Sosyal Medya

Ekonomi

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘Piyasalarda Rusya – Ukrayna Gerginliği…’

Rusya - Ukrayna gerginliği artarak devam ediyor. Gerginliğe ABD ve NATO'da dahil oldu. Ukrayna işgali durumunda ABD kanadı Rusya'ya yaptırım uygulamaya hazırlanıyor...

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘Piyasalarda Rusya – Ukrayna Gerginliği…’

Rusya – Ukrayna gerginliği artarak devam ediyor. Gerginliğe ABD ve NATO’da dahil oldu. Ukrayna işgali durumunda ABD kanadı Rusya’ya yaptırım uygulamaya hazırlanırken, ayrıca ABD Başkanı Biden’ın Rusya’ya yaptırım uygulayabileceği haberleri sonrasında ABD yönetimi, işgal olması durumunda uygulanacak yaptırımlara karşılık Rusya’nın doğal gazı kesmesi halinde Avrupa’nın ihtiyacının karşılanması için Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki doğal gaz üreticileri ile görüştüklerini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye geleceğini bildirildi. Putin’in geliş tarihi ise henüz açıklanmadı.

Gerilimler ve Fed algısı ile yurtiçi piyasalar Pazartesi günü devre keserken, yurtdışından gelen iyi bilançolar, Rusya piyasalarının toparlanması ve Türkiye’de Enflasyon Raporu’nun açıklanması ile BİST100 endeksi kayıplarının bir kısmını telafi etti.

Haftaya Fed Damgası

14 – 15 Aralık’taki toplantının tutanaklarında faiz artırım ve faiz artırımı ile bilanço küçültme mesajları veren Fed, 2022 yılının ilk faiz toplantısını gerçekleştirdi. Çarşamba günü gerçekleşen Fed Faiz Kararı Toplantısında ise benzer mesajlar verildi. Omicron varyantı kaynaklı gelişmeler ve yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Fed’in faiz artırımını hızlandırma kararı aldığı açıklandı. Fed Başkanı Powell, artırım için Mart ayını işaret etti. Ancak bilanço küçültme için tarih verilmedi. Şahin açıklamalar sonrasında gelişmekte olan ülkelerin piyasaları baskılandı. Öyle ki Fed uygulayacağı politikaları Haziran ayından bu yana piyasalara sürüyordu. Powell’ın geçici enflasyon mottosundan vazgeçerek ‘Fed’in enflasyon ile mücadele için tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu’  açıklaması sonrasında Dolar Endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

2022 Yılı Enflasyon Tahmini %23,2.

Perşembe günü yılın ilk enflasyon raporu toplantısı yapıldı. 2021 yılı IV. Enflasyon Raporu’ndaki 2022 yılsonu için %11,8 olan enflasyon tahmini 11,4 puan artışla %23,2’ye yükseltildi. Enflasyon raporunda kur kaynaklı gelişmeler ön plana çıktı. TCMB Başkanı Kavcıoğlu ‘Liralaştırma’ vurgusu yaparken, 20 Aralık’ta Merkez’in satış yapmadığını bilançoda rezervlerdeki düşüşte BOTAŞ’a yapılan döviz satışının etkili olduğunu söyledi.

Yurt İçindeki En Önemli Veri Akışı Haftaya Açıklanacak Ocak Ayı Enflasyon Verisi    

Tüm dünyadaki en büyük sorun haline gelen enflasyon verisi yurt içinde 3 Şubat’ta TÜİK tarafından açıklanacak. Beklentiler enflasyonun aylık bazda %9 gelmesi yönünde. Özellikle elektrik ve doğalgaza yapılan artışların bu aya yansıyacağını düşünüyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati,  ‘Ocak ayında enflasyonun pik yapmasını sonra ise kademeli olarak düşmesini’ beklediğini belirtmişti.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler