Ekonomi
Moody’s Türkiye enflasyon beklentisini revize etti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, bugün yayınladığı “Global Marko Görünüm 2022-23 raporu Mayıs ayı güncellemesinde; Türkiye için 2022 ve 2023…
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, bugün yayınladığı “Global Marko Görünüm 2022-23 raporu Mayıs ayı güncellemesinde; Türkiye için 2022 ve 2023 büyüme tahminlerini değiştirmedi, ancak 2022 için enflasyon beklentisini yükseltti.
Türkiye ekonomisi için 2022 ve 2023 yılı GSYH büyüme tahminlerini yüzde 3,5 ve 4 olarak koruyan Moody’s, 2022 yıl sonu için enflasyon tahminini Mart ayı güncellemesinde ortaya koyduğu yüzde 35’ten yüzde 52,1’e çıkardı.
Moody’s 2023 yıl sonu için enflasyon beklentisi ise yüzde 30 olarak korudu.
TCMB anketinde enflasyon beklentisi yüzde 57,92’ye çıkmıştı
TCMB’nin düzenlediği ankette Piyasa katılımcıları yıl sonunda enflasyonun yüzde 57,92 seviyesine çıkmasını öngördü.
Bir önceki anket döneminde yıl sonu beklentisi yüzde 46,44 olarak belirlenmişti.
12 ay sonrası enflasyon beklentisi ise yüzde 33,28 oldu, önceki ankette bu beklenti yüzde 28,41 olmuştu.
24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 17,68 ve yüzde 19,54 olarak gerçekleşti.
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 7 Kasım 2025Mehmet Şimşek TBMM’de Ekonomik İstikrar Programı’nı Savundu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2026 bütçesi görüşmelerinde soruları yanıtladı. Şimşek, deprem harcamaları, vergi yükü, borçlanma, cari açık ve enflasyon hedeflerine ilişkin eleştirilere yanıt vererek “Türkiye kötü bir bütçe açığına sahip değil, program çalışıyor” mesajını verdi.
Gündem
/ 7 Kasım 2025Yenileniyor -SICAK SICAK: Bahis operasyonunda gözaltılar başladı
İlk kurbanlar ifadeye gidiyor
Genel
/ 7 Kasım 2025Yoksulluğa alışıyoruz! Ev alamıyoruz, emekli olamayacağız & Hayatta kalma mücadelesi | Ozan Gündoğdu -Semih Sakallı
Semih Sakallı'nın bu bölümde konuğu gazeteci Ozan Gündoğdu. Türkiye'de ağırlaşan ekonomik koşulların yarattığı yoksullaşmayı, artan ekonomik suçları, bunların toplumsal ve siyasi sonuçlarını konuştular.
Dünya Ekonomisi
/ 7 Kasım 2025Çin İhracatı Ekim’de Beklenmedik Şekilde Daraldı, Asya Satıcılı
Çin’in ihracatı Ekim ayında iki yıl sonra ilk kez daraldı. ABD’ye yapılan sevkiyatlar sert düşerken, Pekin alternatif pazarlara yönelerek toplam ihracatını yıl bazında yükseltmeyi başardı. Ekonomistler, ihracattaki ivme kaybının Çin’i daha fazla iç talep destekli teşviklere zorlayacağını değerlendiriyor.
Dünya Ekonomisi
/ 7 Kasım 2025ABD’de işten çıkarmalar 22 yılın zirvesinde
ABD’de şirketler, Ekim ayında 153.074 çalışanı işten çıkardığını açıkladı. Bu rakam, son 22 yılın en yüksek “Ekim ayı toplu işten çıkarma” verisi oldu. Teknoloji ve depo/lojistik sektörleri başı çekiyor. Uzmanlara göre yapay zekâ yatırımları, ücret maliyetleri ve tüketici harcamalarındaki zayıflama şirketleri agresif maliyet azaltmaya yöneltti.
Gündem
/ 7 Kasım 2025Gönül Tol/New York Times: Erdoğan’ın vazgeçilmezliği
Gönül Tol’un New York Times için kaleme aldığı analiz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı başkentleri tarafından “stratejik olarak vazgeçilmez” görülmesi nedeniyle demokrasiye yönelik baskıların görmezden gelindiğini savunuyor.
Borsa
/ 7 Kasım 2025ABD borsalarında sert düşüş – yapay zekâ hisselerinde satış dalgası sürüyor
Wall Street’te perşembe günü satış baskısı hâkimdi. Yapay zekâ odağındaki teknoloji hisseleri yeniden değer kaybederken Dow Jones 400 puana yakın düşüş yaşadı, Nasdaq ise %1,9 geriledi. Nvidia, Microsoft, Palantir, AMD ve Broadcom satış dalgasından en çok etkilenen hisseler oldu.
Genel
/ 7 Kasım 2025Türkiye – ABD S400 pazarlığı başladı
Bloomberg’in üst düzey hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Türkiye ABD’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin tamamen devre dışı bırakılması veya kaldırılması yönündeki talebine olumsuz yanıt verdi. Ankara, S-400’leri elinde tutarak “sınırlı kullanım ve teknik koordinasyon” modeli öneriyor.
Çetin ünsalan
/ 7 Kasım 2025Çetin Ünsalan: Vermeden alan el
Çetin Ünsalan Mehmet Şimşek'in bütçe sunumunu eleştirdi
Ekonomi
/ 6 Kasım 2025Empa Elektronik “Empa 2.0” ile Yeni Projelere Göz Kırpırken, Bir Yandan da Halka Arza Hazırlanıyor
Türkiye’nin savunma, havacılık, uzay ve endüstriyel elektronik projelerinde Empa’nın en önemli oyuncu olduğunun altını çizen Empa Elektronik CEO’su Murat Sarpel, “Biz büyük projelerin vazgeçilmez bir parçasıyız. Ufak bir dişliyiz ama o dişli olmadan çark dönmüyor. Büyümemiz sürecek” şeklinde konuştu.
Ekonomi
/ 6 Kasım 2025Türkiye’nin Servet Uçurumu: Milyarderler Kazanıyor, Emekçiler Kaybediyor
Türkiye’de milyarderlerin serveti 5 yılda yüzde 52 arttı; eşitsizlik derinleşirken, emekçilerin durumu değişmedi. Sermaye birikimi, serveti katlarken yoksulluğu büyütüyor ve Marx’ın 150 yıl önce vurguladığı yapısal eşitsizlik günümüzde de sürüyor.
Ekonomi
/ 6 Kasım 2025Emekli Promosyon Ücretlerinde Rekabet Kızıştı: Emekli Maaşı Promosyonu Hangi Bankada Daha Yüksek? İşte Güncel Promosyon Ücretleri
Bankalar, emekli müşterilerini çekmek amacıyla promosyon yarışını hızlandırdı. Ocak ayında emekli maaşlarına yapılacak artış öncesinde, bazı bankalar 3 yıl süreli taahhüt karşılığında promosyon ödemelerini 32 bin TL’ye kadar yükseltiyor. Promosyon miktarı, emeklinin maaşı ve bankanın belirlediği ek koşullara göre değişiklik gösteriyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri ile yetim aylığı alanlar da bu kampanyalardan yararlanabiliyor.
Ekonomi
/ 6 Kasım 2025Mahfi Eğilmez’den TCMB’ye Kritik Tavsiye: “Ben Olsam Aralıkta Faizi Değiştirmem”
İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 7 Kasım Cuma günü açıklayacağı yıl sonu enflasyon raporu öncesinde, bankanın tahmin aralığını güncellemesi gerektiğini belirtti. Eğilmez ayrıca Ekim ayı enflasyon verilerini ve piyasaların merakla beklediği Aralık ayı faiz kararını değerlendirerek, “Ben olsam aralıkta faizi değiştirmem” yorumunda bulundu. Eğilmez, CNBC-e yayınında TCMB’nin enflasyon raporu toplantısına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.
Benzer Haberler
