Paraanaliz

Halkbank davasında yeni gelişme:  Maç uzatmalara gidiyor

Halkbank’ın ABD Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yolu, 14 Aralık tarihinde temyiz talebini reddeden İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi tarafından açılmıştı.

 

YARGI SÜRECİNİ DURDURMA KARARI ALINMIŞTI

 

Temyiz başvurusu iki kez İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’nde reddedilen Halkbank, ABD’deki avukatları aracılığıyla 10 Ocak’ta İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’ne verdiği 20 sayfalık dilekçede, “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında olmasına rağmen temyiz başvurusu iki kez reddedilen davanın, Anayasa Mahkemesi’ne sevkini istemişti. Mahkeme ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin kararına kadar bir alt mahkemedeki yargı sürecini de durdurma kararı almıştı.

 

Halkbank, mahkemeye sunduğu 20 sayfalık dilekçede, daha önce “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında benzer davalardan örnekler sunmuş, Anayasa Mahkemesi’nde haklarını arayabileceklerini belirtmişti.

 

Anayasa Mahkemesi’nin Halkbank’ın başvurusunu duruşma takvimine alıp almayacağı ise henüz belli değil. Anayasa Mahkemesi, Halkbank’ın 13 Mayıs tarihine kadar kendilerine iletecekleri dilekçeyi inceledikten sonra başvuruyu değerlendirip değerlendirmeyeceği konusundaki kararını verecek. Zarrab soruşturmasını yürüten New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’ne daha önce yaptığı başvuruda, Halkbank’ın dosyasının Anayasa Mahkemesine (AYM) sevk edilemeyeceği iddia etmişti.

 

ABD AYM’nin davayı kabul etmesi halinde, karar çıkması için önceden belirlenmiş bir süre  yok. Yargıçlar bu davanın ABD anayasasının yorumunu ilgilendiren bir emsal olduğu görüşüne varırsa, 9 üyenin aralarında tartışması aylar sürebilir. Öte yanda, Halkbank ve ABD Federal Savcılığı için bu son merhale. AYM’den çıkan kararların temyizi yok.

 

Sonuç olarak, AYM’den karar Halkbank aleyhine çıksa ve en erken Haziran sonunda yayınlansa, alt mahkemede ilk celsenin görülmesi 2022 sonbaharını bulabilir.

 

Türk bankalarının sermayesi 3 milyar dolar eridi: Vakıf ve Halkbank en kırılganları

 

Halkbank davasında Pandora’nın Kutusu açılıyor

 

Halkbank’tan temyiz üzerine temyiz!

 

Exit mobile version