Sosyal Medya

Genel

Türkiye, oyun yatırımında Avrupa’da ilk sırada

Bu yılın ilk altı ayında 333 milyon dolar yatırım alan Türk oyun sektörü, Avrupa birincisi oldu...

Türkiye, oyun yatırımında Avrupa’da ilk sırada

Türkiye’de yılın ilk yarısında toplamda girişimlere 1,4 milyar dolar yatırılırken, bunun dörtte biri oyun sektörüne gitti. Türk oyun sektörüne 2021’de 266 milyon dolar yatırılmıştı. Bu yılın ilk yarısında 333 milyon dolar yatırım alarak altı ayda geçen yılın toplamını geçti.

Dünya’dan Selenay Yağcı’nın haberine göre Türkiye’nin ardından 158 milyon dolarla İngiltere ikinci sırada yer alırken Norveç 60 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

Oyun sektöründe miktarın yüksek olmasında üç girişimin etkisi büyük. Bunlar Dream Games (255 milyon dolar), Spyke Games (55 milyon dolar) ve Angelic (10 milyon dolar).

200 milyar dolar gelir bekleniyor

Türkiye oyun pazarının büyüklüğü geçen yıl 1,2 milyar dolara yükselmiş, dijital oyuncu sayısı da 42 milyon olmuştu. Pandemide ivme kazanan alanlardan biri olan oyun pazarının 2021’de global büyüklüğü 176 milyar dolara ulaşmıştı. Bunun 90 milyar doları mobil oyunlardan geliyor. Bu yılın sonunda Rusya ve Ukrayna pazarının olumsuz etkilerinden sıyrılabilirse oyun pazarının büyüklüğünün 200 milyar doları geçmesi bekleniyor. Newzoo’nun yayınladığı verilere göre global oyuncu sayısı sene sonunda 3,09 milyara ulaşacak.

BAKMADAN GEÇME

  • Doğal gazda sert yükseliş! Tüketim de ithalat da zirvede

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, Türkiye’nin doğal gaz ithalatı Mart 2024’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,9 artarak 5,99 milyar metreküpe ulaştı. İthalatın 3,39 milyar metreküpü boru hattı, 2,6 milyar metreküpü LNG yoluyla gerçekleşti.

  • Paralar mevduata ve krediye kaydı

    BDDK verilerine göre, 23 Mayıs haftasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesi 11,4 milyar TL azalarak 584,7 milyar TL’ye geriledi. KKM’deki düşüş eğilimi hız kesmeden devam ediyor.

  • Ruble rüzgarı! Dolar 2 yılın dibine çakıldı

    Dolar/ruble kuru, 31 Mayıs 2023’ten bu yana ilk kez 78 seviyesinin altına inerek 77,82’ye kadar geriledi. Ruble, dolara karşı yüzde 1,7’nin üzerinde değer kazandı.

  • 2 Haziran’da pompa başına akaryakıtta yeni zorunluluk başlıyor

    PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) üzerinden fiili satışların 2 Haziran 2025 itibarıyla başlayacağını açıkladı. Bu tarihe kadar tüm istasyonların TTO ve TİM donanımlarını kurup sistemle uyumlu hale getirmesi gerekiyor.

  • Vatandaş dövize döndü mü? 1 ay sonra ilk artış

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, 23 Mayıs haftasında 1,48 milyar dolar artarak 193 milyar doları aştı. Bu, yaklaşık 1 aylık düşüş trendinin ardından gelen ilk artış oldu.

  • Hisse ve tahvilde alımlar sürüyor: Piyasalarda yabancı iyimserliği

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, yurt dışında yerleşik yatırımcılar 23 Mayıs haftasında net 13,2 milyon dolarlık hisse senedi ve 148,4 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımı yaptı. Ayrıca, 191,6 milyon dolarlık özel sektör tahvili (ÖST) alımı da gerçekleşti.

  • Elektrik krizi kriptoyu vurdu! Yeni yasaklar geliyor

    Rusya Enerji Bakanı Sergey Tsivilev, yüksek elektrik tüketimi nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde kripto para madenciliğinin yasaklanacağını açıkladı. Halihazırda yasak olan Irkutsk bölgesinde alınan sonuçların ardından, bu kısıtlamalar 2031'e kadar uzatıldı.

  • Adım adım infaz düzenlemesine! 30 maddelik teklif Meclis’e sunuldu

    AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ceza infaz kanununa ilişkin 30 maddeden oluşan yeni kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduklarını duyurdu. Teklif, Adalet Komisyonu’na havale edilerek önümüzdeki günlerde görüşülmeye başlanacak.

  • ABD ekonomisinde fren! Büyüme durdu, işsizlik arttı

    ABD ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde beklentilerin biraz altında kalarak yüzde 0,2 oranında daraldı. Bu, 2024’ün son çeyreğinde kaydedilen yüzde 2,4’lük büyümenin ardından dikkat çeken bir yavaşlama oldu. Aynı dönemde iş gücü piyasasında da zayıflama sinyalleri görüldü. 24 Mayıs haftasında ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 240 bine yükselerek beklentilerin üzerine çıktı ve devam eden başvurular 1 milyon 919 bin ile Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

  • Sabancı Holding’den sürpriz 1 dolarlık satış! Stratejik odak değişiyor

    Türkiye’nin önde gelen gruplarından Sabancı Holding, Hollanda’daki bağlı ortaklığı DxBV aracılığıyla sahip olduğu siber güvenlik şirketi Radiflow’daki yüzde 69,84 oranındaki hisselerini sadece 1 dolar karşılığında devretti.

  • Yeni eylem planı yolda! 2025’e yatırım rotasını Cevdet Yılmaz açıkladı

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, YOİKK toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, küresel ekonomik zorluklara rağmen Türkiye’nin yatırımcılar için cazibesini koruduğunu vurguladı.

  • Küresel Ekonomide Belirsizlik Derinleşiyor: WEF Başekonomistler Görünümü Mayıs 2025

    Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Mayıs 2025 tarihli Başekonomistler Görünümü raporu, küresel ekonomi için yüksek belirsizlik ve kırılganlığın öne çıktığı bir dönemde yayımlandı. Rapora göre yıl başından bu yana küresel görünüm ciddi biçimde kötüleşti ve ankete katılan tüm başekonomistler, dünya ekonomisinin daha da zayıflayacağı konusunda hemfikir.

  • Merkez bankası rezervleri 7 haftanın zirvesinde: Altında rekor artış

    Kur korumalı hesaplarda gerileme sürerken, TCMB döviz ve altın rezervlerinde güçlü artış yaşandı. Döviz rezervleri 69 milyar doları aşarken, altın rezervleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Benzer Haberler