Sosyal Medya

Gündem

Babacan: Ortak adayda niyetimiz altıda altı mutabakat

DEVA Partisi lideri Babacan, katıldığı bir programda, 2023’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak aday hakkında, “Ortak aday, altı partinin de desteklediği…

Babacan: Ortak adayda niyetimiz altıda altı mutabakat

DEVA Partisi lideri Babacan, katıldığı bir programda, 2023’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak aday hakkında, “Ortak aday, altı partinin de desteklediği aday demek. Altı partinin de desteklediği bir isim gerekiyor. Partilerden birisi desteklemiyorsa altılı masanın adayı olmaz. Niyetimiz; altı partinin ortak bir adayda altıda altı mutabakat sağlamasıdır. Biz Türkiye’nin örgüt ağına sahip partilerinden birisiyiz.” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TV5’te Hasan Basri Akdemir’in sunduğu “Konuşmadan Olmaz” programında altılı masanın adaylık tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Karadeniz’de doğal gaz keşfi ve gübre fiyatlarıyla ilgili sözlerini değerlendiren Babacan EYT’yle (emeklilikte yaşa takılanlar) ilgili görüşlerini paylaştı.

Paris’teki silahlı saldırıyı da yorumlayan Babacan şu açıklamalarda bulundu:

‘MASAYA KOYDUKLARIMIZIN YÜZDE 70’İYLE DAHİ TÜRKİYE KANATLANIR’

“(Altılı masada) Çalışmalar beklediğimizden hızlı gitti. Beklediğimizden çok sayıda konuda arkadaşlarımız mutabakata vardı. En son genel başkanların siyasi karara bağlaması gereken hususlar ortaya çıkacak. Bu çalışma nihayetinde asgari müşterek çalışması. Masaya koyduklarımızın yüzde 70’inde diğer partiler mutabık kalsak dahi Türkiye kanatlanır uçar.”

‘PARTİLERDEN BİRİSİ DESTEKLEMİYORSA ALTILI MASANIN ADAYI OLMAZ’

“Ortak aday, altı partinin de desteklediği aday demek. Altı partinin de desteklediği bir isim gerekiyor. Partilerden birisi desteklemiyorsa altılı masanın adayı olmaz. Niyetimiz; altı partinin ortak bir adayda altıda altı mutabakat sağlamasıdır.”

‘ALTI KİŞİ KAFA KAFAYA KARAR VERDİ DİYE BİR ŞEY YOK’

“Ortak politikalar metni ile geçiş sürecinin yol haritası tamamlanıp da adayı görüşmeye başladığımızda masaya Ali Babacan’ın şahsi fikirleriyle gitmeyeceğim. Arkadaşlarımızdan aldığımız görüşler, eğilimler ve istişarelerin sonucundaki fikirlerle gideceğim. ‘Altı kişi kafa kafaya verip karar verdi’ diye bir şey yok. Biz Türkiye’nin örgüt ağına sahip partilerinden birisiyiz.”

‘ADAY MASADAN OLURSA İŞİMİZ KOLAY’

“Masa içinden olursa işimiz çok kolay. Çünkü altı genel başkandan birisinin aday olması durumunda zaten çalışmaların içerisinde, hepsine hâkim. Zaten mutabakatın içerisinde. Ayrı bir mutabakat süreci işletmemize gerek yok. Altı genel başkanın dışında bir isim olursa, o ismin de bu mutabakat sürecine bir şekilde katılması gerekecektir.”

‘LİDERLER ARASINDAKİ İKİLİ GÖRÜŞMELERDE İSİMLER ZİKREDİLEBİLİYOR’

“Altılı masada bugüne kadar ‘Şu isim olur, bu isim olmaz’ demedik ama altılı masadaki liderlerin kendi aralarındaki ikili görüşmelerde isimler zikredilebiliyor.”

‘DEMOKRASİ SABIR İSTER AMA SONUÇLARI ÇOK FAYDALIDIR’

“Demokrasi emek ister. Demokrasi aynı zamanda istişare ve müzakere demek. Demokrasi yoksa bir kişi kafasın eseni yapıyorsa memleketin hayrına güzel bir sonuç ortaya çıkmıyor. Demokrasi zaman alır, sabır ister ama sonuçları çok geniş kitleler için çok faydalıdır.”

HDP İDDİASINA YALANLAMA

Beyaz TV yorumcusu Mehmet Sevigen’in “HDP kapatılırsa DEVA’dan seçime girecek” iddiasını “Asılsız bir iddia. Topyekûn yalan” sözleriyle yalanlayan Babacan şunları söyledi:

‘MEŞRU SİYASİ PARTİYE TERÖRİST DİYEN GERÇEK TERÖRÜ BESLİYOR’

“Meşru bir siyasi partiye kim terörist diyorsa asıl gerçek terörü onlar beslemiş oluyor. Dikkat edin. Burada demokratik bir çaba var. Meşru siyaset çabasını yok sayıp terör sınıfına koyduğunuzda terörü desteklemiş oluyorsunuz. ‘Siz hiç siyasetle uğraşmayın kardeşim, size siyasette alan açmayacağız’ diyorsunuz.”

‘ELEŞTİRİMİZ IRKÇILIK MOTİVASYONUYLA İŞLENEN CİNAYETEDİR’

“(Paris saldırısı) Haberler ilk düştüğünde oradaki ölen insanların kim olduğunu biz tanımıyoruz, bilmiyoruz. Bizim kültürümüzde, adetimizde, inancımızda ölenin arkasından rahmet dilenir. Irkçı bir saldırı olduğunu Fransız polisi de Fransız yargısı da kabul ediyor. Biz ırkçılığa sonuna kadar karşıyız. Bizim buradaki eleştirimiz ırkçılık motivasyonuyla işlenen cinayetedir.”

‘NİYE TERÖRİSTLERİ TÜRKİYE’YE GETİRİP CEZALANDIRAMIYORSUNUZ?’

“Eğer terör örgütüyle ilişkisi olan insanlar varsa o insanları yakalayıp ülkeye getirmeyen, cezalandıramayan iktidarın suçudur. Oradaki hedef alınan yer şöyledir böyledir. Siz ne yaptınız bugüne kadar? Niye oraları kapattırmıyorsunuz? Niye teröristleri itibarlı bir ülke olarak alıp Türkiye’ye getirip cezalandıramıyorsunuz? Bunu becereme, ondan sonra neymiş? Irkçı saldırı oldu diye Ali Babacan şöyle demiş, böyle demiş. Kimse kusura bakmasın. Üç beş trol bizim tweete bir şeyler yazacakmış biz de duruş değiştirecekmişiz. Havalarını alırlar. Biz ırkçılığın her türüne karşıyız. Bazılarının ‘Irkçılığın şu çeşidine karşıyız, bu çeşit ırkçılığa destek verebiliriz’ dediğini anlıyorum.”

‘EMEKLİLİK SİSTEMİNİ DÜZELTMEK İSTİYORSANIZ İSTİHDAMI ARTIRACAKSINIZ’

“EYT çözümüyle ilgili iki kriter var. Adalet ve finansal sürdürülebilirlik. İşin çözümü; emeklilik sistemini düzeltmek istiyorsanız istihdamı artıracaksınız. Kaç kişi çalışıyor, prim ödüyor? Kaç kişi emekli olmuş, maaş alıyor? Buradaki oran çok önemli. İstihdam artsa hiçbirisi sorun olmaz.”

‘DOĞAL GAZ KEŞFİNİ KANITLANMIŞ REZERV GİBİ SUNUYORLAR’

“Türkiye’nin kendi enerji kaynaklarının olması, bağımlılığının azalması kuşkusuz sevindirici. Karadeniz’deki doğal gazla ilgili açıklamalar keşif açıklamaları. Keşif ayrı bir şeydir, kanıtlanmış rezerv ayrı bir şeydir. İkisini karıştırıp keşfi kanıtlanmış rezerv gibi sunuyorlar. Biz millî kaynaklarımızla gurur duyarız. Doğal gaz daha çok olsun isteriz. Savunma sanayimizin gelişmesini isteriz.”

‘GÜBREYE BİR YILDA YÜZDE 192 ZAM YAPAN KİM?’

“Gübreye yüzde 13 indirimi yapan Cumhurbaşkanı da bir yılda yüzde 192 zammı yapan kim? Yem fiyatlarına bir yılda yüzde 140 zam gelmiş. Artıran başka birisiymiş gibi indiren Recep Tayyip Erdoğan imza, yüzde 5 indirim. Gitsinler kendilerini bir sorgulasınlar.”

‘BİRKAÇ YÜZ BİN KİŞİ 10 BİN DOLARLIK ÇANTA ALABİLİYOR’

“Lüks bir giyim markasının yöneticilerinden cirolarının geçen yıldan bu yana euro bazında yüzde 50 arttığını öğrendim. Milyonlarca insan hayat boyu araba sahibi olamam hissinde. Ev almak zaten imkânsız. Ama bir yandan da en lüks marka arabalar satış rekoru kırıyor. Birkaç yüz bin kişi on bin dolarlık çanta, 5 bin dolarlık takım elbise alıyor. Niye? Para bunların eline geçti? Sayın Erdoğan verdi. Nasıl verdi? Faizle ve kur farkıyla verdi.”

‘TÜİK HATIRINI MI KIRACAK?’

“4 buçuk yıldır ‘Enflasyon düşecek’ diyor. Hangi enflasyon? TÜİK’in açıkladığı uydurma enflasyon. Siz gerçek enflasyona bakın. TÜİK’e talimatla enflasyonu her zaman düşürtebilirsiniz, ‘Düşür’ dersiniz. Hatırını mı kıracaklar? ‘Tabii ki düşürürüz’ diyorlar, düşüyorlar.”

‘MEHMET BEY’LE PARTİMİZ KURULURKEN İSTİŞARE HALİNDEYDİK’

“Mehmet (Şimşek) Bey hangi gerekçeyle, niye o törendeydi? Niye orada durdu? Bilemiyorum. Bu konuları konuşmadım. Kendisine sormak lazım. Törendeki firmalardan birisine danışmanlık yapıyor diye durmuştum. Mehmet Bey’le uzun yıllar beraber çalışma ortamımız oldu. Partimiz kurulurken de istişare halindeydik. Özel sektördeki angajmanlarına devam etmek istedi. Hayırlı olsun dedik. Bakanlığının son yıllarında Sayın Erdoğan’la çalışma şartları pek olumlu olmadığını dışarıdan gözlem olarak biliyorum.”

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler