Paraanaliz

Gece Bülteni: ‘2022’nin en huzurlu işlem günleri…’

ABD ve Asya piyasaları Mart 2020’den, Avrupa piyasaları Eylül 2020’den bu yana en büyük kayıpları Ocak ayında verdiler. Son 3 işlem gününde dünya piyasaları bu büyük düşüşlere tepki göstererek dengelendi. Dolar endeksi ve ABD tahvilleri, risk göstergeleri geriledi. S&P ve Nasdaq, Ocak ayının son 2 gününde Nisan 2020’den bu yana en yüksek 2 günlük kazancını yakaladı. Bu yükselişlere birer tepki, risklerin azalmasına ise mola olarak bakmak gerekiyor.

Fed bölgesel başkanlarının açıklamaları, piyasa beklentilerinden daha güvercin olması piyasaları rahatlatmış bir gelişme olabilir. ABD’de güçlü gelen ISM imalat endeksi sonrasında bugün 16:15’de açıklanacak ADP özel sektör istihdam verisi izlenecek.

Dolar/TL 13.30 desteğinde tutunuyor

Dolar endeksi son üç gündür geriliyor, ABD 2 yıllık tahvil faizleri son 4 günün en düşük seviyesine geriledi. ABD’nin en büyük yatırım bankaları, Fed toplantısı sonrasında faiz artırım beklentilerini  5 ile 7 arasına çıkarmışlardı. Bu beklentiler ışığında tahvil faizlerin gerilemesi ve doların düşüş göstermesi, aşırı reaksiyonun geri verildiğini göstermektedir. Risk alma iştahının da bir miktar rahatlaması geçen hafta gerileyen gelişmekte olan para birimlerinin bu hafta dolar karşısında güçlenmesini sağlıyor. Rus rublesi ve Brezilya reali geçen hafta olduğu gibi bu haftada dolara karşı değer kazanırken; geçen hafta değer kazanan Türk lirası 13.30 desteğinden gelen alımlar ile diğer gelişen para birimlerine göre negatif ayrıştı. 13.30-13.50 bandında sıkışmanın devam etmesini bekliyoruz.

Para girişi yok, hisse değişimi var

Perşembe günü açıklanacak Ocak ayı enflasyon rakamı öncesinde kısa vadeli gösterge tahvil faizi son 3 günde 2 puana yakın bir düşüş gösterdi. BIST100, yeni yılın en düşük işlem hacimlerinden ikisini önceki gün ve dün gerçekleşti. Kısa ve uzun vadeli tahvil faizleri gerilerken; Borsa İstanbul’un da işlem hacmi gerilemesi, yükseliş için halen yeterli ilgi olmadığını gösteriyor. Bilançolar ve şirketlerin 2022 beklentileri yeniden bir ilgi getirebilir. Akbank’ın beklentileri aşan kar rakamları sonrasında bugün Garanti Bankası’nın kar rakamlarını takip edeceğiz. 1987’nin kısa vadeli ana destek olarak korunmasını, 2068 denemesinin için ise katılımın biraz daha artması gerektiğini düşünüyoruz.

Şubat vadeli BIST30 kontratı

Dün beklentimizi 2243’ün gün içerisinde kırılması ve 2284’ün test edilmesi olarak açıklamıştık, yönü ise kapanış belirleyecekti. Dün 2284 direncinden gelen satışlar ile gün içi eksiye geçildiyse de kapanış düşen kanal direnci olan 2242’nin üzerinde oldu. Bugünde 2240-2248 destek bölgesinden alımlar ile 2284’ün test edilmesini bekliyoruz, kısa vadeli beklentimiz yatay seyrin korunacağı yönündedir. Destek seviyelerimiz 2240 ve 2205, direnç seviyelerimiz 2284 ve 2410’dur.

Şubat vadeli Dolar/TL

Ana trend 13.45-13.89 aralığında TL lehine gelişmektedir. Trend içi 13.45-13.50 aralığında doların destek bulması   13.72’den gerileyen ortalamaların yeniden test edilmesine neden olabilir. 13.45-13.50 destek bölgesinin üzerinde yatay trendin devamını bekliyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

Exit mobile version