Paraanaliz

Sektörel Güncel Gelişmeler: Otomotivde ÖTV matrahları yeniden düzenlendi

Yurt içinde otomotiv üretimi 2021’in Aralık ayında yıllık bazda %17 daraldı. Yıl genelinde otomotiv üretimi %1,7 azalırken, satışlar da %4,6 oranında geriledi. Pazardaki daralmada, devam eden arz kısıtlarına ek olarak döviz kuru gelişmelerinin fiyatlar üzerindeki etkisi ve finansman maliyetlerindeki artış rol oynadı.

Adet bazında otomotiv ihracatı 2021 yılını %2,2’lik sınırlı bir yükselişle tamamladı. Üretimde yaşanan sorunların yanı sıra AB otomobil pazarının yılın ikinci yarısından itibaren daralma eğilimi sergilemesi, sektörün ihracatını olumsuz yönde etkiledi.

13 Ocak 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile otomotiv sektörü ile ilgili ÖTV matrahlarında düzenleme yapıldı. Bu kapsamda motor hacmi 1.600 cc’nin altındaki motorlu binek araçlar için 2 yeni ÖTV dilimi getirilirken, vergi matrahları da yükseltildi. Ayrıca, 50 kW seviyesinin üzerinde elektrikli motor gücüne sahip ve 1.800 cc motor hacmine kadar olan hibrit araçların satışında uygulanan matrah sınırları artırıldı. İlk el araç fiyatlarında %3-%11 arasında değişen oranlarda indirim sağlayabileceği değerlendirilen düzenlemenin, sınırlı sayıda modeli kapsayacak olması sebebiyle satışlarda belirgin bir artış yaratması beklenmiyor.

Girdi maliyetlerindeki artış, devam eden tedarik sorunları ile iç ve dış talepte beklenen yavaşlamanın, önümüzdeki dönemde otomotiv sektörünün faaliyetlerini olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.

 

ekonomi.isbank.com.tr

Exit mobile version