Sosyal Medya

Ekonomi

Türk- İş: Yoksulluk sınırı 25 bin lirayı aştı, açlık sınırı 7 bin 785 liraya yükseldi

Türk-İş’in yaptığı hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 7 bin 785, yoksulluk sınırı ise 25 bin 364 liraya…

Türk- İş: Yoksulluk sınırı 25 bin lirayı aştı, açlık sınırı 7 bin 785 liraya yükseldi

Türk-İş’in yaptığı hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 7 bin 785, yoksulluk sınırı ise 25 bin 364 liraya yükseldi. Gıda için yapılması gereken harcama tutarı kasımda, bir önceki aya göre yüzde 4,87 arttı.

Türk-İş tarafından hazırlanan ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Kasım 2022’ araştırmasının sonuçları açıklandı. Türk-İş’in yaptığı hesaplamaya göre gıda enflasyonu yeni bir rekora imza atarak aylık bazda yüzde 4,87, yıllık yüzde 137,8 arttı.

Dört kişilik bir ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken zorunlu harcama tutarı geçen aya göre 361 lira artış gösterdi. Yılbaşına göre bu tutar 3.689 liraya ulaştı.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 7 bin 785 lira (dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı) olurken, yoksulluk sınırı da 25 bin 365 liraya (gıda harcaması ile giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı) çıktı. Ekimde söz konusu miktarlar sırasıyla 7 bin 425 lira ve 24 bin 186lira olarak açıklanmıştı. Açlık sınırı asgari ücreti 2 bin 285 lira aştı.

BEKAR ÇALIŞANIN YAŞAMA MALİYETİ 10 BİN LİRAYI AŞTI

Ekimde bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ aylık 10 bin 170 lira oldu. Eylülde söz konusu rakam 9 bin 705 lira seviyesindeydi.

‘RESMİ ENFLASYON ZAMMI, YOKSULLUN DEVAMI DEMEK’

Türk-İş tarafından son verilerle ilgili yapılan değerlendirme şöyle: “İçinde bulunulan geçim şartlarını dikkate almadan, aşınmış ücret gelirlerini resmi enflasyon oranında ve kısmen biraz üzerinde artırmak mevcut yoksulluğun devamı anlamındadır. Öncelikle yapılması gereken, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) tanımladığı “insan onuruna yaraşır” bir ücret geliri seviyesi belirlemektir. Enflasyona karşı korunması ve refah payı eklenmesi gereken gelir düzeyi belirlenen bu tutar kabul edilmelidir.”

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler