Sosyal Medya

Ekonomi

‘Türkiye finansal araçlar için piyasa olmaktan çıktı’

Enflasyondaki yükselişi frenlemek için bu yıl 70'i aşkın merkez bankası faiz artırırken, Türkiye'nin yüzde 80'e dayanan enflasyona rağmen 8 ay sabit bıraktıktan sonra politika faizini 100 baz puan düşürmesi başta olmak üzere uyguladığı ekonomi politikaları yabancı finans kuruluşlarının tepkisini çekmeye devam ediyor...

‘Türkiye finansal araçlar için piyasa olmaktan çıktı’

Bluebay Varlık Yönetimi Stratejisti Timothy Ash, Türkiye’nin artık finansal araçlar için bir piyasa olmaktan çıktığına dikkat çekerek, “Daha çok merkezden planlanan bir finans sistemine dönüştü. Bankalara artık kredi için hangi oranlarda faiz uygulayacakları ve devlet tahvili satın almaları söyleniyor. Finansal araçların fiyatları artık arz ve talepten ziyade dikteyi yansıtıyor” dedi.

Enflasyondaki yükselişi frenlemek için bu yıl 70’i aşkın merkez bankası faiz artırırken, Türkiye’nin yüzde 80’e dayanan enflasyona rağmen 8 ay sabit bıraktıktan sonra politika faizini 100 baz puan düşürmesi başta olmak üzere uyguladığı ekonomi politikaları yabancı finans kuruluşlarının tepkisini çekmeye devam ediyor.

Bu tepkilerden sonuncusu da Türkiye’nin finans piyasalarının yakından tanıdığı Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi’nde gelişen piyasalar ekibinin yöneticisi olan stratejist Timothy Ash‘ten geldi. Ash, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye’nin artık finansal araçlar için bir piyasa olmaktan çıktığına dikkat çekerek, “Daha çok merkezden planlanan bir finans sistemine dönüştü” dedi. Bankalara artık kredi için hangi oranlarda faiz uygulayacaklarının ve devlet tahvili satın almalarının söylendiğini belirten Ash, “Finansal araçların fiyatları artık arz ve talepten ziyade dikteyi yansıtıyor” ifadelerine yer verdi.

‘Borsaya gelen yabancılar kamikaze fonlar’

Ash’in paylaşımını yorumlayan finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, 19 Ağustos haftasındaki 366 milyon dolarlık girişle Borsa İstanbul’a son 3 haftada 724 milyon dolarlık para girişi olduğuna dikkat çekerek, “Ancak bunlar uzun vadeli yatırımcı değil, daha çok kamikaze fonlar. Vur-kaç yapmak için geliyorlar” dedi. Son haftalardaki girişle birlikte yabancı payının 5 Ağustos itibarıyla 2 puan yükselişle yüzde 34.68’e çıktığını belirten Cibre, “Bu yıl haziran ayına kadar hisse senedi piyasasından 3.2, DİBS’ten 1.9 milyar olmak üzere toplam 5.1 milyar dolarlık çıkış olmuştu. Son girişle birlikte bu yılki yabancı çıkışı 4.8 milyar dolara gerilemiş oldu. Ancak bu yine de 2004 ilk veri tarihi itibarıyla hâlâ dip seviyede olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor” diye konuştu.

‘Kredi notu uzun vadeli yatırımcı tipine uygun değil’

Türkiye’nin en son uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından B2’den B3’e düşürülerek, negatif’ten durağan’a indirilen not görünümünün uzun vadeli yatırımcı tipine uygun olmadığını vurgulayan Cibre, “Serbest piyasa ekonomisi falan kalmadı. Merkezi olarak tüm finansal araçlara istenildiği zaman müdahale ediliyor ve bundan olumlu sonuç alınması bekleniyor. Fiyatlar dikte ile oluşturuluyor” yorumunu yaptı.

 

halktv.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler