Paraanaliz

Washington’dan Türkiye’ye F-16 desteği eşliğinde kara harekâtı uyarısı

ABD Dışişleri Sözcüsü Price, Pentagon bütçesinde Türkiye’ye F-16 satışı için şart getirilmemesini değerlendirdi. Price, Türkiye’ye savunma desteği vermek istediklerini söylerken, Suriye’ye kara harekâtına karşı çıktıklarını yineledi.

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) bütçesinde Türkiye’ye F-16 satışına bazı şartlar getirilmesi yönündeki tekliflerin tasarının son halinde yer almaması, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’a soruldu. Price, Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu ve savunma ihtiyaçlarını karşılamaya istekli olduklarını söylerken, Suriye’de bir kara harekâtına karşı çıktıklarını vurguladı.

‘TÜRKİYE İLE GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ’

ABD Dışişleri Sözcüsü’ne günlük basın toplantısında, F-16 kısıtlamalarının bütçe tasarısının son halinde yer almamasına ve F-16 satışında gelinen noktaya ilişkin değerlendirmesi soruldu. “Türkiye elbette önemli bir NATO müttefiki. Önemli bir güvenlik ortağı” diyen Price, şöyle devam etti: “Savunma kapasitelerimizin entegre edilmesi ve Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu dikkate değer tehditlerle başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu şeylere sahip olmasını istiyoruz. Hiçbir NATO müttefiki kendi topraklarında Türk müttefiklerimizden daha fazla terör saldırısına maruz kalmamıştır. Dolayısıyla, güvenlik işbirliği bizim için son derece önemli.”

ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Madrid’teki NATO zirvesinde de bu konuyu görüştüğünü belirten Price, Amerikan yönetiminin Kongre ile de temas kurduğunu ekledi.

Bu yanıtının üzerine ABD’li sözcüye, Türkiye’ye F-16 kısıtlamaları getirmek isteyen Demokrat Senatör Bob Menendez’in son gelişmeleri “Türkiye için bir zafer değil” diye nitelediği sözleri de soruldu. Bu konuda yorum yapmayacağını belirten Price, Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olarak ihtiyaç duyduğu savunma kapasitesine sahip olması gerektiği yorumunu tekrarladı.

‘KÜRTLERE KARŞI KULLANMASINA İZİN VERECEK MİSİNİZ?’

Bu noktada ABD’li sözcüye, “Türklerin F-16’ları Suriye’deki müttefiklerinize, yani Kürtlere karşı kullanmasına izin verecek misiniz?” sorusu yöneltildi. Price yanıtında, Ankara’ya kara harekâtı uyarısını yineleyerek şöyle dedi:

“Türkiye ve sınırda, sınırın ötesinde potansiyel bir tırmanma konusunda dün de uzun bir açıklama yaptık. Son iki haftada bu konu hakkında geniş kapsamlı açıklamalar yaptık. Burada vurguladığımız şey değişmedi. Hem özel görüşmelerde, hem kamuoyu önündeki açıklamalarımızda, Suriye’deki halkların hayatlarını istikrarsızlaştıracak ve IŞİD karşıtı küresel koalisyonun yıllar içinde güçlükle elde ettiği kazanımları riske atacak türden askeri eylemlere -ki buna kara harekâtı da dahil- güçlü biçimde karşı çıktığımızı açıkça söylemeye devam ediyoruz.

‘ABD’NİN PERSONELİNİ DE TEHLİKEYE ATAR’

Bütün tarafların derhal gerilimi düşürmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sınırda veya Suriye’nin içinde, kuzeydoğusunda gerilimin tırmanmasını istemiyoruz. Böyle bir durum sadece IŞİD karşıtı koalisyonun büyük mücadeleyle elde ettiği kazanımları değil, aynı zamanda ABD’nin kendi personelini de riske atar.”

Price, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ege adalarında yapıldığını söylediği tatbikatlar gerekçesiyle Yunanistan’a “Bir gece ansızın gelebiliriz” demesine ilişkin soruyu ise yanıtsız bıraktı. Price, “Buna izin verecek misiniz?” sorusuna yanıtında, Yunanistan’ın da Türkiye’nin de önemli birer müttefik olduğunu ve gerilimi düşürmek için çalıştıklarını söylemekle yetindi.

Exit mobile version