Sosyal Medya

Döviz

TCMB’den yeni kısıtlama: Bankalardan Interbank Piyasasından  Dolar Alımlarını Kısıtlamalarını İstendi

Bloomberg’in “Turkey Central Bank Asks Lenders to Limit Dollar Purchases” başlıklı haberi şöyle:    Konuyla ilgili doğrudan bilgiye sahip kaynaklara göre,…

TCMB’den yeni kısıtlama: Bankalardan Interbank Piyasasından  Dolar Alımlarını Kısıtlamalarını İstendi

Bloomberg’in “Turkey Central Bank Asks Lenders to Limit Dollar Purchases” başlıklı haberi şöyle:    Konuyla ilgili doğrudan bilgiye sahip kaynaklara göre, Türkiye Merkez Bankası, ticari bankalardan döviz kuru üzerindeki yukarı yönlü baskıyı hafifletmek için bankalararası piyasada yaptıkları dolar alım miktarını sınırlamalarını istedi.

Adının açıklanmasını istemeyen kişiler, para otoritesinin geçen hafta bazı bankalara KKM programı kapsamında ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra bankalararası piyasada ne kadar döviz almaları gerektiğine dair günlük bir limit verildiğini sözlü olarak bildirdiğini söylediler. Konunun hassasiyetinden dolayı yorum yapanlar isimlerinin kullanılmasını istemediler.  KKM, katılımcılara döviz kurundaki dalgalanmaları telafi eden, devlet destekli bir lira tasarruf programıdır.

 

Kaynaklar, döviz alımlarını sınırlama talebinin, bankanın müşterilerin dolar alımları için raporlama gereklilikleri, kısıtlı işlem saatleri ve bireysel yatırımcılar için daha yüksek döviz alım-satım oranları dahil olmak üzere bazı lira yönetimi önlemlerini gevşetmesiyle eşzamanlı uygulamaya girdiğini söyledi.

 

Günlük limitler ve genişleyen spreadler, daha fazla şirketi ve bireysel yatırımcıyı İstanbul’un asırlık “paralel” döviz piyasası olan Kapalıçarşı’daki döviz bürolarına itti. Yatırımcılar, burada saat 18:00 itibariyle dolar başına 20’den fazla işlem gören lira ile fiziki dolarları bir primle satın alabilirler. Pazartesi gününde bankalararası piyasada, para birimi dolar başına 19.3771’den işlem görüyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yirmi yıllık iktidarını beş yıl daha uzatmaya çalıştığı 14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimler öncesinde liranın oynaklığı sıçradı. Oylamaya dört haftadan az bir süre kala, Türk lirasının dolar karşısındaki bir aylık zımni oynaklığı %39 ile Haziran ayından bu yana en yüksek ve dünyanın en yüksek seviyesine ulaştı.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler