Sosyal Medya

Borsa

CDS’lerde yükseliş sürüyor, Eurobond’lar satıcılı

ABD’de borçlanma tavanı konusundaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiği anlaşılıyor. Diğer yandan, Fed yetkililerinin yılın kalanında faiz indirimi beklemediklerine ve hatta enflasyon…

CDS’lerde yükseliş sürüyor, Eurobond’lar satıcılı

ABD’de borçlanma tavanı konusundaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiği anlaşılıyor. Diğer yandan, Fed yetkililerinin yılın kalanında faiz indirimi beklemediklerine ve hatta enflasyon nedeniyle faiz artışı görülebileceğine dair görece şahin mesajları sonrasında Fed fonları vadeli kontratları piyasasında yılın kalanı için faiz indirimi beklentisi azalmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda ABD bölgesel bankalarında yaşanan sorunlarla yılın ikinci yarısında faizin 1 puan indirileceğini fiyatlayan Fed fonları vadeli kontratları piyasası mevcut durumda bu faiz indirimi fiyatlamasını 0.5 puana düşürmüş durumda. Bir süredir beklediğimiz bu yeniden fiyatlama doları gelişmiş piyasa para birimleri, ons altın ve ons gümüş karşısında destekliyor.

TCMB’nin seçimler sonrasında swaplardan arındırılmış net döviz rezervlerinin Pazartesi ve Salı günü sırasıyla 1.1 ve 0.1 milyar dolar düşerek -73.9 milyar dolara gerilediğini hesaplıyoruz. Diğer bir ifadeyle Merkez Bankası Hazine ile olan protokol kapsamında piyasaya döviz arz etmeye devam ediyor görünüyor.

Merkez Bankası’nın bu haftaki düzenleme değişikliklerinin kısa vadenin ötesini kapsaması ekonomi politikalarının Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında benzer şekilde devam edebileceğine işaret ediyor. Bununla birlikte, ihracatçıların maliyetlerinde artış nedeniyle seçim sonrasında TL’de bir miktar değer kaybına izin verilebileceğine dair değerlendirmemizi koruyoruz.

 

ABD’de borçlanma tavanı konusundaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiği anlaşılıyor. Bloomberg haberine göre, “ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy çarşamba akşamı katıldığı teknik personel toplantısı sonrası yaptığı açıklamada bu hafta anlaşmaya varılmasının “yapılabilir” olduğunu söyledi. G-7 Zirvesi sebebiyle Japonya’ya hareket eden ABD Başkanı Joe Biden da “Anlaşmaya ulaşacağımız ve ABD’nin temerrüde düşmeyeceği konusunda eminim” değerlendirmesini yaptı. Wall Street liderleri de anlaşmanın bir an önce hayata geçmesi için temaslarını yoğunlaştırdı. ABD Senato lideri Demokrat Chuck Schumer ile görüşen JPMorgan CEO’su Jamie Dimon “ABD temerrüde düşmemeli, muhtemelen de düşmeyecek” açıklaması yaptı. Dimon ve Citigroup CEO’su Jane Fraser temaslarında temerrüdün piyasalar ve ekonomi üzerinde ciddi olumsuz etkileri olacağını vurguladı.”

Diğer yandan, Fed yetkililerinin yılın kalanında faiz indirimi beklemediklerine ve hatta enflasyon nedeniyle faiz artışı görülebileceğine dair görece şahin mesajları sonrasında Fed fonları vadeli kontratları piyasasında yılın kalanı için faiz indirimi beklentisi azalmaya devam ediyor.

ABD hisse senedi piyasaları borçlanma tavanı tartışmalarının çözümle sonuçlanacağı beklentisinden destek bulurken S&P 500 endeksi günü %1.19 yükselerek tamamladı. Diğer yandan, yapay zekanın teknoloji şirketleri tarafından daha fazla kullanılmaya başlanması teknoloji endeksi Nasdaq bileşik endeksinde olumlu seyrin sürmesine destek oluyor. Nasdaq bileşik endeksi dün %1.28 yükseldi.

Geçtiğimiz haftalarda ABD bölgesel bankalarında yaşanan sorunlarla yılın ikinci yarısında faizin 1 puan indirileceğini fiyatlayan Fed fonları vadeli kontratları piyasası mevcut durumda bu faiz indirimi fiyatlamasını 0.5 puana düşürmüş durumda. Bir süredir beklediğimiz bu yeniden fiyatlama doları gelişmiş piyasa para birimleri, ons altın ve ons gümüş karşısında destekliyor. Euro/dolar paritesi bu sabah 1.0820 civarında işlem görürken ons altın 1977 dolar civarına düşerek işlem görüyor. Borçlanma tavanı sorununun halledebilecek görülmesi bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında da pozitif bir seyir görülmesine neden oluyor.

Küresel piyasaların ABD’de Fed’in faiz indirimi beklentilerini azaltmaya devam edebilecek olmasıyla birlikte Euro/dolar, Sterlin/dolar, ons altın ve ons gümüş fiyatı üzerindeki aşağı yönde baskının devam edebileceğini değerlendiriyoruz.

TCMB’nin seçimler sonrasında swaplardan arındırılmış net döviz rezervlerinin Pazartesi ve Salı günü sırasıyla 1.1 ve 0.1 milyar dolar düşerek -73.9 milyar dolara gerilediğini hesaplıyoruz. Diğer bir ifadeyle Merkez Bankası Hazine ile olan protokol kapsamında piyasaya döviz arz etmeye devam ediyor görünüyor. Dolar kuru bankalararası piyasada dün %0.1 yükselerek günü 19.75 civarında tamamlarken bu sabah 19.79 civarında işlem görüyor. Diğer yandan, serbest piyasada dolar/TL düşmeye devam ederek günü 20.27 civarında bitirdi.

Eurobond piyasası seçimler sonrasında en fazla olumsuz etkilenen piyasa olurken satış eğilimi 3. günde de devam etti. 2043 vadeli dolar cinsi Eurobond faizi dün 30 baz puan artarak %9.55’e çıkarken Türkiye’nin CDS’i de olumsuz yönde ayrışmaya devam etti. 5-yıllık CDS dün 34 baz puan artarak 689 baz puana yükseldi. CDS bu sabah sınırlı bir artışla 695 baz puan civarında işlem görüyor.

 

Hisse senetleri piyasası tarafında satış eğilimi bankacılık hisselerinde azalırken bankacılık endeksi dün sadece %1 düştü. Sanayi endeksi ise %2.6 yükseldi. BİST 100 endeksi günü %1.6 yükselerek 4662 puanda bitirdi. Son günlerdeki düşüş sonrasında hisse senedi piyasasının daha stabil bir seyir izleyebileceğini değerlendiriyoruz.

Merkez Bankası’nın bu haftaki düzenleme değişikliklerinin kısa vadenin ötesini kapsaması ekonomi politikalarının Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında benzer şekilde devam edebileceğine işaret ediyor. Bununla birlikte, ihracatçıların maliyetlerinde artış nedeniyle seçim sonrasında TL’de bir miktar değer kaybına izin verilebileceğine dair değerlendirmemizi koruyoruz.

 

 

HSBC Portföy günlük bültenidir. Yazar:  Başekonomist İbrahim Aksoy

 

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler