Sosyal Medya

Borsa

ABD ÜFE, perakende satışlar ve işsizlik başvurularının beklenenden güçlü açıklanması dolara alım getirdi

Enerji fiyatları perakende satışları güçlü tutarken ÜFE enflasyonunu yukarı itti. İşe alımlarda yavaşlamaya rağmen işten çıkarmalar artmıyor.

ABD ÜFE, perakende satışlar ve işsizlik başvurularının beklenenden güçlü açıklanması dolara alım getirdi

ABD’de Ağustos ayında:
– ÜFE %0,7 (Beklenti %0,4)
– ÜFE yıllık %1,6 (Beklenti %1,2)
– Perakende satışlar %0,6 (Beklenti %0,2)

– Haftalık işsizlik başvuruları 220 Bin (Beklenti 225 Bin)

ECB faiz kararı ve ABD’de tahminlerin üzerinde açıklanan ÜFE ve perakende satışlar verileri sonrasında dolara güçlü alış geldi.

Dolar Endeksi’nde yükseliş %0,4’ü aşarken GBPUSD 1,2414’e kadar gerileyerek 7 Haziran’dan bu yana en düşüğü gördü. EURUSD de 1,0655’e kadar inerek mayıs ayı sonundan bu yana en düşük düzeyi test etti.

ABD Üretici Fiyatları, enerji maliyetlerindeki artışla sert yükseldi

Ağustos ayında ABD üretici fiyatları, yükselen enerji ve taşıma maliyetleri nedeniyle bir yıldan fazla bir süredir en fazla artışı gösterdi. Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, son talep için üretici fiyat endeksi bir önceki aya göre %0,7 arttı. Benzin maliyeti %20 artarak bu artışın büyük bir kısmını oluşturdu. Gıda ve enerji hariç tutulduğunda, PPI %0,2 arttı.

Tedârik zincirlerinin normalleşmesi ve yurtdışındaki birçok ekonominin yavaşlaması, genel olarak toptan düzeyde enflasyon baskılarını hafifletmeye yardımcı oldu. Ancak yükselen petrol fiyatları, bu ilerlemelere tehdit oluşturuyor. Yıllık bazda PPI, bir yıllık düşüş eğilimini takip eden ikinci ayında hızlandı.

Geçen ay artan diğer enerji kategorileri arasında uçak yakıtı, dizel ve ısınma yağı bulunmakta. Hizmetler içinde, konut gayrimenkul, yük taşımacılığı ve makine ve ekipman toptancılığı da arttı.

Mal fiyatları %2 artarken, enerji ve gıda hariç tutulduğunda %0,1 arttılar. Hizmetler maliyetleri ise bir önceki ay %0,5 artışın ardından %0,2 arttı.

ÜFE raporunun birkaç kategorisi, Federal Reserve’in tercih ettiği enflasyon ölçümü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksini hesaplamak için kullanılır ve bu endeks bu ayın ilerleyen günlerinde yayımlanacak.

Bu rakamlar aylık olarak dalgalı olsa da etkili olabilir. Temmuz ayında, portföy yönetimi ve yatırım tavsiyesi için üretici fiyatlarında %7,3’lük bir artış, Fed tarafından yakından izlenen hizmetlerin kilit enflasyon göstergesinde bir artışa neden oldu. Ağustos’ta ise portföy yönetimi maliyetleri yalnızca %0,5 arttı.

Sağlık hizmetleri içinde, hastane poliklinik ve yataklı tedavisi bir önceki aya göre düşerken, doktor muayenesi değişmedi.

Bu rapor, Çarşamba günü yayımlanan taze TÜFE enflasyon verilerinin ardından geldi ve çekirdek enflasyonun anahtar bir ölçüsünün beklenenden daha fazla yükseldiğini gösterdi. Aynı zamanda, benzin maliyetlerindeki sıçrama, tüketici fiyat endeksindeki en büyük aylık artışı bir yıldan fazla bir süredir ilk kez tetikledi.

Merkez bankası, bu iki veriyi – bir dizi diğer rakamla birlikte – gelecek haftaki faiz kararı öncesinde gözden geçirecek. Politika yapıcıların, 20 Eylül’deki iki günlük toplantılarının sonucunda faiz oranlarını değiştirmesi genel olarak beklenmiyor.

Daha az dalgalı bir PPI ölçümü olan gıda, enerji ve ticaret hizmetleri hariç tutulduğunda, Ağustos ayında bir önceki aya göre fiyatlar %0,3 arttı.

Üretim zinciri içindeki daha önceki fiyatları yansıtan ara talep için işlenmiş mal maliyetleri %2,1 arttı. Bu artış, enerji malzemelerindeki artışı ve gıda maliyetlerindeki artışı yansıttı. Gıda ve enerji hariç tutulduğunda, işlenmiş ara talep malzemeleri üçüncü ay üst üste düştü.

ABD perakende satışlar, yüksek benzin fiyatlarıyla tahminleri aştı

ABD perakende satışları, yüksek benzin fiyatları nedeniyle tüketicilerin keyfi harcamalarını sınırladığı Ağustos ayında yavaşlama belirtileri gösterdi. Ancak yine de beklentilerin üzerinde geldi. Commerce Department verilerine göre, toplam perakende alımlarının değeri, önceki ayın hızlı artışına yapılan aşağı yönlü revizyonun ardından Temmuz ayına göre %0,6 arttı. Benzin hariç tutulduğunda satışlar %0,2 arttı.

Geçen ay yalnızca 13 perakende kategorisinin üçünde satışlar düştü, giyim ve elektronik mağazaları ise kazançlar elde etti. Bununla birlikte, diğer sektörlerin çoğu – bakkal ve mağaza gibi – bir önceki aya göre bir miktar yavaşlama gösterdi.

Veriler hala dayanıklı harcamalara işaret etse de, rapor tüketicilerin özellikle benzin istasyonlarında daha yüksek fiyatların etkisini hissettiğini gösteriyor. Bazı Amerikalılar kredi kartlarına ve birikimlere güveniyorlar ve yavaşça yumuşayan iş piyasası ve yakın gelecekte öğrenci kredisi ödemelerinin başlaması, ilerideki harcamaları sınırlayacak.

İşçi talebi halen güçlü

Ayrı bir rapor, Perşembe günü işsizlik yardımı başvurularının biraz arttığını göstererek, işçi talebinin güçlü olduğuna işaret etti.

İlk işsizlik yardımı talepleri son haftada son derece düşük seviyelerde kalmaya devam etti ve taleplerin 4 haftalık hareketli ortalaması Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Labor Department tarafından Perşembe günü açıklanan verilere göre, 9 Eylül tarihli haftada devlet işsizlik yardımı talepleri 3.000 artarak 220.000’e yükseldi. Bu da Şubat ayındaki düşük seviyelere yakın bir rakam.

Mevsimsel düzeltilmemiş talepler ise 16.854 azalarak 174.499’a geriledi. Bu, geçen Ekim ayından bu yana en düşük seviye.

The Wall Street Journal tarafından yapılan anketlere katılan ekonomistler, yeni taleplerin 4.000 artarak 220.000’e yükselmesini tahmin etmişlerdi.

Geçen hafta talepler, revize edilmiş bir şekilde 12.000 artarak 217.000’e yükseldi. Bu, başlangıçtaki tahminin 13.000 azalma ile 216.000’e gerileme olduğu karşılaştırıldığında.

Son haftada taleplerin 4 haftalık hareketli ortalaması 5.000 azalarak 224.500’e geriledi. Bu, Şubat ayının sonlarından bu yana en düşük seviye.

2 Eylül tarihli haftada işsizlik yardımı alan kişi sayısı 4.000 artarak 1,69 milyona yükseldi.

İstihdamın yavaşlama eğiliminde olduğuna dair bazı işaretler olsa da, çok az işçi işten çıkarılıyor. Federal Reserve yetkilileri, enflasyonu kontrol altına almak için ekonomide ve işgücü piyasasında bir miktar yumuşama görmek istiyorlar.

Bloomberg, Market Watch, Foreks

 

BAKMADAN GEÇME

  • Sanayi üretiminde bahar canlanması!

    Mart ayında sanayi üretimi hem aylık hem yıllık bazda artış gösterdi. Madencilik ve imalat sanayi yükselişe geçerken, enerji üretiminde düşüş yaşandı.

  • Enerjisa Üretim’den 2.5 milyar dolarlık yenilenebilir enerji hamlesi

    Türkiye'nin en büyük özel elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, 30. santralini devreye aldı. Uygar RES’in tamamlanmasıyla Türkiye’nin ikinci en büyük rüzgâr santrali devreye girecek. Şirket, 11 ülkeye hizmet verirken 2.5 milyar dolarlık dev yatırım planını sürdürüyor.

  • Özgür Özel: “19 Mart süreci Türkiye’yi paralize etti, KOBİ’ler iflasa sürüklendi”

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Sanayi Odası ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalarda 19 Mart sonrası yaşanan ekonomik gelişmelere sert tepki gösterdi: "Türkiye'yi ayakta tutan sağlam kolonlar nefes alamıyor."

  • Aracı Kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?  Yükseliş sürebilir

    Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde  sergilediği zayıf seyirle 9,000 bölgesine kadar savrulan  piyasada, dün itibarıyla bu kritik destekten yukarı yönde bir  toparlanma çabası daha başlamış durumda. Yaşanan  yükseliş hareketinin, son dönemkilerden farklı olarak, daha  homojen bir şekilde farklı sektör endekslerine yansımış  olmasını, hareketin devamı açısından cesaret verici olarak  görüyoruz.

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

Benzer Haberler