Sosyal Medya

Genel

OECD’den Türkiye’ye ağır suçlama

Narkotik, rüşvet ve kara para aklama suçlamaları

OECD’den Türkiye’ye ağır suçlama

Türkiye dış ilişkilerde çok hareketli bir dönem yaşarken, karne artı ve kırıklarla dolu. Olumlu yanda, Erdoğan’ın Ukrayna Savaşında kilit arabulucu rolü yüklenmesi  puan toplarken, İsrail’e uzun aradan sonra büyükelçi atanması da Orta Doğu ülkeleriyle normalleşme sürecinde göze çarpan bir adım. Olumsuz yanda ise uluslararası kara parayla mücadele kuruluşu FATF’ın hala gri listesindeyiz. Türkiye’nin Latin Amerika’dan Orta Doğu ve Avrupa’ya dağıtılan uyuşturucu maddelerde lojistik merkezi haline geldiği gerçeğini de Süleyman Soylu bile inkar edemez.

Avrupa Konseyi’yle de ilişkiler limonu. Reuters’e göre, yargının inatla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala kararını uygulamaması üzerine,   Konsey Türkiye için yaptırım (ihraç ya da üyeliği askıya alma) sürecini başlatıyor.

Hafta sonunda, Türkiye’nin uluslararası itibarını sarsacak bir gelişme daha yaşandı. OECD Rüşvet Çalışma Grubu Türkiye ile ilgili çok sert eleştiriler içeren bir bildiri yayımladı. Bildiride, “Türkiye, rüşvetle mücadele yolunda uzun süredir devam eden tavsiyeleri derhal ele almalıdır” denildi.

 

OECD Rüşvet Çalışma Grubu, Türkiye’nin 2014’teki 3. Aşama değerlendirmesinden bu yana yurt dışı merkezli kişi ve kuruluşlardan gelen rüşvetle mücadele için kilit alanlarda göze çarpan eksiklikleri giderememesinden ciddi şekilde endişe duyduğunu açıkladı. Çalışma grubu özellikle kamu kuruluşlarında rüşveti engellemek, ihbarcıların korunması ve kovuşturma bağımsızlığı yolunda Mart 2023’e kadar Türkiye’nin acil gelişim raporu hazırlamasını, bu arada OECD’nin ek önlemleri uygulamaya alabileceğini de bildirdi.

 

Açıklamada Türkiye’de rüşvetle mücadelenin hükümetin takviminde yer aldığının belirtilmesinin memnuniyetle karşılandığı ancak bugüne kadar bu hedef doğrultusunda hiçbir net adım atılmamasının ciddi bir endişe yarattığı vurgulandı.

 

ACİL HAREKETE GEÇİN

 

Açıklamada “Türkiye’nin, tüzel kişilerin yabancı rüşvet, ihbarcıların korunması ve kovuşturma bağımsızlığına ilişkin sorumluluklarına ilişkin uzun süredir devam eden tavsiyelere ilişkin olarak devam eden eylemsizliği ve Türkiye’nin yabancı rüşvet yasalarını uygulamaması, OECD Rüşvet Çalışma Grubu’nun yüksek düzeyli bir heyet göndermesine yol açtı” denildi. Çalışma Grubu son açıklamasında Türkiye’yi rüşvete karşı “acil harekete” geçmeye çağırdı.

 

 

Görevden almalar soru işareti

 

38 OECD Üye ülkesi ve Arjantin, Brezilya, Bulgaristan, Peru, Rusya ve Güney Afrika’dan oluşan Rüşvet Çalışma Grubu, adli ve kolluk kuvvetleri görevlilerinin art arda geniş çaplı bir şekilde görevden uzaklaştırılması ışığında, Türkiye’de soruşturma ve kovuşturmaların bağımsızlığının korunması konusunda soru işaretlerini de sürekli ortaya koyuyor.

 

2014’ten beri yeterli adım atılmıyor

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) açıklamasında Türkiye’nin rüşvetle savaş için gerekli adımları atması konusunda sert ifadeler kullandı. Örgüt, 2014 yılındaki 3. Faz aşamasından beri özellikle yurt dışından Türkiye’ye rüşvet akışı konusunda gerekli adımların atılmadığının altını çiziyor.

Türkiye, son olarak yayınlanan Yolsuzluğun İhracı 2022 ilerleme raporunda bu yıl da sözleşmeyle ilgili yasaları “az uygulayan/hiç uygulamayan” kategorisinde yer almıştı.

 

Ekonomi bağlamında, rüşvetle mücadelede yetersizlik bir çok çokuluslu şirketin Türkiye’de yatırım yapmasına engel. Ek olarak, Batı’nın Rusya’nın Türkiye üzerinden Ukrayna yaptırımlarını delme şüpheleri üzerimizdeyken, uyuşturucu, rüşvet ve kara para aklama konusunda laçka davrandığımız için gözetim altında olmak yaptırım ihtimlini yükseltiyor.

 

HSBC Holdings anketi: Seneye şirketlerin yüzde 40’ı tedarik zincirlerini gözden geçirecek

 

Kılıçdaroğlu: Kara paranın Türkiye’de aklandığını sağır sultan biliyor

 

Araba almak için en doğru zaman hangisi? & TOGG nedir, ne değildir? | Erol Şahin

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler