Sosyal Medya

Borsa

İşte yabancıların en çok alım yaptığı 5 hisse

Borsa İstanbul'da uluslararası yatırımcıların etkisi, 31 Ekim itibariyle %35,7 seviyesinde bulunuyor. Ziraat Yatırım'ın analizine göre, yabancı para girişine rağmen bazı hisseler, endeksten beklenenin altında bir performans sergiledi.

İşte yabancıların en çok alım yaptığı 5 hisse

Borsa İstanbul’da uluslararası yatırımcıların etkisi, 31 Ekim itibariyle %35,7 seviyesinde bulunuyor. Ziraat Yatırım’ın analizine göre, yabancı para girişine rağmen bazı hisseler, endeksten beklenenin altında bir performans sergiledi.

 

 

2023 Ekim sonu verilerine göre, Borsa İstanbul’un uluslararası yatırımcılar açısından öne çıkan beş hissesi şunlar oldu:

 

Tüpraş, Aselsan, Enka İnşaat, Mavi Giyim ve Ahlatçı Doğal Gaz Dağıtım.

 

Ancak, Türk Hava Yolları, Ford Otosan, Turkcell, Yapı Kredi Bankası ve Akbank gibi hisselerde en çok para çıkışı yaşandı. Özellikle Tüpraş, 1.803 milyon TL’lik net alışla öne çıkarken, performansı endekse göre %1,0 daha düşük kaldı.

 

Ekim ayında en yüksek uluslararası yatırımcı girişinin olduğu hisseler arasında Borusan Mannesmann, TAB Gıda (26 Ekim’den beri işlem görüyor) ve Vakıfbank, endekse göre sırasıyla %45,5, %35,7 ve %25,7 oranlarında daha iyi performans gösterdi.

 

Ancak, Ülker Bisküvi, Biotrend ve Kardemir (D) gibi hisseler, net para girişine rağmen endekse göre %14,4, %9,4 ve %6,3 oranlarında daha düşük bir performans sergiledi.

 

Türk Hava Yolları ise Ekim ayında en fazla uluslararası yatırımcı çıkışına uğrayan hisse oldu, 2.710 milyon TL’lik bir çıkışla. Performansı ise endekse göre %0,6 daha düşük oldu.

 

Emlak Konut GYO, Tofaş ve Türk Telekom gibi hisseler de BİST-100’e göre %9,9, %9,6 ve %8,9 oranlarında kayıplar yaşadılar. Fakat Mia Teknoloji, İş Yatırım ve Ford Otosan gibi hisseler, net para çıkışına rağmen endekse göre %71,9, %15,8 ve %7,0 daha iyi performans gösterdiler.

 

2023’ün ilk 10 ayında uluslararası yatırımcıların en çok tercih ettiği hisseler arasında Tofaş, Koç Holding ve Garanti Bankası öne çıkıyor. Bu dönemde Tofaş %10,1, Koç Holding %22,5 ve Garanti Bankası %23,5 daha iyi bir performans sergiledi.

 

Ancak, çıkış yapan hisseler arasında Ereğli Demir Çelik, Türk Hava Yolları ve Tüpraş dikkat çekiyor. Ereğli Demir Çelik %32,7 daha düşük performans gösterirken, Türk Hava Yolları ve Tüpraş sırasıyla %13,1 ve %55,1 daha iyi bir performans sergiledi.

 

Ekim ayında ise toplamda 13.657 milyon TL (493 milyon USD) net uluslararası yatırımcı çıkışı yaşandı. Bankacılık hisselerinde ise Ekim’de 2.195 milyon TL (79,7 milyon USD) net çıkış gerçekleşti.

 

Bu çıkışlarla birlikte, BİST-100 Ekim ayında %9,8 oranında bir düşüş kaydetti. Ancak, 2023’ün ilk 10 ayında toplamda 54.188 milyon TL (2.358 milyon USD) net çıkışa rağmen BİST-100 aynı dönemde %36,4 oranında yükseldi.

 

31 Ekim itibariyle uluslararası yatırımcıların Borsa İstanbul’daki payı hala %35,7 seviyesinde bulunuyor.

 

BAKMADAN GEÇME

  • Konut ve Arsa Satışlarında Dolandırıcılığa Son: Taşınmaz Satışlarında Blokeli Ödeme Sistemi Başlıyor

    Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul alım-satım işlemlerinde uzun süredir tartışma konusu olan ödeme güvenliği sorununu ortadan kaldıracak önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Bakanlık tarafından yapılan değişiklikle, ikinci el araç satışlarında uygulanan Güvenli Ödeme Sistemi, 1 Mayıs 2026 itibarıyla konut, arsa ve tüm taşınmaz satışlarında zorunlu hale getirilecek.

  • İstanbul Valiliği Buzlanma ve Don Tehlikesine Karşı Uyardı: “Olumsuzluklara Karşı Dikkatli ve Tedbirli Olunması Gerekmektedir”

    İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İl genelinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, kent genelinde yağmur ile karla karışık yağışların etkisini sürdüreceği belirtilerek, özellikle buzlanma ve don riskine karşı vatandaşların uyarıldığı aktarıldı.

  • Tarım Sektörünün İhracattaki Payı Yüzde 15,3’e Ulaştı

    Tarım sektörü, 2025 yılında 36,4 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştı. Bu rakamın içinde mobilya, kağıt ve orman ürünleri de yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sektörün ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,6 artış göstererek 36,4 milyar doların üzerine çıktı. Tarım sektörünün toplam ihracattaki payı ise yüzde 15,3 olarak kaydedildi.

  • Trump’ın Tarife Tehdidi Almanya Otomotiv Hisselerini Sarsıyor: Mercedes ve BMW Hisselerini Etkiledi

    ABD Başkanı Donald Trump’ın, Grönland konusundaki taleplerine karşı çıkan sekiz Avrupa ülkesine yönelik tarife tehditleri, Almanya’da özellikle otomotiv sektöründe ciddi bir dalgalanmaya yol açtı. Frankfurt Borsası’nda işlem gören önde gelen Alman otomobil üreticilerinin hisseleri, yatırımcıların artan endişeleriyle birlikte keskin değer kayıpları yaşadı. Buna göre, Mercedes-Benz hisseleri %2,7, BMW %3,35, Porsche %2,88 ve Volkswagen %3,64 oranında düştü.

  • Garanti BBVA Portföy’den Rekor Büyüklük: Yatırımcı Güveniyle 1 Trilyon Lira

    Garanti BBVA Portföy, yönettiği yatırım fonlarının toplam büyüklüğünün 1 trilyon lirayı geçtiğini açıkladı. Bankadan yapılan bilgilendirmeye göre, 15 Ocak tarihli TEFAS verilerine göre, şirketin portföy yönetimindeki yatırım fonlarının toplam değeri 1 trilyon lirayı aşarak sektörde önemli bir dönüm noktasına ulaştı.

  • Türkiye’nin Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Kasım’da Azaldı

    Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, Kasım ayı itibarıyla bir önceki aya göre %1,3 azalarak 163,7 milyar dolar seviyesine geriledi.

  • Japonya’nın İlk Kadın Başbakanı Takaichi, Erken Seçime Gidiyor

    Ekim ayında Japonya’nın ilk kadın Başbakanı Sanae Takaichi’den dikkat çeken bir adım geldi. Japon Başbakan Takaichi, bugün yaptığı açıklamada erken seçim kararı aldığını duyurdu. Kendisinin Liberal Demokrat Parti’deki (LDP) lider değişikliği sonucunda başbakan olduğunu ve Japonya Inovasyon Partisi (JIP) ile yeni bir koalisyon hükümeti kurduğunu hatırlatan Takaichi, "Bu kapsamda uygulayacağımız politikaların çoğu, LDP’nin son Temsilciler Meclisi seçimlerindeki kampanya vaatleri arasında yer almamıştı" dedi.

  • Euro Bölgesi Enflasyonu Aralık’ta Hedefe Yaklaştı

    Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Aralık ayında %1,9’a geriledi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı.

  • Javier Blas: İran Petrolü İçin Asıl Risk Bombalar Değil, Grevler

    İran denildiğinde enerji piyasalarının aklına ilk olarak askeri gerilimler ve Hürmüz Boğazı riski geliyor. Ancak Bloomberg Opinion yazarı Javier Blas’a göre, İran petrol arzı açısından asıl tehlike askeri çatışmalar değil, ülkenin derinleşen ekonomik kriziyle tetiklenebilecek işçi grevleri. Tarihsel deneyim, göz ardı edilen bu riskin petrol üretimi üzerinde çok daha yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

  • Grönland Krizi Derinleşiyor: Avrupa, ABD’ye Karşı “Ticaret Bazukası” Seçeneğini Masada Tutuyor

    ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland üzerinden Avrupa’ya yönelik yeni tarife tehdidi, transatlantik ilişkilerde gerilimi tırmandırdı. Brüksel’de olağanüstü diplomasi trafiği başlarken, Avrupa Birliği’nin daha önce hiç kullanmadığı “Anti-Zorlama Aracı” (ACI) dahil sert ekonomik karşılıkları değerlendirdiği bildiriliyor. Piyasalar ise bu belirsizliği sert satışlarla fiyatlıyor.

  • IMF’den Yeni Rapor: Türkiye’nin Büyüme Tahminini Nasıl Yorumladılar?

    Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl için büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Ocak 2026 sayısını “Küresel Ekonomi: Ayrışan Güçler Arasında İstikrar” başlığıyla yayımladı. Raporda, Türkiye ekonomisinin büyüme öngörülerinde artışa gidildiği belirtildi.

  • Trump’ın Grönland Hamlesine AB’den Misilleme Planı

    Avrupa Birliği başkentleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’ı kontrol altına alma yönündeki girişimine karşı çıkan NATO müttefiklerini hedef alan tehditlerine yanıt olarak, ABD’den yapılan yaklaşık 93 milyar euroluk ithalata gümrük vergisi uygulanmasını ya da Amerikan şirketlerinin AB iç pazarına erişiminin kısıtlanmasını masaya yatırdı. Bu gelişme, transatlantik ilişkilerde son on yılların en ciddi gerilimlerinden biri olarak görülüyor.

  • PİYASA ANALİZ: Trump’ın Tarife Hamlesi Risk İştahını Bozdu, Güvenli Limanlar Işıldıyor

    Küresel piyasalar haftaya belirgin bir riskten kaçış havasıyla başladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland merkezli tarife restleşmesi, jeopolitik tansiyonu yeniden yükseltirken, hisse senetlerinde baskı, kripto varlıklarda geri çekilme ve güvenli limanlara güçlü bir yöneliş görüldü. Altın ve gümüş “para gibi” davranarak tarihi zirveleri test ederken, döviz cephesinde euro, yen ve İsviçre frangı öne çıktı. Türkiye varlıkları ise küresel dalgalanmaya rağmen pozitif ayrışmasını sürdürdü.

Benzer Haberler