Sosyal Medya

Genel

Gıda fiyatlarında yeni risk:  Bitmeyen kuraklık

Gıdada kuraklık sıkıntısı

Gıda fiyatlarında yeni risk:  Bitmeyen kuraklık

Sıradan vatandaş için gıda fiyatları en büyük geçim sorunu. TUIK Ekim anketine göre bir yılda gıda ve alkolsüz içecek fiyatları %95 arttı. Başka anketler, gıda fiyatlarında artışın %100’ün çok üstünde olduğunu iddia ediyor. Erdoğan hükümetinin enflasyonu düşürebilmesi ve seçmen güvenini yeniden kazanması için gıdada ferahlık şart. Halbuki, global koşullar ve Türkiye’de iklim bu konuda iyileşme olmayacağının habercisi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık nedeniyle birçok ilde üreticilerin ekim yapamadığını söyledi. Bayraktar, “Toplam 60 ilde hububat ve diğer kışlık ekimler için yeterli yağış gerçekleşmedi. Birçok üreticimiz ekimlerini erteledi. Ekim yapabilmek için yağış bekliyor. Çiftçilerimiz, çoğu ilde toprak tava gelmeden kuruya ekimini yaptı” dedi.

Zaten abartılı gübre fiyatları ile beli bükülen tarımsal üretime ithalat da çare olmayabilir. Rusya’nın Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasına geri dönmesi ile buğdayda aniden başgösteren fiyat artışı duraksadı, ama Dünya Bankası ve BM Kalkınma Örgütü gibi ulus-üstü  kuruluşlar kış aylarında gıdaya erişimin  tüm dünyada düşük ve orta gelirliler  için hayati sorun kalacağını tespit etti.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “2022-2023 yılı tarımsal üretim ve pazarlama dönemi ekim ayı itibarıyla başladı. Başta kışlık hububat olmak üzere, bazı baklagiller, kanola ve bazı sebzelerin ekimleri yapılıyor. Ülkemiz için temel ürünlerden buğday ve arpanın yer aldığı hububat ekimi eylül ayının son haftası itibarıyla başlarken ülke genelinde ekimler, ekim ayında yoğunlaşıyor.

 

Ziraat odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, özellikle kuruda yetiştirdiğimiz ürünler için önemli bir faktör olan ekim ayı yağışları yetersiz kalırken bu durum kuraklık riskini artırdı” dedi.

 

Normalin üzerinde gerçekleşen sıcaklıklar, yağış alan toprağı daha hızlı kurutuyor. Ekim ayı yağışları oldukça yetersizken hava sıcaklıkları da çoğu ilde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Yağışlar Türkiye genelinde normaline göre yüzde 38 azalırken Akdeniz hariç tüm bölgelerde normalinin altında yağış kaydedildi.

 

 

Burak Köylüoğlu yazdı:  Dünya Ekonomisinde Siyah Kuğular Kanatlanıyor!

 

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık %135 arttı

 

Tarım sektörü yılın ilk yarısında yüzde 2,4 daraldı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler