Sosyal Medya

Borsa

SABAH Raporu:  Yüksek faiz, yüksek kur, zayıf iç talep – yeni paradigma

Küresel mali piyasalar haftanın ilk iş gününe pek de sevimli bir başlangıç yapamadılar. Borsa İstanbul günü %3,8 ; bankacılık endeksi…

SABAH Raporu:  Yüksek faiz, yüksek kur, zayıf iç talep – yeni paradigma

Küresel mali piyasalar haftanın ilk iş gününe pek de sevimli bir başlangıç yapamadılar. Borsa İstanbul günü %3,8 ; bankacılık endeksi ise %3,5 düşüşle tamamladı. Hatırlanacağı üzere, TCMB’den perşembe günü beklenen sert faiz artırımının hisse senetleri daha doğrusu şirketler için pek de iyi bir haber olmadığını daha önce paylaşmıştık. Basit bir yaklaşımla, yeni dönemde paranın maliyetinin artacak olması, büyümede yavaşlama (talepte ise daralma) anlamına geliyor.

Cari dengede yaşanan bozulmayı da göz önüne aldığımızda, yeni dönemde faizinin yanı sıra kurun da yukarıya gideceği beklentisinin göz ardı edilmemesi gerekiyor. TCMB’nin faiz kararı kadar son dönemlerde peşi sıra gelen ve bankacılık sektörünü zorlayan kısıtlamaların da ne ölçüde kaldırılacağı veya gevşetileceği merakla bekleniyor. Takdir edeceğiniz üzere, hastaya verilen bir avuç dolusu ilacın bir anda kesilmesi her ne kadar sağlıksız olsa da, kredi kanallarının etkin ve verimli çalışmaması ticari hayatı olumsuz etkiliyor.

İçeride çok açık bir şekilde görüleceği üzere gözler tamamen perşembe günü TCMB PPK toplantısına çevrilmiş durumda. Hatta uzun bir süreden sonra PPK kararını ve karar sonrası açıklanacak politika metni büyük bir titizlikle takip edeceğiz. TCMB’nin faiz oranlarını nereye kadar yükselteceği hararetli tartışmalara sahne olsa da, piyasa cephesinde oluşan beklenti politika faizinin %8,5 seviyesinde %20-25 aralığına yükseltileceği yönünde. Her ne kadar piyasada iş gören faizler %40 seviyesine yakın olsa da, TCMB’nin U dönüşü ile ortodox politikalara geri dönüyor olması bile olumlu karşılanacaktır. Bunu, kurda düşüş beklentisi olarak da okumamak gerektiğinin peşinen altını çizelim!

Daha basit bir yaklaşımla, ekonominin yeniden toparlanabilmesi için hastaya yazılan reçete daha yüksek faiz oranı, daha yüksek döviz kuru ve soğuyacak / daralacak iç talep olarak sıralanabilir. Elbette, yukarıda da değindiğimiz üzere, bu ‘kokteyl’ şirket finansalları açısından pek de sevimli bir tabloya işaret etmezken, yakın vade borsaya ilişkin beklentilerimiz de iyimser olmadığını bir kez daha yeri gelmişken altını çizmiş olalım.

 

TCMB’nin faiz artırması nasıl olsa piyasada iş gören faizler daha yüksek o nedenle de önemli bir etkisi olmayacak şeklinde yorumlanmamalıdır. TCMB’nin politika faizinin yanı sıra, faiz koridorunun üst bandı (borç verme faizi) ve geç likidite penceresi (ceza faiz) oranlarını da yukarı iterek bankalara sağladığı ağırlıklı ortalama fonlama faizini (şu anda %8,75) daha yüksek bir seviyeye iterek ucuz para dönemini de bitireceği gibi, reel sektörde ağırlıklı olan kısa vadeli ve değişken faizli kredilerin maliyetinin artacağını, hatta kredi kartı faizinden KMH faizine kadar pek çok şeyin topyekûn değişeceğini unutmayın!

Dönelim biraz da piyasaya. Kamunun şefkatli elinin döviz piyasasının üzerinde ‘dengeleyici’ bir rol üstlenerek durmasına paralel, USDTRY kuru son 1 haftadır 23,63 seviyelerinde olabildiğince sakin bir seyir izliyor. Döviz piyasasının kalbinin son aylarda attığı Kapalı Çarşı normal zamanlarına geri dönerken, turizm gelirlerinin artmaya başlaması ile geçen aylara göre döviz piyasasında arz tarafının da canlandığını görüyoruz. Türkiye’nin CDS risk primi 470-500 baz puan aralığında salınırken; içeride 10 yıllık tahvil faizlerinin getirisi %17,1 (son 1 ayda %100 yükseldi) seviyelerinde yatay seyrini korumaya dün de devam etti.

Yurtdışında ise, ABD piyasalarının tatil nedeniyle kapalı konumda olmasına paralel büyük bir piyasa hareketi olmasa da, FED Başkanı Powell’ın yarın  Senato’da yapacağı konuşma ve perşembe günü sonuçlanacak İngiltere Merkez Bankası (BoE) olağan faiz toplantısı büyük bir merakla bekleniyor. Powell’ın bundan sonrası için vereceği sinyaller piyasa seyri üzerinde etkili olacaktır. Öte yandan, bu sabah itibariyle, BoE’nin faizi perşembe günü 25 baz puan artırmasına %73 ; 50 baz puan artırmasına ise %27 ihtimal tanınıyor. Enflasyon, BoE hedefinin dört katının üzerinde seyretmeye devam ederken, BoE’nin bu hafta faiz oranlarını 15 yılın en yüksek seviyesine çıkarması (%4,75) beklentisinin yanı sıra ilerleyen toplantılara da en 100 baz puan daha faiz artırımı sığdırarak politika faizini %5,75 – 6,00 seviyesine taşıyacağına dair beklentiler de artmış durumda.

Bu gelişmelerin ışığında, Sterlin, dolar karşısında Nisan 2022’den bu yana 1,28 ile en yüksek seviyesine yakın işlem görürken, faizin yönünü yukarıya çevirmiş olmasına paralel iki yıllık İngiliz devlet tahvili getirileri de %5,1 ile son 15 yılın zirvesine yükseldi. Altının ons fiyatı yükselişin pimini çekecek 1,985 dolar teknik seviyesinin altında 1,950 dolar ile sakin bir seyir izlemeye devam ederken, direnişin parası bitcoin sessiz sedasız yeniden 27bin dolar seviyesine dayandı.

ABD piyasalarının dün kapalı olması ardından bu sabah Asya piyasalarında havanın bir nebze de olsun tatsız olduğunu görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası bugün de %0,6 aşağıda işlem görüyor. Japon Yen’i dolar karşısında biraz daha zemin kaybederek 142 seviyesine yakın işlem görüyor. Teknik mânâda yukarıda 142,50 seviyesi sonrasında JPY’nin değer kaybı ivme kazanabilir. Asya ile ilgili haber akışında Çin’in ekonomiyi desteklemek adına 10 ay sonra ilk kez borç verme faiz oranını düşürdüğünü görüyoruz. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Pekin’e yaptığı ender ziyaretten büyük manşetlerle haber başlıkları çıkmasa da, iki süper güç yoğun rekabetlerinin çatışmaya dönüşmemesi ve istikrara kavuşması konusunda anlaştıklarını görüyoruz. Mali piyasaların gündeminde bugün ABD’de konut rakamları bulunuyor. FED üyelerinin konuşmaları da izlenecek.

 

 

Tüketici Güven Endeksi

 

TCMB ve TÜİK işbirliği ile yayımlanan tüketici güven endeksi Haziran ayında %6,5 gerileyerek 85,1 değerini aldı. Hatırlanacağı üzere, Mayıs okuması yani seçimlerden önceki son veri 91,1 ile 2018 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeye gelmişti. Seçim sonrasında kredi faizlerinde yaşanan artış ve tüketici kredilerinde yaşanan keskin yavaşlamanın tüketici davranışı üzerinde etkili olduğunu düşünüyoruz.

 

Kıbrıs İktisat Bankası günlük bülteninden alıntıdır

 

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler