Sosyal Medya

Döviz

ABD’de istihdam geriledi, faiz artırım beklentisi azaldı, altın kanatlandı!

ABD’de dün günün ikinci yarısında açıklanan JOLTS raporu, küresel mali piyasalarda iyimserlik yarattı. JOLTS (The Job Openings and Labor Turnover…

ABD’de istihdam geriledi, faiz artırım beklentisi azaldı, altın kanatlandı!

ABD’de dün günün ikinci yarısında açıklanan JOLTS raporu, küresel mali piyasalarda iyimserlik yarattı. JOLTS (The Job Openings and Labor Turnover Survey) Türkçe meali ile İş Açıklıkları ve İşgücü Devir Anketi bize her ay kaç tane açık iş yeri olduğunu, kaç işçinin işe alındığını, kaçının işini bıraktığını, kaçının işten çıkarıldığını söylüyor. Bu verinin Reuters anketine göre 10,4 milyon kişi olması beklenirken, gerçekleşme 9,9 milyon düzeyinde geldi.

JOLTS, ABD’de ekonomik aktivitede yaşanan bozulmanın istihdam piyasasına da sirayet ettiğini gösteriyor. Elbette, kanunen fiyat istikrarı (enflasyon) kadar tam istihdam görevi olan FED açısından bu veri faiz artırımlarının bundan böyle çok daha zor olacağına işaret etti. Zaten, banka batıklarından sonra epeyce zorlanan FED’in artık işinin daha da zor olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu hafta Cuma günü ABD’de açıklanacak resmî istihdam raporu daha da bir önem kazanmış oldu. Veri ardından tahminciler, FED’in bir sonraki toplantıda faiz artırımına gitmeyeceğine %52 ihtimal tanımaya başladı.

Veri sonrası piyasaların ruh hâli hızlı bir şekilde iyileşti. Güvenli liman ihtiyacı azalınca dolar sert bir şekilde satıldı. Altının ons fiyatı 2,025 dolar seviyesini test ederek bu yılın zirvesine yükseldi. Dün yaşanan sert hareket ardından altının 2,400 dolar seviyesindeki hedefimize ilerleyeceğine yönelik inancımız daha da arttı. Küçük kardeş gümüşün de, beklentimize uygun 24 dolar seviyesindeki önemli direncinin üzerine yükselerek 25 dolar seviyesine hızla test etti. Yukarı yönlü hareket isteğinin devam edeceğini düşünüyoruz. Hadi bu sefer belki gümüş de yatırımcısını mutlu eder diyelim. Bitcoin ise hâlen daha 28bin dolar seviyesindeki önemli teknik bölgenin çekim alanından çıkamayarak bir sonraki hareketi için karar vermeye çalışıyor. Prangalarından kurtulmayı başarırsa, daha da yukarıda 36bin dolar seviyesini hedefleyeceğiz.

Para birimleri cephesinde ise yakın bir geçmişte parite seviyesinin altına sarkan EUR, dün doların geniş bantta satıldığı bir zamanda diliminde 1,10 seviyesinin eteğine kadar yükseldi. EUR’da haftalık kapanışın 1,0940 seviyesinin üzerinde olması durumunda 1,1270 seviyesini hedefleyeceğiz. Doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY son 2 ayın en düşük seviyesine gerilerken, FED’in faiz atırımında elinin kolunun bağlı olduğunun anlaşılmasına paralel risksiz faiz olan gösterge Amerikan 10 yıllık tahvil faizi %3,35 seviyesine gerileyerek son 7 ayın en düşük günlük kapanışını gerçekleştirdi.

Küresel arenada yaşanan iyimserlik dün Türk mali piyasalarına da sirayet etti. BİST100 endeksi günün büyük bir bölümünde yatay bir seyir izlerken, kapanışa doğru hızlanan alımlarla %3 yükseldi. Hisse senetleri cephesinde yaşanan dalga boyunu takip etmek bile yorucu bir hâl aldı. USDTRY kuru bankalararası piyasada dün 19,25 seviyesini test ederek her gün biraz daha yukarı sloganını dün de bozmazken, serbest piyasada ise USDTRY kurunun 19,65 seviyesinden işlem gördüğünü işitiyoruz. Bireysel cephede yoğunlaşan döviz talebi dikkat çekiyor. Kur cephesinde ikili bir yapının oldukça sağlıksız olduğunu ve endişe uyandırdığını söylemek gerekiyor. Gerek ons altının sert yükselişi, gerekse de USDTRY kurunun mütemadiyen yukarıya gitmesi ile gram altın TL 1,250 ile rekor kırdı!

Ticaret Bakanlığı dün Mart ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Buna göre, dış ticaret açığı 8,6 milyar dolar olurken (ihracat $23,5 milyar ; ithalat ise $32,2 milyar) yılın ilk çeyreğinde açık miktarı yaklaşık 35 milyar dolar ile rekor kırdı. Bu denli büyük bir dış ticaret açığı, uygulanan politikaların hatalı kurgulandığını gösterirken, döviz talebini de artırıyor! Bu derece açık yaratan bir ekonomide döviz kurunu belli bir aralıkta tutmak da kolay olmayacaktır!

Türkiye cephesinde dün açıklanan veriler arasında, enflasyonist dönemde parayı mala bağlama stratejisinin en iyi örneklerinden olan otomobil satışlarının rekor kırdığını gördük. Gerek arz darboğazının gevşemesi, gerekse ertelenen talep ve negatif reel faizlerin etkisiyle otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın ilk çeyreğine göre %55,2 artarak tarihin en yüksek (ilk çeyrek) seviyesine çıktı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde 235,971 araç satıldı.

TCMB verilerine göre, Mart ayında TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi bir önceki aya göre %1,3 değer kazandı. Bu sayede TL 2021 Eylül ayından bu yana en değerli seviyeye ulaştı. Son dönemlerde gerek ihracatçı gerekse de turizmcilerin rekabet avantajlarını kaybederek TL’nin değerli olduğundan şikayet ettiklerini işitiyoruz. Lâkin, TCMB’nin TÜFE bazlı serisinin sahadaki bilgi ile tam olarak örtüşmediğini de söylememiz gerekiyor. TCMB’nin reel efektif kur hesaplamasında baz aldığı resmî TÜFE enflasyon verisinin gerçek hayattaki enflasyonun çok gerisinde kaldığını ve TL’deki reel değerlenmenin açıklanan rakamların çok ötesinde olduğunu düşünüyoruz.

Dün ABD tarihinde bir ilke tanıklık edildi. ABD eski Başkanı Trump, yetişkin filmleri yıldızı bir kadınla girdiği ilişki sonrası “sus payı” ödediği suçlamasıyla ilgili gözaltına alınıp hakim karşısına çıktı. Trump, kendisine yöneltilen 34 suçlamayı da reddederek mahkemeden ayrıldı. İddianameye göre Trump, iki kadına sessiz kalmaları için toplam 280 bin dolar ödedi. Davanın bir sonraki duruşması 4 Aralık’ta görülecek.

ABD borsaları geceyi %0,5 oranında düşüşle tamamlarken, yeni gün başlangıcında Asya borsalarında karmaşık bir seyir hâkim. Yeni Zelanda merkez bankası, enflasyonun hâlâ çok yüksek ve ısrarcı olduğunu söyleyerek beklenmedik bir şekilde 50 baz puan faiz artırarak politika faizini 14 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25’e yükseltti ve daha fazla sıkılaştırma için kapıyı açık tuttu. Japonya’da hizmet sektörü faaliyeti (PMI) Mart ayında 9 yılı aşkın bir süredir en hızlı şekilde büyüdüğünü gösterdi. ABD ile Çin arasında ticaret savaşı devam ederken, Japonya, Çin’e çip satış kısıtlamalarını genişletti.

Dolar zayıflığına paralel YEN’in değer kazanması ile Japonya borsası %1,5 gerilerken, Hong Kong borsası %0,6 aşağıda işlem görüyoruz. Bugün,

ABD Meclis Başkanı Kevin McCarthy, Californiya’da Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ile bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Çin, ABD ile Tayvan arasında herhangi bir biçimde resmî görüşmeye karşı olduğunu duyurmuştu.

Bugünün veri takvimi oldukça yoğun görünüyor. Almanya ve Euro bölgesi hizmetler PMI, ABD ADP özel sektör istihdamı (Cuma günü açıklanacak resmî istihdam öncesi öncü veri), ABD dış ticaret dengesi, hizmetler PMI ve ISM hizmetler endeksi takip edilebilir.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

Benzer Haberler