Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa modu: Sahne sırası 21:00’de FED’in

Dün küresel mali piyasalar güne karamsar bir ruh hâli ile başladı. Bir tarafta Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını yeniden azaltması, diğer…

Piyasa modu: Sahne sırası 21:00’de FED’in

Dün küresel mali piyasalar güne karamsar bir ruh hâli ile başladı. Bir tarafta Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını yeniden azaltması, diğer tarafta ise İtalya’da devam eden siyasi belirsizlik, üzerine son 40 yılın en azılı enflasyon rakamları ile boğuşan FED’in agresif davranacağı beklentisi, EUR/USD paritesi üzerinde baskı kurdu.

Hatırlayacağınız üzere, geride bıraktığımız haftalarda ‘parite’ seviyesinin altına gerileyen EUR’nun imdadına, Avrupa Merkez Bankası’nın 11 yıl aradan sonra 50 baz puan faiz artırması yetişmişti. Avrupa’da yaşanan birçok sorun Euro üzerinde yeniden baskı kurmaya başlarken, son günlerde 1,0270 seviyelerine kadar toparlanan parite, dün yeniden 1,01 seviyesinin diplerine kadar gevşedi. Teknik mânâda EUR’da 1,0350 seviyesinin üzerinde gecelik bir kapanış görmeden alım yönünde pozisyon denemeyeceğiz.

Dün değer kaybeden bir tek EUR değildi. Aslında ABD Doları hemen hemen her şeye karşı değer kazandı. ABD Dolarının genele yayılan değer kazancı, gemilerin güvenli limana sığınmak istediklerinin açık bir göstergesi olarak kabul edilerek küresel risk iştahının da zayıf seyrettiği yönünde algılanıyor (buna da ‘risk off’ modu deniyor). Tam tersi durumda yani ‘risk on’ modunda, gemiler limandan çıkıp riskli varlıklara âdeta hücum ediyor.

Rusya’nın türbin problemi ile gaz akışını yavaşlatması, Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının sert bir şekilde yükselmesine neden olurken, Henry Hub doğalgaz fiyatları dün küresel kriz yılı olan 2008 senesine geri dönerek 9,7 usd/mmbtu seviyesini test etti! Hatırlarsanız, geçen haftalarda 6,5 usd seviyesini aşağıya geçen doğalgaz fiyatlarında 5,5 usd seviyesine işaret etmiş ve düşüşün büyük bir ihtimalle bittiğini altını çizmiştik. Avrupa’nın büyüme motoru olan Almanya’nın gaz konusunda göbekten Rusya’ya bağlı olması, elektrik fiyatlarının Almanya ve Fransa’da rekorlar kırması, sanayi üretimi açısından Almanya ve kıta Avrupası için ne mânâya geldiğini varın bir daha dikkatli bir şekilde siz de düşünün. Dün bültenimizde de belirttiğimiz üzere, bu kış sert, soğuk ve çok pahalı geçecek. Avrupa’yı ise derin bir durgunluk riski bekliyor!

Emtia cephesinde enerji fiyatları ön planda olsa da, gümüş ve altın yatay seyrini dün de korumaya devam etti. Teknik mânâda 1,685 dolar seviyesinden zıplayan altın 1,720 dolar seviyelerinde yatay bir seyir izlerken, gümüş ise önemli bir teknik bölge olan 18,60 seviyesinden bir türlü uzaklaşamadığını görüyoruz. Tahminde bulunmak teknik analiz içerisinde yer almasa da, gümüşün 18,60 dolar seviyelerinde dip çalışması yapmaya başladığını hissediyoruz. Böyle bir durumda yukarıda hedef 20,80 ; eğer yanılıyorsak aşağıda ise 16 dolar seviyelerinin dipleri göz ardı edilmemelidir.

Türkiye’de dün açıklanan şirket finansallarını Arçelik, Tofaş ve Yapı Kredi Bankası ılımlı bir şekilde yorumlandı. Öncesinde, hisse senetleri dünü küresel  olumsuz hava eşliğinde düşüşle tamamlarken, USDTRY kuru her gün daha da yukarı mottosu ile 17,87 ile yılın zirvesinde yer almaya devam etti. Mevcut para politikası duruşunun gölgesinde USDTRY açısından riskler yukarı yönlü görünmeye devam ediyor.

IMF dün küresel büyüme tahminlerini yeniden düşürürken, devam eden yüksek enflasyon ve Ukrayna savaşı kaynaklı aşağı yönlü risklerin gerçekleşmekte olduğunu ve kontrol altına alınmadığı takdirde dünya ekonomisini resesyonun eşiğine getirebileceği uyarısında bulundu. IMF yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda 2022 küresel büyüme tahminini %3,6’dan %3,2’ye düşürdü. IMF raporu ardından, ABD’de dün açıklanan konut satışları ve beraberinde tüketici güven endeksinin de beklentiyi karşılayamaması, ABD borsalarının geceyi %1’in üzerinde düşüşle tamamlamasına neden oldu.

Lâkin, piyasa kapanışını ardından ABD’de açıklanan olumlu şirket bilançoları, dün akşam borsaların üzerinde var olan gergin ruh halini bir nebze de olsun yatıştırdığını gördük. Microsoft yüksek gelir artış tahmini ile %4 ; Google’ın ana şirketi Alphabet’in ise güçlü arama motoru reklam satışları yayınlamasının ardından %5 yükseldi. Rusya’nın yeniden ‘vanayı’ kısması, karamsar IMF raporu sonrasında bu akşam sonuçlanacak FED toplantısı öncesinde var olan gergin hava, yüz güldüren bilançolar ile dağıldı: Vadeli işlemlerde (teknoloji borsası) Nasdaq’ın %1,4 yükseldiğini not edelim.

Yeni gün başlangıcında ise, Asya borsalarında hava pek de iyimser görünmüyor. Gösterge endeks Tokyo borsası yatay bir seyir izlerken, diğer bölge borsalarında düşüş eğilimli bir seyir görülüyor. Piyasaların gözü kulağı bu akşam KKTC saati ile 21:00’de sonuçlanacak FED FOMC toplantısında olacaktır. Ekonomik büyümenin ivme kaybettiği enflasyonun ise henüz tepe yapmadığı bir ortamda, FED’in politika faizini 75baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, asıl soru bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleneceği üzerinde olacaktır. Başkan Powell’ın basın toplantısının satır araları bu minvalde önemle takip edilecektir. Makro cephede ise ABD’de günün ikinci yarısında açıklanacak dayanıklı mal siparişleri ve bekleyen konut satışları takip edilebilir.

 

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

  • TSPB Başkanı Karagöz: Faiz İndirimleriyle Sermaye Piyasalarına İlgi Artacak

    Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirim sürecini sürdüreceğini, buna bağlı olarak yerli yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisinin yeniden güç kazanacağını ifade etti. Karagöz, “Kredi notunda olası iyileşmeler ile halka arzlarda yeniden ivme görülecek. Küresel risk iştahındaki toparlanma ile de yabancı yatırımcı girişleri hızlanacak” değerlendirmesinde bulundu.

  • Küresel Emtia Piyasalarında Bakır ve Kalay Arz Kaygılarıyla Tarihi Zirvede

    Küresel emtia piyasalarında bakır ve kalay fiyatları, arz tarafındaki sıkıntıların derinleşeceğine yönelik beklentilerle birlikte tarihi seviyelere ulaştı. Doların güçlü görünümünü sürdürmesine karşın, artan jeopolitik riskler ve ABD’nin gündemindeki olası ticaret tarifeleri metal fiyatlarındaki yükselişi destekleyen temel unsurlar arasında yer aldı.

  • CBS: İran’daki protestolarda 12 binden fazla kişi ölmüş olabilir 

    İran’da iki haftayı aşkın süredir devam eden rejim karşıtı protestolara yönelik güvenlik güçlerinin müdahalesinin, bugüne kadar açıklanan rakamların çok ötesinde bir can kaybına yol açmış olabileceği iddia ediliyor. CBS News’e konuşan kaynaklar, ölü sayısının en az 12 bin, hatta 20 bine kadar çıkmış olabileceğini öne sürüyor...

  • Çin’in Ticaret Fazlası  1,2 Trilyon Dolar, ABD ile Yeni Gerilim Endişesi

    Çin’in ihracat performansı 2025’te beklentileri aşarken, ülkenin yıllık ticaret fazlası 1,2 trilyon dolar ile tarihi rekor kırdı. Ancak ABD ile ticaret hacmindeki sert daralma ve Donald Trump’ın yeni tarife tehditleri, küresel ticaret dengeleri açısından yeni gerilim risklerini gündeme taşıyor. Uzmanlar, Çin’in büyüyen dış fazlasının dünya ticaret sistemi üzerinde yıkıcı etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuyor. Trump'ın Iran yaptırımları  da yeni bir ticaret savaşı başlatabilir.

  • Aracı kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?

    Hisse Senedi Piyasası Strateji Raporu: Küresel Fırtınada BIST'in Rekor Sınavı

  • SABAH Raporu: Kral kaybediyor: Altın ve gümüş rezerv para rolünü devralıyor

    Ekonomi yönetiminin yurtdışı yatırımcı toplantıları olumlu olarak yorumlanırken, hisse senedi cephesinde ise ana endeks yıla %10 yükselişle başladı. TCMB'nin altın dâhil net yabancı para pozisyonu, 12 Ocak valörlü işlemlerde 62,8 milyar dolar ile rekor düzeye ulaştığını görüyoruz. Daha basit bir anlatımla, yılın ilk yedi gününde rezervler altının ya da ons rallisinin büyük yardımı ile 10 milyar dolar yükselerek rekor kırdı.

  • Türkiye, ABD’nin  Gaz Yaptırımlarından Kaçınmak İçin Manevra Yapıyor

    Türkiye, Rusya’dan doğal gaz tedarikini sürdürürken ABD yaptırımlarına takılmamak için diplomatik ve ticari bir denge politikası izliyor. İran gazı için de istisna istenecek. Washington’dan alınan geçici muafiyetler sayesinde ödemeler devam ederken, Ankara bir yandan da ABD’den LNG alımlarını artırıyor ve Amerikan enerji altyapısına yatırım planlarıyla Rusya’ya bağımlılığı azaltmaya çalışıyor.

  • S&P 500 Rekor Seviyeden Geri Çekildi, Nikkei Uçuyor

    ABD piyasaları, yatırımcıların bir yandan beklentilerin üzerinde gelen dördüncü çeyrek bilançolarını, diğer yandan ise Başkan Donald Trump'ın son günlerde ardı ardına açıkladığı yeni ekonomik kararları (edicts) fiyatlamaya çalışmasıyla yönünü aşağı çevirdi. Asya borsaları genelde artıda açıldı, Nikkei coştu.

  • The Economist: Küresel Ekonominin En Büyük Sorunu: Kötümserlik

    Küresel ekonomi bugün sadece yüksek faizler, jeopolitik riskler ya da borç sorunlarıyla değil, giderek derinleşen bir kötümserlik dalgasıyla mücadele ediyor. Tüketiciler, şirketler ve seçmenler geleceğin daha zor olacağına inanıyor; bu inanç yatırım kararlarını erteliyor, büyüme dostu politikaları zayıflatıyor ve popülist siyaseti güçlendiriyor. The Economist’e göre, dünya ekonomisinin önündeki en büyük engel artık maddi değil, psikolojik.

  • Dijital Medya’ya TL158 milyar kaybettik

    Yabancı merkezli dijital platformlara Türkiye’den aktarılan reklam gelirleri 2024 itibarıyla 158 milyar TL’ye ulaştı. Uzmanlara göre bu tablo yalnızca ekonomik bir kaynak kaybı değil; yerli medyanın zayıflaması, veri egemenliğinin aşınması ve dijital bağımlılığın derinleşmesi anlamına geliyor. Avrupa, Kanada ve Avustralya örnekleri telif ve veri temelli düzenlemelerin mümkün olduğunu gösterirken, Türkiye’de de benzer bir yasal çerçeve için hazırlıklar hız kazanıyor.

  • İstanbul’un Suç Bilançosu: 3 Yılda 320 Milyar TL’lik Mala El Kondu, Uyuşturucu Kullanımı Patladı

    İstanbul Valisi Davut Gül, emniyet birimlerinin son üç yıla ait verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan rakamlar, organize suçlar ve kaçakçılıkla mücadelede operasyon sayılarının ve el konulan mal varlığının rekor seviyelere çıktığını ortaya koyarken, uyuşturucu kullanımında özellikle sentetik haplar ve kenevirde patlamaya işaret ediyor. Toplamda 320 milyar TL’yi aşan mal varlığına el konulurken, uyuşturucu operasyonlarında yüzde 44’lük artış dikkat çekti.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Trump’a merkez ayarı…’

    Hafta sonunda FED Başkanı Powell’ın açıklamasının ardından gerginleşen ilişkilerin boyutu büyüyor...

  • Allianz Trade: Social2Social ile pozitif sosyal etkiye sahip projelere desteğini artırıyor

    Allianz Trade, belirli bir sosyal sorunu ele alan ve pozitif sosyal getirileri olan projeleri destekleyecek Social2Social isimli yeni bir kredi ürünü sunmaya başladı...

Benzer Haberler