Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Dr Fulya Gürbüz: Risk İştahı Endeksi- ABD hisse senetlerine yönelik risk iştahı ekimde arttı ama yıl sonunda düşecek

S&P Global’ın dünya genelinde toplamda 3,5 trilyon dolarlık varlık fonu yöneten yaklaşık 300 kuruluş ile yaptığı anket çalışmasından derlediği gelecek…

Dr Fulya Gürbüz: Risk İştahı Endeksi- ABD hisse senetlerine yönelik risk iştahı ekimde arttı ama yıl sonunda düşecek

S&P Global’ın dünya genelinde toplamda 3,5 trilyon dolarlık varlık fonu yöneten yaklaşık 300 kuruluş ile yaptığı anket çalışmasından derlediği gelecek 30 gün için Risk İştahı Endeksi Eylül 2022’deki (eksi) -16 seviyesinden Ekim 2022’de +3 seviyesine yükseldi. Endeks en son Aralık 2021’de pozitif değer almıştı.

S&P Global raporuna göre Risk İştahı Endeksinin Ekim 2022’de pozitif bölgeye yükselmesinin tetikleyicisi ABD hisse senedi yatırımcılarının yüksek değerleme beklentileri oldu. Devam etmesi bekleniyor mu? Hayır. Raporda vurgulandığı üzere “her ne kadar ABD hisse senetleri diğer ülke hisse senetlerine göre çok daha iyi bir görünüm ortaya koysa da düşük ekonomik büyüme endişeleri, enflasyon ve para politikasında sıkılaştırmaya bağlı olarak” yatırımcılar ABD hisse senetleri değerlemelerinde bozulma beklentisiyle yıl sonunda ABD hisselerinde düşüş öngörüyor.

Ankette katılımcılara gelecek 30 günde piyasayı hangi faktörlerin etkileyeceği de soruluyor. Ekim ayı anketinde piyasayı gelecek 30 günde pozitif etkileyecek tek bir faktör var: Hisse yatırımcısının toplam getirisi. Fakat bu pozitif katkı faktörü Kasım 2020’den bu yana ölçülen en düşük seviyesine gerilemiş durumda.

Piyasayı olumsuz etkileyebilecek faktörler ise en fazladan en aza doğru şöyle sıralanıyor: Küresel makro-ekonomik görünüm, merkez bankası politikaları, siyasi gelişmeler, ABD’nin makro-ekonomik görünümü, hisse temel analizi ve maliye politikaları olarak sıralanmış. Hisse değerlemelerinin ise piyasayı etkileyebilecek negatif ya da pozitif bir katkısı olmayacağı öngörülüyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler