Sosyal Medya

Genel

Yurt içinde beyaz eşya satışları Şubat’ta azaldı

2022’nin Ocak ayında yıllık bazda düşüş kaydeden beyaz eşya üretimi, Şubat’ta %1,4 oranında yükseldi. Enflasyondaki yüksek seyrin alım gücünü olumsuz…

Yurt içinde beyaz eşya satışları Şubat’ta azaldı

2022’nin Ocak ayında yıllık bazda düşüş kaydeden beyaz eşya üretimi, Şubat’ta %1,4 oranında yükseldi. Enflasyondaki yüksek seyrin alım gücünü olumsuz etkilemesinin de etkisiyle Ocak ayında hızlı gerileyen yurt içi satışlar ise Şubat ayında da gerilemeye devam etti.

Beyaz eşya ihracatı, Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında %14 ve değer bazında %4,1 yükseldi. Bu dönemde AB pazarında olumlu görünümün sürmesi, sektörün ihracatını olumlu yönde etkiledi. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksine göre, Şubat-Mart döneminde dayanıklı tüketim malı satın alma eğilimi, konut satın alma veya inşa ettirme ihtimalindeki artışa paralel olarak yükseldi. Öte yandan, girdi maliyetlerindeki artışa bağlı olarak ürün fiyatlarında gözlenen yükseliş eğiliminin ilerleyen dönemde talebi bir miktar sınırlayabileceği düşünülüyor.

Ukrayna-Rusya savaşının tedarik sorunlarını derinleştirmesi ve küresel ticarete ilişkin riskleri artırması, sektörün faaliyetleri üzerinde baskı oluşturuyor. 2021 yılı itibarıyla, Türkiye’nin demir ve çelik yarı mamulleri ithalatından Rusya’nın yaklaşık %57 ve Ukrayna’nın %19 pay alması, beyaz eşya üretiminde kullanılan girdiler açısından tedarik riskini ön plana çıkarıyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler