Sosyal Medya

Çetin Ünsalan:  Hayaller liralaşma, gerçekler dolarizasyon

9 Şubat 2022

 

Dünya adım adım yükselen enflasyon karşısında faiz arttırarak ekonomileri soğutmayı amaçlarken, liralaşma söylemiyle çıkış yapan Türkiye, Moody’s’in dolarizasyon uyarısı yaptığı üç ülkeden biri oldu.

 

Faizi hiçbir gerçekçiliği olmadan düşürürken faizleri arttıran, enflasyonu düşüreyim derken son 20 yılın zirvesini yakalayan, dolara müdahale etmek için elde ne var ne yok ortalığa saçıp ancak sabit tutmayı başarırken, ülkeyi daha da dolarize eden ekonomi yönetimi sadece reklam yapar gibi söylem geliştiriyor.

 

Fakat bu reklam, gerçeği yansıtmıyor. Şirket yapsa ve Reklam Kurulu’na şikayet edilse, ceza yer. Çünkü tüm göstergeler tersine sonuç veriyor. Moody’s yayınladığı raporda, aşırı dolarize olan üç ülke ekonomisini saydı.

 

Bunlardan biri biziz. Diğerleri de Azerbaycan ve Belarus. Düşünün ki Arjantin bile ilk üçe girememiş; ama biz varız. Ekonomi yönetimini başarılarından dolayı tebrik ediyorum.

 

Ayrıca raporda FED’in faiz kararı sonrası bu üç ülkenin kurda aleyhe sonuçlar yaşayabileceği uyarısında bulunuluyor. Ve bir de kritik vurgu var. 2022 yılında mevduatların içinde dövizin payı yüzde 65’i bulabilir.

 

Bu aynı zamanda kur garantili mevduat hesabının da tutmayacağının söylendiği ilk resmi raporlama oldu diyebiliriz. Tam da Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Londra’da finans çevreleriyle buluşmuşken.

 

Buluşmuş ve faiz düşürmeye devam edileceğini anlatırken… Merkez Bankası’nın ihracatçıların gelirlerine göz koyduğu, reeskont kredilerine TL şartı getirdiği sırada… Hatta Bakan Nebati’nin hafta sonu itibariyle yeni bankacılık ürünleri sunulacağını açıkladığı saatlerde…

 

Şimdi bu madalyona iki taraflı bakabilirsiniz. İster iktidarın söylemi gibi buna bir dış güçler oyunu deyin, isterseniz yapılan hataların gün yüzüne çıkması olarak nitelendirin.

 

Neresinden bakarsanız bakın sonuç değişmiyor. Sorunlu bir döneme girildiğinin ve sebebi ne olursa olsun hesapların tutmayacağının göstergesi anlamına gelen bir durumla karşı karşıyayız.

 

Üstelik eş zamanlı bir açıklama daha var. Reel sektörün röntgeni kimde diye sorsam; hangi meslek grubunu söylersiniz? Ben tartışmasız serbest muhasebeciler, mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler yanıtını veririm.

 

Bu meslek grubunun en üst çatı kuruluşu TÜRMOB’un Başkan Emre Kartaloğlu tarafından açıklanan raporunda ne ortaya konuldu? Haberden aktaralım:

 

“…TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, ekonominin, enflasyon, devalüasyon, dolarizasyon ve yüksek maliyetlerle borçlanma sarmalına girdiğini söylerken, 2022’de büyüme oranlarının düşerek, işsizliğin artacağını kaydetti…”

 

Tüm bu gerçekleri alt alta koyduğumuzda ekonomiyi liralaştırma diye bir kavram ortaya atıp, farklı metotlar uygulayanlar, yapıyı daha da dolarize etmiş ve bunu yaparken de yaklaşımlarıyla faturayı ve yükü arttırmıştır.

 

Halen çok geç değil. Gelin şu ekonominin gerçekleriyle yüzleşelim ve ardından çıkış sağlayacak akıllı, mantıklı, planlı bir ekonomik model yaratalım. Yoksa başımız çok ağrıyacak.

 

[email protected]

 

 

İhracat nasıl vurulur: TCMB ihracatçı üzerindeki “TL’ye dön” baskısı artırılıyor!

 

 

Nebati’den Londra’da enflasyon konusunda dehşete düşüren açıklamalar!

 

 

Moody’sden ciddi uyarı:  Fed, bilançosunda dolar pozisyonu yüksek bankaları vuracak

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları