Sosyal Medya

Döviz

Piyasalarda Dolar Karmaşası: Döviz Çekmek Artık Randevuyla

Merkez Bankası döviz rezervleri erimeye devam ederken, piyasada döviz sıkıntısı yaşandığı belirtiliyor. Özellikle döviz transferinin yüksek olduğu yerlerde bulunan bazı…

Piyasalarda Dolar Karmaşası: Döviz Çekmek Artık Randevuyla

Merkez Bankası döviz rezervleri erimeye devam ederken, piyasada döviz sıkıntısı yaşandığı belirtiliyor. Özellikle döviz transferinin yüksek olduğu yerlerde bulunan bazı bankaların bile dolar hesabından para çekmek isteyen vatandaşlara dolar tutarına bakmadan anında ödeme yapmadığı, sıraya aldığı belirtildi.

Merkez Bankası döviz rezervleri tarihi düşüş yaşamaya devam ederken, dolar hafta başında tarihi zirveye ulaşarak 20 lirayı aştı. Döviz transferinin yoğun yaşandığı yerlerde bile bazı bankaların dolar çekmek isteyen müşterilerine anında ödeme yapamadığı, başka bir güne randevu verdiği kaydedildi.

Bankaların şubelerindeki döviz miktarı, şubenin büyüklüğüne ve konumuna göre değişiyor. Küçük yerlerdeki banka şubelerinde döviz bulunmaması normal karşılanırken, Aksaray, Eminönü gibi döviz transferinin yoğun olduğu yerlerde dolar ödemelerinde yüksek miktarlar dışında anında ödeme yapılması bekleniyor.

Ancak piyasada özellikle dolar sıkıntısı yaşandığı kaydediliyor. Aksaray, Eminönü gibi semtlerde bile dolar çekmek isteyen vatandaşlar sorun yaşıyor. Aynı gün parasını çekemeyen vatandaşların sıraya alındığı, başka bir güne randevu verildiği belirtiliyor.
Bir devlet bankasından 20 bin dolar çekmek isteyen bir kişiye, banka çalışanının genel müdürlükten para gelmediği, ancak diğer müşterileri dolar yatırırsa arayacağını söylediği ifade ediliyor.

Şirketlerin döviz çekme limitiyse 5 bin ile 10 bin dolar arasında değişiyor. Şirketlere acil durumlar dışında aynı gün ödeme yapılmadığı, döviz transferinin güçleştiği ifade ediliyor. Ayrıca gün içinde hesaba gelen döviz ise aynı gün ödenmiyor.

Herkese özel faiz

Piyasada yaşanan döviz sıkıntısı, faiz oranlarına da yansımış bulunuyor. Bankalar piyasadan dolar toplamak için faiz oranlarını yükseltti. Bankalar doların miktarına göre müşterilerine özel faiz teklifinde bulunuyor. Türk lirası için faiz oranı yüzde 40’ları geçerken, döviz içinse bu oran yüzde 5’lere ulaşmış bulunuyor. Hatta bazı bankaların üç aylık vadeli dolar hesabı için yüzde 15 faiz verdiği kaydediliyor.
Uzmanlar, Kur Korumalı Mevduat Hesabı’nda (KKM) paraları bulunan vatandaşların paralarını dolara çevirmeleri durumunda bunun nasıl karşılanacağının soru işareti olduğunu söylüyor.
Esenler’deki müşteri dolar çekmek için Aksaray’a geldi.

Avukat Nesrullah Oğuz da İngiltere’ye gideceği için aldığı bin 500 sterlini çekmek için bankaya pazartesi günü gittiğini ancak şube yetkililerinin ellerinde sterlin olmadığını söyleyerek, “Yarın 15:00’te gelirseniz Kapalıçarşı’dan getirebiliriz” dediklerini anlattı. Salı günü bankaya giden ve parasını çeken Oğuz, şubede uzun kuyruklar olduğunu anlatarak, “Sıra beklerken banka yetkililerinin bankodaki bazı müşterilerine dolar verdiklerini bazılarına da ‘şuan dolar veremiyorum’ ‘dolar’ yok dediklerini çok duydum. Hatta bankanın Esenler’de hesabı olan müşterisi, o şubede dolarını çekemediği için benim bulunduğum Aksaray şubesine gelmişti. Ya da hesabındaki tüm parayı çekmek isteyenlere paranın tamamı yerine bir kısmının ödendiğine şahit olduk. Bir süre sonra görevli elindeki defterini göstererek açıklama yaptı. Dolar çekmek isteyenlerin sıralandığı bir defterdi ve bir sayfa dolusu sıra vardı. Sıraya alıp, verebilecekleri günü söyledi. Görevli, dolar bulmakta sorun yaşadıklarını, bugün 50 bin doların geldiğini ve bittiğini, seçimden sonra bu durumun değişebileceğini anlattı” diye konuştu.

HalkTV

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler