Sosyal Medya

2023 Fed Müdahalesi SVB (Güncel)

13 Mart 2023

2023 Fed Müdahalesi SVB

Merhaba, yeni gelişmeleri sayfanın başından itibaren paylaşacağım. Daha öncesini bilmeyenler Tarih Başlıklarını izleyerek okuma yapabilirler.

10 MAYIS 2023  SONRASI GELİŞMELER:

Frances Coppola likidite yönetimi üzerine muhteşem bir yazı hazırlamış. Mutlaka okunmalı. Ben de şurada türkçeye çevirmeye çalıştım.

Resim

15 MART 2023  SONRASI GELİŞMELER:

Sağolsun Wolf bizden önce kalkıp bilançodaki gelişmeleri özetlemiş. Bende dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Birincil Kredi(Discount Window)(Primary Credit), olarak adlandırılan bu kredi, bankaların teminatları karşılığında şu anda %4,75‘ten borçlanmasına olanak sağlıyor. Bir hafta önce 5 milyar dolar olan bu kredi miktarı 15 Mart 2023 tarihinde  148 milyar dolar artarak 153 milyar dolara yükseldi ve verinin tarihindeki en büyük sıçramayı gerçekleştirdi.

Fed 15 Mart 2023 Discount window

Kaynak: Fed 15 Mart 2023 Discount window

Aşağıda görüldüğü gibi, elimizdeki veri seti çerçevesinde, bu pencerenin ilk olarak 2008 krizinde yoğun bir miktarda(99 milyar dolar) kullanıldığını görüyoruz. Sonrasında daha düşük bir miktarda(43 milyar dolar) Covid krizinde kullanılıyor. 15 Mart tarihinde tarihsel zirve(148 milyar dolar) görülüyor.

Fed Tarihsel Discount window

Kaynak: Fed Tarihsel Discount Window

 

Bank Term Funding Program (Banka Fonlama Programı): Bilançodan $12 milyar  kullanılmıştır.

Bank Term Funding Programme

Kaynak: Bank Term Funding Programme

Burada bankanın borçlanma maliyeti discount’a göre biraz daha yüksek oluyor fakat  teminatlar için sert kurallar yok.

Other credit extensions (Diğer Krediler): Fed, burada FDIC’ın garantisi altında FDIC tarafından kurulan yeni bankaya 142 milyar dolar kredi veriyor.

Kaynak: Diğer Krediler

Hepsini topladığımızda 148+12+142=302 milyar dolarlık kredi tahsis edildiği ve dolayısıyla bu miktarda rezerv yaratıldığı görülmektedir.

Anlatım Fed banka rezervleri

Anlatım Fed banka rezervleri

Rezervlere de bakalım. İşimizi garantiye alalım.

Fed banka rezervleri

Kaynak: Fed banka rezervleri

Fed banka rezervleri, 8 Mart haftasından 15 Mart’a kadar 400 milyar dolar artmış. Bunun 300 milyarı kredilerden kaynaklanmıştır.

 

Bir de yeni yazı paylaşayım.

Bankacılık sistemi sağlam değil

 

 

 

14 MART 2023  SONRASI GELİŞMELER:

Neilson, sistemik risk başlığı altında bilançolar üzerinden çöküşü ve çözümü özetlemiş.

Alianz de güzel bir yazı hazırlanmış.

 

Financial Times'ın haberine göre SVB mudileri mevduatlarını büyük bankalara ve MMF'lara  taşıyorlar.

Financial Times'ın haberine göre SVB mudileri mevduatlarını büyük bankalara taşıyorlar.

Kaynak: Financial Times'ın haberine göre SVB mudileri mevduatlarını büyük bankalara taşıyorlar.

 

Bank of America

Bank of America

Bank of America'ya birkaç gün içinde 15 milyar dolar taşınmış. Büyük bir ihtimalle SVB mudileri, bu bankayı BATMAYACAK KADAR BÜYÜK olduğu için tercih ediyorlar.

Politico'dan aldığımız habere göre müdahale 10 Mart Cuma günü; Fed, FDIC, Hazine ve Hazine Kontrolörleri toplanmasıyla biçimlenmiş. Tartışılan 3 ana eksen; Bankaya bir alıcı bulunması, tüm mevduatların güvence altına alınması ve Fed tarafından yeni bir fonlama aracı oluşturulmasıymış.

Kaynak:

 

Koca oğlan Nathan'da birşeyler karalamış. özellikle 13(3) maddesinin artık anlamını yitirdiğine vurgu yapmış.

 

 

 

 

12 MART 2023  SONRASI GELİŞMELER:

Fed 12 Mart 2023 günü saat 18:15'te aşağıdaki duyuruyu yayınladı.

Fed Müdahalesi geldi SPV

Kaynak Fed Müdahalesi geldi SPV

Federal Rezerv Kurulu, amerikan şirketlerini ve hane halkını desteklemek amacıyla pazar günü yaptığı açıklamada, bankaların tüm mevduat sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı olmak için belirli mevduat kurumlarına ek fonlama sağlayacağını duyurdu. Bu eylem, bankacılık sisteminin mevduatlarını koruyacak ve bankaların kredi vermesini destekleyecektir. Federal Rezerv, ortaya çıkabilecek herhangi bir  likidite sıkıntısını çözmeye hazırdır.

Ek fonlama, mevduat kurumlarına ve ABD Hazine tahvillerini, ipoteğe dayalı menkul kıymetleri ve benzer kapsamdaki varlıkları teminat olarak gösteren diğer belirli mevduat kurumlarına bir yıla kadar uzun vadeli krediler sunan yeni bir Banka Fonlama Programı (BTFP) oluşturulması yoluyla sağlanacaktır. Bu varlıklar, nominal değer üzerinden değerlenecektir. BTFP, yüksek kaliteli menkul kıymetlere karşı ek bir likidite kaynağı sunacak ve bu kurumların zor durumlarda (SPV örneğinde olduğu gibi) bu menkul kıymetleri hızlı bir şekilde satma(Fire sale) ihtiyacını ortadan kaldıracaktır.

Hazine Bakanı'nın onayı ile Hazine Bakanlığı, BTFP'yi desteklemek amacıyla Borsa İstikrar Fonun (Exchange Stabilization Fund)'dan 25 milyar dolara kadar kaynak sağlayacaktır. Federal Rezerv, bu destek fonlarına ihtiyaç kalmayacağını düşünmektedir. Hazine Bakanı Yellen, Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Federal Rezerv kurullarının tavsiyesini aldıktan sonra, ABD Başkanına danışarak, FDIC'nin Silikon Valley Bank ve Signature Bank'ın tasfiye süreçlerinin hem sigortalı hem de sigortasız tüm mevduat sahiplerini tam olarak koruyacak şekilde tamamlamasını sağlayacak eylemleri onaylamıştır.

Kurul, mali piyasalardaki gelişmeleri dikkatle izlemektedir. ABD bankacılık sisteminin, sermaye ve likidite pozisyonları yeterlidir ve ABD finansal sistemi kuvvetlidir.

Mevduat kurumları, açık ve kullanılabilir durumda olan iskonto penceresi aracılığıyla çok çeşitli teminatlar karşılığında likidite elde edebilirler. Buna ek olarak, iskonto penceresi, BTFP için uygun menkul kıymetler için ödünç verilebilir değeri daha da artırılacaktır.

Kurul, finansal sistem genelindeki koşulları yakından takip etmekte olup hane halkını ve şirketleri desteklemek için tüm araçlarını kullanmaya hazırdır ve uygun olduğunda ilave adımlar atacaktır.

Fed Müdahalesi Geldi (SPV)

Fed Müdahalesi Geldi (SPV)

Not: Basın açıklamasında aşağıdaki not ayrı olarak geçilmiştir.

Basın Açıklaması Fed Mühadalesi geldi SPV

Basın Açıklaması Fed Mühadalesi geldi SPV

Banka Fonlama Programı (BTFP)

Program: ABD mevduat kurumlarına likidite sağlamak için her bir Federal Rezerv Bankası belirli borçlulara, belirli menkul kıymet türlerini teminat olarak alarak avans verir.

Borçlunun Uygunluğu: Federal olarak sigortalı herhangi bir ABD mevduat kurumu veya birincil kredi için uygun olan yabancı bir bankanın ABD şubesi veya acentesi ( CFR 201.4(a)) Program kapsamında borçlanmaya uygundur.

Geçerli Teminat: Geçerli teminat, Federal Rezerv tarafından satın alınmaya uygun/geçerli herhangi bir teminatı içerir. Açık piyasa işlemlerinde bankaların kullanabileceği teminatlar (CFR 201.108(b)) da belirtilmiştir.

Avans Büyüklüğü: Avanslar, geçerli teminatın değeri ile sınırlı olacaktır.

Borç Verme Faizi: Avansların faiz oranı,  bir yıllık gecelik endeks takas oranı (Ek okuma)artı 10 baz puan olacaktır; Oran, avansın verildiği gün avansın vadesi için sabitlenecektir.

Teminat Değerlemesi: Teminat değerlemesi nominal değer olacaktır. Teminat nominal değerin %100'ü olacaktır.

Ön Ödeme: Borçlular avanslarını (yeniden finansman amaçları da dahil olmak üzere) istedikleri zaman cezasız ön ödeme yapabilirler

Avans Süresi: Avanslar, belirli borçlulara bir yıla kadar bir süre için sunulacaktır.

Ücretler: Program ile ilişkili herhangi bir ücret bulunmamaktadır.

Hazine Bakanlığı Tarafından Kredi Koruması: Hazine Bakanlığı Borsa İstikrar Fonu, Federal Rezerv Bankalarına kredi koruması olarak 25 milyar dolar sağlayacaktır

Program Süresi: Program kapsamında en az 11 Mart 2024 tarihine kadar avans talep edilebilir.

 

YORUMLAR

 

GÜNCELLEME GELECEK

Yine Yanlış Yapacaklar

 

SVB Neden Battı? (Güncel)

 

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları