Sosyal Medya

Genel

Hoş Geldin Ramazan. Kutlamalar Açlıkla Başladı

12 ayın Sultanı Ramazan’ın milletimize huzur, barış ve sağlık getirmesini dileriz. Ama, elimizdeki bilgiler son 20 yılın ne kötü Ramazan’ının…

Hoş Geldin Ramazan. Kutlamalar Açlıkla Başladı

12 ayın Sultanı Ramazan’ın milletimize huzur, barış ve sağlık getirmesini dileriz. Ama, elimizdeki bilgiler son 20 yılın ne kötü Ramazan’ının başladığı yönünde.  Boş baklava, yarım çorba ve her hafta değişik bir malda kuyruklar baş gösterirken, Ramazan’ın amacı olan Tanrı’yla baş başa kalmak ve ilahi huzur aramak hiç  kolay olmayacak.

 

Tüm okurlara sonsuz sabır dilerken, Ramazan’ın ne kadar acılı başladığını bir kaç haberle paylaşmak istedik.  Belki dini bütün vatandaşlarımız dinimizin en kutsal ayında onlara İslamcılık sosuyla karışık boş dürüm  yedirenlerden hesap sormak ister.

 

SÖZCÜ:  Ucuz pide kuyruğu  

 

İftarını açmak için alacağı pideye 3 TL daha az vermek isteyen, Kartal Meydanı’nda Halk Ekmek büfesi önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlarla konuştuk. Çoğu emekli olan vatandaşlar şunları söyledi:

 

“DAHA UCUZ SATILDIĞI İÇİN 1,5 SAAT EKMEK KUYRUĞUNDA BEKLİYORUZ”

 

“Her gün burada fırından daha ucuza satıldığı için 1 saat, 1,5 saat ekmek kuyruğunda bekliyoruz.”

 

“Faturaları düşünmekten boğazımızdan feragat ediyoruz.”

 

“Bu şartlar çok zor ben ömrü hayatımda böyle pahalılık görmedim.”

 

“2 BİN 500 LİRAYA KİM GEÇİNİR?”

 

“2 bin 500 liraya kim geçinir ki? Yüksektekiler geçinsinler bakalım nasıl geçiniyorlar. Pazar köşelerinde çalışıyoruz, limon satıyorum ben ya. Yazık değil mi? Vatandaşım ben. Yeri gelince her şeyi yapıyoruz, vergimizi veriyoruz, askerlik yapıyoruz. Bize gelince karnımız aç. Var mı böyle bir şey?”  (Kaynak linki)

 

 

Cumhuriyet: Ahırlar boş, et aslanın ağzında

 

CHP Milletvekili İlhami Özcan Aygun, besicinin maliyetler nedeniyle hayvanlarını kestirdiğini ancak küpelerini henüz teslim etmediği için hayvan varlığının yüksek görüldüğüne dikkat çekti. Aygun, “Ahırlar bomboş. İki günde nasıl sayacaklar? Eski rakamları gönderecekler” dedi. Ayçiçeği yağında da benzer durumun yaşandığına işaret eden Aygun, şöyle devam etti: “Yağ var diyorlar. Rusya ihracatı durdurmuş. Elden gelen öğün olmaz o da vaktinde bulunmaz. Rusya ihracata vergi ile kısıtlama getiriyor, biz ithalatta vergileri sıfırlıyoruz. Tarım bitti.”  (Kaynak linki)

 

 

SonDakika.com:  Boş baklava, boş tost, boş gözlemeden sonra İstanbul’da boş dürüm satılmaya başlandı: 10 TL

 

Son yıllarda artan et maliyeti ve düşen alım gücü karşısında esnaflar alternatif çözümler arıyor. Son olarak İstanbul Bakırköy’de 28 yıllık esnaf Muharrem Bayram, içinde domates, salata ve soğan olan dürüm satmaya başladı. Bayram, boş dürüm ve ayran menüsünün fiyatını 10 lira olarak belirledi. (Kaynak linki)

 

 

 

Emekli ekmek-zeytine mahkum

ANKA’nın haberine göre Ağbaba, alım gücündeki bu düşüşü bir tabloyla gözler önüne serdi.

CHP’li vekil, şunları kaydetti: “Yüzde 66’lık artış emekliyi açlıktan kurtaramadı. Emeklinin iftar sofrasındaki öğünler geçtiğimiz yıla göre daha fazla azaldı. Emekliye iftar sofrasında salata yapmak dahi lüks olurken, emeklinin sofrası kuru ekmek ve zeytine mahkûm oldu. Deyim yerindeyse emeklilerimiz iftar yapamadan oruç tutmak zorunda kalacak.”

 

Evrensel:  Günde iki öğünün bedeli, ayda bir asgari ücret

İlk seçeneğimiz Diyarbakır usulü etli sebzeli güveç, ikinci seçeneğimiz ise sofralarımızın vazgeçilmezi menemen.

Diyarbakır usulü etli sebzeli güveç için malzemelerimiz: Domates, biber, patlıcan ve et. Kuşbaşı etin kilogramı kasapta güncel olarak 110 TL. 4 kişiye yapılan bir yemek için ideal et kullanımı 1 kilogramdır. Ancak artan pahalılıkta yarım kilogram et kullanıp kalanı için sebzeye ağırlık vereceğiz.  Yani bu haliyle malzemelerimiz; yarım kilogram kuzu kuşbaşı 55 TL. Yarım kilo biber (12.5 TL), yarım kilo patlıcan (11 TL) ve yarım kilo da domates (11 TL). Bu haliyle yemeğin şimdilik maliyeti 89.5 TL. Yemeğin yanına bir de salata yapalım diyorsanız neredeyse yemek kadar maliyeti çıkıyor.

İkinci yemeğimiz ise “menemen”. Yazdan kalma konservelerin olmadığını varsayıp, pazardan alacağımız malzemeler ile günü kurtaracağız diyorsanız malzemelerimiz şöyle:

1 kilo domates (22 TL), yarım kilo biber (12.5 TL) ve 4 kişiye dörtte yumurta kıralım diyorsak (yumurtanın adet fiyatı 2 TL’den) 8 TL. Böylelikle yemeğin maliyeti 42.5 TL’ye mal oldu. Tabii bu yemeğin yanında ekmek olmazsa olmaz! Zira kimsenin de karnı doymaz. Ekmeğin de adet fiyatı 2.75 TL.

 

Her gün örneğin ramazanda bu mütevazı yemeği yese herkes 1 ayda menemenin sadece malzeme maliyeti 1350 TL, sebzeli güvecin maliyeti 2 bin 700 lira oluyor. 30 gün boyunca 6 lira 66 kuruş da ekmek, tuz, diyelim ki su dersek, oldu sadece 2 yemeğin toplam tutarı 4 bin 250 lira! Yani asgari ücret. Şu tabloda, artık sofra donatmak oldukça zor. Yine de bir araya geldiğiniz sofralarınız bereketli, sohbetiniz şen olsun.  (kaynak linki)

 

Haberdar:  Urfalı vatandaştan ‘Ekonomiyi kim düzeltir’ yanıtı: Elhamdülillah hepsi hırsız, nasıl düzelsin?

Urfa Gaste simli Youtube kanalının yaptığı sokak röportajında “Türkiye ekonomisini kim düzeltir?” sorusuna cevap veren vatandaş “Allah düzeltir” diyerek hükümeti yerden yere vurdu.

Muhabirin “Türkiye ekonomisini kim düzeltir?” şeklindeki sorusuna, “Allah düzeltir. Yetenekli, bizi idare edecek kimse yok ki. Elhamdülillah hepsi hırsız. 5 yerden maaş, avantalar, rüşvetler, yolsuzluklar… Bu ekonomi nasıl düzelsin” yanıtını verdi.

Sözlerine devam eden vatandaş, “Nefesimizden, aldığımız Allah’ın oksijeninden vergi alıyor. Bizi idare edenler vatandaşla ilgilenmiyor. Milletvekili seçiyoruz, bizi aramıyor, sormuyor. Oy vakti geliyor el pençe divan duruyor. Milletvekili seçildikten sonra ‘eyvallah’. Nereye baba, nereye gittin benim hakkımı savunmaya gitmedin mi? Yalvarıyordun oy isterken şimdi kabadayı mı oldun?” ifadelerini kullandı.

 

ANALİZ: Sanayi Raporu- Ukrayna Savaşı  perişan ediyor

 

Bayraktar: Üretici ve market fiyatları farkı 5,5 katı geçti

 

Bireysel kredi ve kart borcundan takibe düşenler üçe katlandı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler