Sosyal Medya

Döviz

Petrol yeniden 100 doların üzerinde: Morgan Stanley nisan vadede çok daha yüksek bekliyor

Petrol, yatırımcıların Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan etkileri en iyi ham petrol ithalatçısı Çin’deki taze Covid-19 kilitlenmelerine karşı değerlendirmeye devam etmesiyle,…

Petrol yeniden 100 doların üzerinde: Morgan Stanley nisan vadede çok daha yüksek bekliyor

Petrol, yatırımcıların Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan etkileri en iyi ham petrol ithalatçısı Çin’deki taze Covid-19 kilitlenmelerine karşı değerlendirmeye devam etmesiyle, oynak seyri içinde bugün yükselişte.

New York’ta vadeli işlemler varil başına 100 doların üzerinde işlem görmekte fakat yine de bu ayın en yüksek seviyesinden yaklaşık %23 aşağıda. Kremlin perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna konulu müzakerelerde büyük ilerleme kaydedildiğine dair haberlerin “yanlış” olduğunu söyledi. Savaş Rus petrol akışını ciddi şekilde bozdu ve Uluslararası Enerji Ajansı önemli OPEC+ üyesinden gelen üretimin nisan ayında yaklaşık dörtte bir oranında düşeceğini öngördü.

Morgan Stanley analistleri Martijn Rats ve Amy Sergeant bir notta, “Petrol fiyatlarının son zamanlarda değişken olduğunu söylemek hafif kalır. Rusya’nın önümüzdeki aylarda deniz kaynaklı ihracatını sürdürmesi büyük olasılıkla giderek zorlaşacak” diyerek üçüncü çeyrek Brent için tahminlerini varil başına 20 dolar artırarak 120 dolara çıkardılar.

Yatırımcılar Çin’de bir virüsün yeniden canlanmasını da izliyorlar. Kısmen kilitlenmiş Şanghay’daki trafik sıkışıklığı seviyeleri bir yıl öncesine göre üçte birinden daha düşük. Shenzhen’in üretim merkezinde ve Jilin eyaletinde hareket kısıtlamaları da var. Bunlar petrol tüketimini azaltan faktörler.

Ukrayna’daki savaştaki hızlı gelişmeler ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar piyasada vahşi dalgalanmalara yol açtı ve petrol sözleşmelerindeki pozisyonlar oynaklık nedeniyle düştü. Libya çarşamba günü yaptığı açıklamada, OPEC’in enerji krizini hafifletmek için arzı daha hızlı artırması gerektiğini söylerken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson Suudi Arabistan’ın üretimi artırabileceğine dair iyimserliğini dile getirdi, ancak Krallığın veliaht prensinden hiçbir garanti alamıyor.

Alıcılar ağır indirimlere rağmen Rus petrolünden kaçınırken, ülke nisan ayı başlarında amiral gemisi Ural ham petrolünün Baltık ve Karadeniz limanlarından yüklenmesinde çok az değişiklik planlıyor. Gönderilerin hepsinin alıcı bulup bulamayacağı belli değil, bu nedenle gerçek yüklemeler farklı olabilir.

Brent ham petrolünün varili bu ayın başlarında neredeyse 140 dolara yükselmişti, ancak bu hafta 100 doların altına geri kaydı.  Tasfiyenin boyutu yüksek. Petrol vadeli işlemlerinde pozisyonlar, ana Brent ve WTI sözleşmelerinin toplamında 2015’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

ABD Merkez Bankası faiz oranlarını çeyrek puan yükselterek, ekonomik büyüme riskleri artarken bile son 40 yılın en hızlı enflasyonuyla mücadele kampanyası başlattı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler