Sosyal Medya

Borsa

UBS: Altın fiyatlarındaki son artış kısa ömürlü olacak

Altın fiyatları, yatırımcıların Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği endişesi nedeniyle son haftalarda yükseldi. Ancak UBS Yatırım Bankası’ndan Joni Teves, altın fiyatlarındaki…

UBS: Altın fiyatlarındaki son artış kısa ömürlü olacak

Altın fiyatları, yatırımcıların Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği endişesi nedeniyle son haftalarda yükseldi. Ancak UBS Yatırım Bankası’ndan Joni Teves, altın fiyatlarındaki son artışın kısa ömürlü olacağını tahmin ediyor.

Teves Pazartesi günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’in bağımsızlıklarını tanıyacaklarını açıklayıp doğu Ukrayna’daki iki bölgeye askeri kuvvet göndermeden önce CNBC’ye konuştu. İlk çeyreğin sonu yaklaşırken, Fed’in Mart toplantısında enflasyonist baskıları azaltmak için faiz oranlarını artırması bekleniyor ve Teves bunun altın üzerinde baskı yaratacağını belirtiyor.

Spot altın kısa süreliğine önce 1.900$ seviyesini geçti, ardından Salı günü Asya piyasalarına göre sabah saatlerinde ons başına 1.908.13$ seviyesinde kaldı. Bu seviye, Şubat ayı başlarında görülen 1.800 dolar seviyelerine kıyasla çok daha yüksek.

Ukrayna’daki son gerginlik, devam eden krize diplomatik bir çözüm bulma potansiyeli konusunda şüpheleri artırdı. ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelerine yaptırımlar emretti.  Avrupa Birliği ’de bu bölgelere karşı ek yaptırımların yolda olduğunu belirtti.

Teves, uzun vadede altın piyasasının reel oranlar, ABD Merkez Bankası politikası ve büyüme görünümü gibi makro faktörlerin etkisine geri döneceğini söyledi. UBS, altın fiyatlarının 2022’nin sonunda ons başına 1.600 dolara kadar düşeceğini öngörüyor.  UBS yetkilisi, “Reel oranların yükseldiği ve Fed’in sıkılaştırma politikası uyguladığı bir ortam, altın için olumsuz bir zemin oluşturuyor. Bu nedenle altın fiyatlarındaki son güçlenmenin kısa ömürlü olması gerektiğini düşünüyoruz” yorumunda bulundu.

Faiz artırımına ilişkin beklentiler, ABD Hazine getirilerini yükseltmeye ve altın gibi getirisi yüksek olmayan bir varlığın çekiciliğinin düşmesine neden oluyor.

 

cnbc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler