Sosyal Medya

Ekonomi

Reel Efektif Kur Endeksi: TL neredeyse bedava!

Türk mali piyasaları dün yeniden aralık ayındaki seyrine geri döndü. USDTRY kuru, yılın ilk günü, enflasyon verisi öncesinde 14 seviyesine…

Reel Efektif Kur Endeksi: TL neredeyse bedava!

Türk mali piyasaları dün yeniden aralık ayındaki seyrine geri döndü. USDTRY kuru, yılın ilk günü, enflasyon verisi öncesinde 14 seviyesine dayanması ardından günü 13 seviyesinde bitirmişti. Dün ise gün içinde yeniden dalgalı bir seyir kaydederek, günü 13,5 seviyesinde bir önceki güne nazaran %4 yükselişle tamamladı.

TL’nin dolar karşısında değer kaybettiği günlerde, Borsa İstanbul’un yükseliş kaydetmesine de artık alıştık. Dün USDTRY kuru 13,5 seviyesine yükselirken, dolar bazında hisse senetlerinin ucuzlaması ile BIST100 ana endeksi günü %2 yukarıda tamamladı.

Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşları ne döviz kurundaki dalgalanmanın ne fahiş fiyat artışlarının yükü altında bırakmamakta kararlı olduklarını belirterek “döviz kurunun üzerindeki köpüğü almıştık, enflasyon üzerindeki köpüğü de süratle alarak ülkeyi bu görüntüden kurtaracağız” dedi. Eğer enflasyonun en önemli girdi maliyetlerinden biri döviz kuru olarak görülüyorsa, kurun halen daha 8,50 seviyesinde değil, 13,50’de olduğunu ve risklerin yukarı yönlü olduğunun altını çizmek gerekiyor (bakınız grafik).

Küresel piyasalarda ise dün ABD borsaları karmaşık bir günü geride bıraktığına tanıklık ettik. Teknoloji hisseleri önderliğinde satıcılı hava ağır basarken, Omicron varyantının sürü bağışıklığı yaratmaya başladığı konusunda uzmanların da ötesinde hemen hemen herkesin hemfikir olması, yüzleri güldürüyor. Varyantın semptomlarının oldukça hafif atlatılması, rekor düzeyde artan vaka sayılarına rağmen hastaneye yatışların azalması, ileriye dönük beklentileri yeşertiyor. Türkiye’de dün 55bin yeni vaka sayısı ile rekor kırılırken, benzer bir şekilde, KKTC’de vaka sayısı 700 ile rekor düzeye yükseldi.

Yurtdışı piyasalarda dün, brent cinsi petrolün varil fiyatının yeniden 80 dolar seviyesine geldiğini ve son 6 haftanın en yükseğini test ettiğini görüyoruz. Haber akışında, beklentilere paralel, OPEC+ grubunun üretimi günde 400bin varil artırma politikasına sadık kalacağını görmemize rağmen, toplantı ardından yapılan açıklamada, talebin artış kaydettiğinin altının çizilmesi, piyasalar nezdinde olumlu bir karşılık buldu. Teknik manada, petrolde 86,70 dolar seviyeleri yukarıda tüm ihtişamı ile bulunuyor (bakınız grafik).

Omicron’a yönelik olumlu beklentiler ve OPEC’in talebin artığını işaret etmesi ile baltık kuru yük endeksi de son 3 ayda tepeden %57 gerileme kaydederek dünyada tedarik krizinde bir miktar rahatlama olduğunu işaret ediyor (bakınız grafik).

ABD’de ekonomik hakkında en sağlıklı bilgi verdiğine inanılan tarım dışı istihdam verisi Cuma günü açıklanacak. Dün ise yine ABD’de açıklanan imalat sanayi PMI verisinin sürpriz bir şekilde son 1 yılın en zayıf düzeyinde gerçekleştiğini gördük. Bugün dünyada hizmet sektörü PMI verileri takip edilebilir. ABD cephesinde ise Cuma günü açıklanacak resmi istihdam verisi öncesinde özel sektör ADP istihdamı ve ISM verisini takip edeceğiz.

ABD borsalarında dün teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksinin %1,3 gerilmesine rağmen, Dow Jones sanayi endeksi günü %0,6 yukarıda tamamlamıştı. Bu sabah, Asya borsalarında da hakim renk kırmızı. Gösterge endeks Tokyo borsası yatay bir seyir izlerken, Kore %1,5 , Çin ise %1 aşağıda işlem görüyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de satıcı havanın korunması, Avrupa borsalarının da günü pek de iyi karşılamayacağına  işaret ediyor.

Elbette, risksiz faiz olarak görülen ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de önemli bir direnç seviyesi olan %1,67 ulaşması ve teknik bölgeyi zorlaması, pek çok enstrümanda risk iştahını azaltabilir. Bu bağlamda Bitcoin’de 45,500 seviyesinin aşağısına dikkat etmek gerekiyor. ABD faizlerinin artması, faiz getirisi olmayan altın ve gümüş üzerinde baskı kurabilir. Gümüşte 22 dolar altında haftalık kapanış canımızı sıkabilir

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler