Paraanaliz

Dövizde açılan makas KKM’yi vurdu! Ünlü ekonomistten endişelendiren dolar tahmini

Seçimlere 12 gün kaldı. Siyaset arenası ısınıyor. Peki ya dolar kuru? Son günlerde dolar yerinde duracak gibi görünmüyor. İşte ünlü ekonomistten seçimlere sayılı günler kala dolar tl tahmini ve kur korumalı mevduat uyarısı!

 

Dövizde uzun süredir görülen baskılanma ortamı, ekonomi modelinin dayandığı verilerle birlikte bakıldığında çok avantajlı görünmüyor. Ancak Türkiye’deki ekonomik verilerde tabanın finansal okuryazarlığında, özellikle doların önemli bir yeri olması algı yönetimi için atakların önüne geçmeyi gerektiriyor. Ancak bunun için de KKM ya da rezervler gibi başlıklar verimli olmadığından seçimler sonrası oluşacak ortam merak ediliyor.

Ekonomist Onur Çanakçı Yeniçağ TV kanalında yaptığı söyleşide kurlar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

 

Döviz alım satımında oluşan makasa değinen Çanakçı, şunları söyledi;

“Vatandaş ekran fiyatı 19.47’den doları hesap ediyor, döviz almak istiyor, eline fiziki olarak dolar almak istediği zaman neredeyse 50 kuruş fark ediyor. Aradaki bu  50 kuruşluk fark 100 bin dolarda 200 bin dolarda kaç para fark eder siz hesap edin. Parasını korumak isteyen vatandaş kur korumalı mevduat ile kendini güvenceye attığını sanıyor ama aslında zarar ediyor.

 

Liralaşma adı altında tüm piyasayı dolarlaştırdılar, herkesi dolarize ettiler. Aklında hiç dolar olmayan insanlar doların peşinden gitmeye, doları takip etmeye başladı. Şimdi serbest piyasada da artık bundan dolayı makas açıldı. İnsanlar da otomatik olarak Kapalıçarşıya yöneldi. Piyasalar yavaş yavaş paralel bir kur uygulamasına geçti.  Şu anda Merkez Bankası’nın kuru başka bankaların kuru başka Kapalıçarşının kuru başka. İhracatçılara bundan bir buçuk iki ay önce %2 Ekstradan bir prim verdiler onların kuru artık çok başka. Bir de piyasada esnafın kendi içerisinde dolar alışı yaptığı kur başka…  Bunların sebebi nedir hükümetin yanlış para politikası.

BANKACILIK KRİZİ KAPIMIZDA

Serbest piyasada yani kapalıçarşıda dolar biraz gevşedi. Çünkü Merkez Bankası altın satmaya başladı. Bu altını Türk Lirası ile satıyor çünkü altına bir şekilde talep var. Türk Lirası olduğu için de kapalıçarşıdaki esnaflar döviz bozduruyorlar. Türk lirasıyla altın aldıkları için döviz satışı başladı. Dövizdeki gevşemenin sebebi bu. Bu da geçici bir şey. Seçime kadar dolar 20’nin üzerine fırlamasın bir anda diye yapılan bir uygulama. Bir çözüm değil. Doları ne kadar baskılarsak baskılayalım dolar yükselişini sürdürecek. 24 ve yukarısı fiyatlamaları konuşuyor olacağız.   Ayrıca seçimden sonra kim gelirse gelsin faizi bir şekilde yukarı çıkartacak. Bu süreçte talimatlar altında ezilen bankalar ciddi anlamda zorda kalacaklar. Bankacılık krizi kapımızda…”

 

Exit mobile version