Döviz
TL nakavt oldu. Yabancı uzmanlar ne diyor?
Türkiye lirası $’a karşı, Çarşamba günü neredeyse %5 gerileyerek rekor bir düşük seviyeye indi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen ayki…
Türkiye lirası $’a karşı, Çarşamba günü neredeyse %5 gerileyerek rekor bir düşük seviyeye indi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen ayki seçimlerin ardından hafta sonu açıkladığı kayıplarını artırdı.
Güçlü döviz talebiyle baskı altına giren lira, dolar karşısında %2,8 kadar zayıflayarak 22,15’e geriledi ve bu yıl şimdiye kadarki kayıplarını %15,5’e çıkardı. İstanbul’da saat 09.00’da TL, USD karşısında %5.45 değer kaybetti.
FXStreet uzmanı Ozkardeskaya, Türk lirasının rekor seviyeden rekor seviyeye gerilediğini söylüyor. Dolar/TL, Mayıs ortasından bu yana neredeyse %15 arttı ve daha da önemlisi, görünen o ki, merkez bankasının daha güçlü bir dolar ile mücadele etme çabaları azalıyor ya da cephanesi bitiyor. Türkler için hayat daha zor ve giderek daha pahalı hale geliyor.
Her durumda, lirada uzun süredir görmediğimiz bir hareket görüyoruz. Liranın 2021’in sonundan beri serbestçe işlem görmediğini unutmayın.
Lirayı satmaya geri mi dönüyorsunuz? Lira hâlâ bir kara kutu ve hükümetin gerçekte neyin peşinde olduğunu kimse bilmiyor. Ancak seçimlerden sonra Türkiye’nin saçmalık ötesi para politikasını daha ortodoks bir duruşa kaydırma çabası olduğunu biliyoruz ki bu da tabii ki daha yüksek faiz oranlarını gerektiriyor.
Değişim girişimi başlatan Erdoğan, Mehmet Şimşek’i yeni maliye bakanı olarak atadı. Şimşek Bey, piyasalar tarafından iyi biliniyor ve takdir ediliyor. Ondan geçen bir buçuk yılın karmaşasını temizlemesi ve nihayetinde yatırımcı güvenini yeniden sağlaması bekleniyor.
Ancak güveni geri kazanmak elbette kolay olmayacak. Geçmiş yıllarda Türkiye’de yetenekli maliye bakanları veya akıllı merkez bankacıları vardı. Ama ne zaman işini düzgün yapmaya çalışsa -ki bu Türkiye’de oranları yükseltmek demek- hızla kovuluyordu. Dolayısıyla Türkiye’de yatırımcıların görmek istediği, Mehmet Şimşek’in finans alanında ne kadar yetenekli olduğu değil, Cumhurbaşkanlığı makamından gelen düşük faiz baskısına ne kadar dayanıklı olacağıdır.
Capital Economics’ten Liam Peach şunları söyledi: “Cari işlemler hesabında sürdürülebilir bir daralma ve yabancı sermayeyi çekmek isteyen politika yapıcılar, rekabetçi bir döviz kuru olmadan bunu başarmayı umut edemezler. Türkiye’nin hem nominal hem de reel olarak lirada önemli bir düzeltmeye ihtiyacı var. Daha hızlı bir değer kaybı, politika yapıcıların gerkesiz müdahalelerden caydığı ve para biriminin gerçeğe uygun değere dönmesine izin verdiğine dair hoş bir işaret olacaktır. Ancak gerekli para birimi ayarlamasının boyutu önemli olacaktır. Eğer dikkatsiz davranılırsa, enflasyon hızla yükselir ve büyük ve özel sektör bilançolarında sıkıntılar başgösterebilir.
Goldman Sachs, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kabinesinin yenilenmesinin ardından Türk lirası tahminini revize etti ve şimdi para biriminin dolar karşısında 22 olan önceki tahmine kıyasla 12 ayda 28’e düşmesini beklediğini söyledi.
Türkiye uzmanı Tim Ash bu sabahki hareketten sonra twitter’da şu yorumu paylaştı: Lira artık doğru yönde gidiyor. Yeni politika tercihi Kavcıoğlu’nun kılıcının üzerine düşmesine zemin hazırlıyor. Şimşek TCMB başkanı olarak tercih ettiği isimle çalışmaya hazırlanırken, politika normalleşmesinin lirayı daha rekabetçi bir seviyede dengelediğini görüyoruz.
Kaynaklar: FXStreet, Reuters, FT