Paraanaliz

Sektörel Güncel Gelişmeler | Enerji: Doğal gazdaki arz sıkıntısı elektrik üretimini sınırlandırıyor

2021 yılı Aralık ayında elektrik üretimindeki yıllık artış %6,6 oranında gerçekleşti. Böylece, yıl genelinde elektrik üretimi %8,5 artmış oldu. 2020 yılında üretimde %0,7 ile sınırlı bir artış kaydedilmişti.

Küresel enerji fiyatlarında yaşanan artışın Aralık ayında bir miktar hız kaybettiği izleniyor. Ham petrol fiyatları Aralık ayında yıllık bazda %49,5 artış oranıyla son 10 ayın en düşük artışını gerçekleştirirken, kömür fiyatları da %85,6 ile son 8 ayın en düşük artışını kaydetti. Doğal gaz fiyatları ise bir miktar hız kaybetmesine karşın Aralık ayında %268 oranında yükseldi.

Ocak ayında ise Aralık ayına kıyasla nispeten yatay seyreden doğal gaz fiyatları Doğu Avrupa’da artan gerilim nedeniyle baskı altında kalırken, Şubat ayı hava durumuna ilişkin olumlu beklentiler baskıyı bir miktar hafifletiyor.

Türkiye’nin gaz tüketiminin yaklaşık %10’unu karşılayan İran hattındaki gaz akışının 20 Ocak’tan itibaren 10 gün süreyle kesileceği açıklandı. BOTAŞ tarafından arz güvenliğini sağlamak
amacıyla bazı tedbirler alındı. Buna göre, doğal gaz çevrim santrallerine ve yıllık doğal gaz tüketimi 300.000 sm3 üzerinde olan sanayi tüketicilerine yapılacak gaz satışları sınırlandırıldı.

İlaç, et ve süt sektörleri kesinti uygulamasından muaf tutuldu. Sınırın üstünde doğal gaz alınması durumunda sanayi işletmeleri normal tarifenin yaklaşık %70, santraller ise %95 üzerinde bir fiyatla alım gerçekleştirecekler. Gaz tüketimlerinde kısıntı yapmaları mümkün olmayan, özellikle yüksek ısıda çalışan fırın kullanan cam, seramik ve demir-çelik sektörlerinde bu dönemde maliyetlerin önemli ölçüde artacağı tahmin ediliyor. Doğal gaz çevrim santrallerine gaz akışının azaltılmasının ardından elektrik fiyatı piyasadaki referans fiyat tavan seviyede oluştu. Elektrik arzında açığa işaret eden bu gelişmenin ardından TEİAŞ konutlar hariç olmak üzere elektrik tüketicilerine planlı kesinti uygulanacağını bildirdi.

 

ekonomi.isbank.com.tr

Exit mobile version