettiği belirtildi. Buna bağlı olarak küresel ekonominin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin Eylül raporunda yüzde 2,5’ten yüzde 2,9 seviyesine çıkarıldığı ifade edilerek, gelecek yıl için kötümser bir tablo çizildi.

Sıkılaşmanın hâlâ hissedildiği, Çin’in emlak piyasasındaki sıkıntıların devam ettiği ve Euro Bölgesi’nin durgunlaştığına işaret eden Fitch Ratings, 2024 yılında küresel büyümenin keskin bir şekilde yüzde 2,1’e gerilemesini bekliyor.

 

 

Avrupa ekonomisi “hasta adam”

Avrupa ekonomisinin bu yıl neredeyse hiç büyümediği ve şu anda Euro Bölgesinde hafif teknik durgunluklar yaşandığına işaret edilerek, “İngiltere’de ticaret hadleri şoku hafifledi; ancak düşen dünya ticareti artık Euro Bölgesi ihracatını vuruyor. Kredi sıkılaştırması da yatırımlar üzerinde baskı yaratıyor ve bankaların şirketlere verdiği krediler azalıyor. Artan reel ücretler gelecek yıl tüketimi artıracak ancak toparlanma sığ olacak.” şeklinde görüş belirtildi.

 

Çin’de bu yılki yeniden açılma artışının tekrarlanmayacağı ve büyümenin 2024’te yüzde 4,6’ya yavaşlamasının beklendiğine işaret edildi. Raporda Çin ile ilgili “Politika desteği Ağustos ayından bu yana artırıldı; Ancak bu, konut satışları ve inşaattaki çöküşü durdurma konusunda şu ana kadar çok az etki yaptı. Politika gevşemesinin etkinliğine ilişkin şüpheler büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler yaratıyor.” görüşüne yer verildi.

 

Çekirdek enflasyonun özellikle Euro Bölgesi’nde beklenenden biraz daha hızlı düştüğü belirtilerek, “Tedarik zinciri baskıları hafifledikçe temel mal fiyatları küresel olarak istikrar kazandı. Hizmet enflasyonu ve nominal ücret artışı da Euro Bölgesi’nde önemli ölçüde düştü; Ancak yüksek kaldıkları ABD ve Birleşik Krallık’ta bu düşüş daha az oldu.” denildi.

 

Fitch Ratings, ABD ekonomisinin 2023 sonunda yüzde 2,4, gelecek sene yüzde 1,2, İngiltere ekonomisinin ise bu yıl yüzde 0,5, gelecek sene 0,3 büyüyeceği  tahmininde bulundu.

 

Global merkez bankaları parayı kısmaya devam  edecek

 

Fitch Ratings, merkez bankalarının enflasyonla mücadelede erken zafer ilanı yapmaktan tedirginlik duyduğunu ve faiz oranlarını bir süre daha “kısıtlayıcı” tutacaklarını öngördü.

“Sıkı işgücü piyasası koşullarının Fed’i ücret enflasyonunun yüksek kalması konusunda tedirgin ediyor.” değerlendirmesinde bulunan Fitch Ratings, beklenenden daha güçlü bir büyüme ortamında, Ocak 2024’te Fed’den bir artış daha beklediğini belirtti. Açıklamada, “Fed’in daha sonra faiz oranlarını Temmuz ayına kadar sabit tutması ve ardından yıl sonuna kadar 100 baz puan indirerek 4,75’e çekmesi bekleniyor.” denildi.

 

Fitch Ratings, ECB’nin Nisan ayında gevşemeye başlamasını, faiz oranlarını yıl sonuna kadar 75 baz puan düşürmesini ve ana refinansman oranını yüzde 3,75’e çekeceğini öngörüyor.

 

Fitch Ratings, Japonya Merkez Bankası’nın ise gelecek yıl politika faizini artırmasını bekleniyor. Bu gerçekleşirse, 2007’den bu yana ilk sıkılaştırma olacak.

 

Türkiye’de GSYH büyümesi iyice yavaşlayacak

 

Raporda, Türkiye için bu yıl yüzde 4,1, gelecek yıl yüzde 2,5 büyüme beklendiği kaydedildi. Eylül raporunda beklentiler sırasıyla yüzde 4,3 ve yüzde 3,0 seviyesinde bulunuyordu. Enflasyon beklentisi ise bu yıl sonu için yüzde 65 olarak korunurken, gelecek yıl sonu için yüzde 38 tahmin edildi.

 

 

Foreks Haber Merkezi ([email protected] )

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler