Sosyal Medya

Ekonomi

ABD’den Türkiye’ye F-16 ‘uyarısı’

Haziran ayında İspanya’da gerçekleştirilen NATO zirvesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında konuşulan F-16 tedarikine yönelik tartışmalar…

ABD’den Türkiye’ye F-16 ‘uyarısı’

Haziran ayında İspanya’da gerçekleştirilen NATO zirvesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında konuşulan F-16 tedarikine yönelik tartışmalar devam ediyor. Özellikle Ankara ile Atina arasında yaşanan gerilim ve son zamanlarda Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın diyalog halinde olması ABD kanadında F-16 tedariki ve modernizasyonuna ilişkin olumsuz tavırların artmasına neden oldu.

Yaşanan bu süreçle ilgili Erdoğan’ın ABD’nin Türkiye’ye F-26 savaş uçağı satmaması halinde Ankara’nın Rusya da dâhil olmak üzere başka ülkelerden savaş uçağı tedarik edebileceği mesajı üzerine ise ABD’den uyarı niteliğinde bir cevap geldi. Atina merkezli Hellas Journal’e konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Türkiye’nin, Rus yapımı savaş uçakları alması durumunda ‘yeni CAATSA yaptırımlarına tabi tutulabileceğini’ savundu.

YAPTIRIM DEVREYE GİRER

Türkiye’nin Rusyadan tedarik ettiği S-400’ler üzerine de açıklamalarda bulunan ABD’li yetkili, “S-400 hava savunma sistemlerinin tedariki, tüm müttefiklerin Varşova’daki 2016 NATO Zirvesi’nde Rus teçhizatına bağımlılığı azaltma taahhütleriyle doğrudan çelişmektedir” ifadelerini kullandı.

KANITLANMIŞ SONUÇLAR%78.3 başarı · ort. %14.8
CCOLA4 Oca – 16 Şub+%38,16
GUBRF25 Oca – 11 Şub+%21,55
OYAKC4 Oca – 16 Şub+%20,56
TKFEN2 Mar – 11 Mar+%20,49
AFYON8 Mar – 16 Mar+%14,03
RAPORU İNCELE →

Yetkili, “Türkiye’yi ve ABD’nin tüm ortaklarını ve müttefiklerini, Rusya’ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan ek S-400 sistemleri de dâhil olmak üzere gelecekte Rus silahlarını ve teçhizatlarını satın almaktan kaçınmaya çağırıyoruz” dedi. Ayrıca CAATSA uyarısında bulunan yetkili, “Bu tür tedarik işlemleri, ayrı ayrı ve hâlihazırda uygulananlara ek olarak CAATSA yaptırımlarına tabi olabilir” diye konuştu.

Bu hafta potansiyeli en yüksek · 5 HİSSE
GARAN ▲ Long
GirişNONEEE
T/P HedefNONEEE
S/L StopNONEEE
+ THYAO, ISCTR, SISE, META ve toplam 5 hisse bu hafta analiz edildi
🔒 Tüm seviyeleri görmek için raporu edinin
ÖRNEK RAPORU GÖR →
Yatırım tavsiyesi değildir. Detaylar için raporu inceleyiniz.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Başkanı John Kirby’nin Beyaz Saray’daki gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye’nin ABD’den F-16 modernizasyonu talebine dair, “F-16 programına ilişkin bir güncellememiz yok” açıklamasına yönelik Erdoğan, “Temenni ediyorum ki bu ilişkide Amerika bizi farklı yollara sevk etmesin. Yani farklı yollardan kastım, dünyada savaş uçaklarını satan yer sadece Amerika değil. İngiltere satıyor, Fransa satıyor, Rusya satıyor, her yerden bunu temin mümkün. Bunun için de bize sinyal çakanlar var” demişti.

YAPTIRIMLARI NELER?

Uzun haliyle ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası anlamına gelen CAATSA, 2017’de ABD Kongresi tarafından onaylanmış ve bu yasa çerçevesinde Rusya, İran, Çin ve Kuzey Kore’ye yaptırımlar uygulanmıştı.

Birgün

HAFTALIK RAPOR
Haftalık quant yatırım raporuna erişin
AI model tahminleri
Hisse giriş seviyeleri
Hedef fiyatlar
Makro piyasa analizi
Detaylı analizi gör
KANITLANMIŞ SONUÇLAR %78.3 başarı
CCOLA 4 Oca – 16 Şub +%38,16
GUBRF 25 Oca – 11 Şub +%21,55
OYAKC 4 Oca – 16 Şub +%20,56
TKFEN 2 Mar – 11 Mar +%20,49
AFYON 8 Mar – 16 Mar +%14,03
16 işlemde ort. %14.8 getiri
RAPORU İNCELE →

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler