Paraanaliz

SON DAKİKA: Putin iki ayrılıkçı bölgeyi tanıyacağını açıkladı, Ukrayna başlıklı ulusa sesleniş konuşması yapıyor

Kremlin basın dairesinden yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefonda görüşerek, her ikisine de Rusya Güvenlik Konseyi’nin toplantısının sonuçları hakkında bilgi aktardı.

Açıklamada, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefon görüşmesi yaptı. Vladimir Putin, Devlet Duması’nın Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin tanınmasına ilişkin kararı bağlamında Donbass etrafındaki mevcut durumun değerlendirildiği Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi’nin genişletilmiş toplantısının sonuçları hakkında bilgi verdi” ifadeleri kullanıldı.

Putin: Rusya, Sovyetler Birliği dağılırken soyuldu; çok zor bir duruma sokuldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Sovyetler Birliği’nin dağılma döneminde ‘soyulduğunu’ ve çok zor bir duruma sokulduğunu söyledi.

Halka seslenen Rusya Devlet Başkanı Putin, doğu Ukrayna’daki durumun yine kritik olduğunu söylüyor ve Ukrayna’nın kendi tarihimizin ayrılmaz bir parçası olduğunu ekliyor. Doğu Ukrayna’ya “antik Rus toprakları” diyor.

Putin, Sovyetler Birliği’nin 1991’deki çöküşü döneminde Rusya’nın soyulduğunu gördüğünü ve gerçekten zor duruma soktuğunu söylüyor. Sovyet sonrası dönemde Ukrayna’nın Rusya’ya karşı davranışlarından şikayetçi, Ukrayna liderlerinin hiçbir yükümlülük olmadan ‘tüm iyi şeyleri’ istediğini iddia ediyor.

Putin’e göre geçmişte Ukrayna hem Rus gazını çaldı hem de enerjiyi Rusya’ya şantaj yapmak için kullandı. Putin, Ukrayna’da neo-Nazi olarak adlandırdığı güçlerin yükselişinden şikayetçi, Ukrayna’nın hiçbir zaman gerçek bir devlet olma geleneği olmadığını ekliyor.

devamı gelecek…

Almanya’dan açıklama

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Görüşmenin odak noktası Ukrayna ve çevresindeki durum ve Rus birliklerinin Rusya-Ukrayna ve Belarus-Ukrayna sınırlarına yığılmasıydı” dedi.

Putin’in görüşmede ayrıca Rusya Güvenlik Konseyi’nin bugünkü toplantısı hakkında bilgi verdiğini aktaran Hebestreit, Schozl’un telefon görüşmesinde Rusya’nın Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıma planını kınadığını aktardı.

Hebestreit, “Scholz, Rusya’nın sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni bağımsız devletler olarak tanıma planlarını kınadı. Böyle bir adım, Doğu Ukrayna’daki ihtilafın barışçıl çözümüne ilişkin Minsk Anlaşmalarına açıkça aykırı olacak ve bu anlaşmaların Rusya tarafından tek taraflı ihlali olacaktır” dedi.

Hebestreit ayrıca, “Görüşmeler sırasında Başbakan Scholz, Rusya Devlet Başkanı’na gerilimi derhal düşürmesi ve birleşik kuvvetleri Ukrayna sınırından çekmesi çağrısında bulundu. Özellikle Doğu Ukrayna’da ateşkese uymanın ve gevşeme işaretleri vermenin artık önemli olduğunu vurguladı. Rusya’nın burada özel bir sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.

Çeşitli

Exit mobile version