Paraanaliz

RPD Fon Yönetimi’nden Garanti Hisseleri’nin satışı için BBVA’ya veto!

Garanti Bankası’nda yüzde 49,85 olan hissesi ile birlikte, halka açık olan yüzde 50,15 oranındaki hisseyi de satın alarak bankanın tamamına sahip olmak isteyen BBVA’ya, RPD Fon yönetiminden veto geldi. Bankanın, Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören yüzde 0.8’lik hissesi ile en fazla hisseyi elinde bulunduran RPD Fon’un kurucusu ve portföy yöneticisi Ahmet Okumuş, “BBVA, Kasım 2021’deki hisse başına 12,20 TL’lik teklifini yükseltmediği sürece hisselerimizi ihale etmeyeceğiz” dedi.

İspanya merkezli BBVA’nın, Türkiye’nin en önemli bankaları arasında yer alan Garanti Bankası’ndaki yüzde 49,85’lik hissesini, yüzde 100’e çıkartarak tüm hisseleri sahip olmak istemesine, hisse sahiplerinden itirazlar da gelmeye başladı. İlk olarak 2011 yılında Doğuş ve General Electric’in yüzde 25,01 oranındaki Garanti Bankası paylarını satın alan BBVA, yıllar içerisinde payını yüzde 49,85’e çıkardı. Kasım 2021’de hisselerin tamamını satın almak için, hisse başına 12,20 TL üzerinden “gönüllü pay alımı” teklifinde bulunan BBVA’nın bu teklifi düşük bulundu.

ABD’li RPD Fon Yönetimi’nin başında bulunan ve daha önce ‘Dünyanın en başarılı fon yöneticisi’ seçilen Ahmet Okumuş, “Biz RPD olarak temel ve derin değer yatırımı yaklaşımı uygulamaya çalışan küresel ve uzun vadeli bir öz sermaye fonuyuz. RPD, Türkiye Garanti Bankası A.Ş’nin tedavüldeki adi hisselerinin yaklaşık yüzde 0,8 ile intifa hakkı sahibidir. Bu hisse oranı bizi Garanti Bankası’nda BBVA dışındaki en büyük yatırımcılarından biri yapıyor. Hisselerimizi de bu fiyattan BBVA’ ya satmayacağımızı bildiriyoruz” sözlerini kullandı.

17,45 TL’nin altında fiyatlar fırsatçılıktan ibaret olur

BBVA’nın, Garanti Bankası’nın kendisinde olmayan ve satın almak için hisse başına 12,20 TL’lik ‘gönüllü pay alımı’ teklifi verdiği 15 Kasım 2021 tarihinde Euro/TL kurunun 11,44 lira olduğunu hatırlatan Ahmet Okumuş, aradan geçen 4 aydaki değişime göre hisse başına 17,45 TL’nin altında bir fiyatlandırmanın fırsatçılık olarak nitelendirileceğini ifade ederek “Euro kuru şu an, 15 Kasım’da BBVA teklifi açıkladığındaki Euro kurunun yüzde 43 üzerinde. Biz değerlemenin bu miktarda yukarı revize edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Garanti Bankası’na yaptığımız yatırım, şirketin ihtiyatlı, iyi yönetilen, yüksek kârlı olduğu ve çeşitli makroekonomik şoklara karşı dayanıklılığını defalarca kanıtladığı tezine dayanmaktadır. Garanti’nin Türkiye’nin en iyi bankalarından biri olduğuna inanıyoruz. Garanti, BBVA’nın kendi deyimiyle; TL krediler, mevduat ve ödemelerde lider pazar payına sahip, tüm önemli finansal ve risk ölçümlerinde emsallerinden daha iyi performans gösteren, Türkiye’nin en iyi bankalarından biri durumunda. 2021’de şirket, ücretsiz provizyonlar hariç yüzde 23’lük bir ROE elde ederek tüm emsallerini geride bıraktı. Faaliyet planı öngörülerine göre Garanti, 2022’de yüzde 20’nin üzerinde ROE ile yine başarılı bir yıla doğru ilerliyor. Bunlar, küresel yükselen piyasa bankacılığı emsallerinden daha üstün kârlılık seviyeleridir. Garanti hissedarları için daha adil bir anlaşma sunmanın, BBVA’nın daha kısa sürede daha büyük sahiplik pozisyonu sağlamasına da yardımcı olacağına inanıyoruz. Garanti’nin kurumsal yatırımcıları ve büyük hissedarları olarak kurumsal yatırımcıların fikir birliğini içtenlikle yansıttığımıza inanıyorum” diye konuştu.

 

Garanti Bankası’nın hisselerinin dağılımı ise ise şu şekilde:

BBVA yüzde 49.9 (2.09 milyar hisse)

Kurumsal yatırımcılar (RPD Fon’un da dahil olduğu) yüzde 36.8 (1.55 milyar hisse)

Bireysel yatırımcılar yüzde 11.2 (470 milyon hisse)

Diğer yüzde 2.2 (92 milyon hisse)

Exit mobile version