Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: Bitcoin dip mi oluşturuyor?

Kuşkusuz kripto para deyince akıllarda ilk beliren kelime “Bitcoin”. Yatırımcı olsun ya da olmasın geniş kitleler Bitcoin’i tıpkı Amerikan dolarının hareketlerini takip eder gibi takip etmeye başladı...

ANALİZ: Bitcoin dip mi oluşturuyor?

Kuşkusuz kripto para deyince akıllarda ilk beliren kelime “Bitcoin”. Yatırımcı olsun ya da olmasın geniş kitleler Bitcoin’i tıpkı Amerikan dolarının hareketlerini takip eder gibi takip etmeye başladı. Piyasanın hacim olarak en büyük kripto parasının son dönemdeki 19 – 20 bin bandında yatay hareketi akıllara “Bitcoin’de dip görüldü mü?” sorusunu getiriyor. Bitay Araştırma Departmanı bu sorunun cevabını merak edenler için verdi.

Pandemi sonrasında dünya genelinde yaşanan enflasyon, ülkelerin ardı ardına açıkladığı ekonomik paketler, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizlikler… İşte tüm bunların ekonomi gündeminden etkilenmediği düşünülse de son dönemde kripto para piyasaları yaşanan bu etkilerin gölgesinde yönünü bulmaya çalışıyor. Bitay Araştırma Departmanı analistleri makro ekonomik etkilerin gölgesinde Bitcoin’in durumunu değerlendirdi.

Bitay Araştırma Departmanı analisti Alper Samet Yorak yaptığı değerlendirmede: “Başta Amerikan Merkez Bankası olmak üzere tüm dünyada artırılan faizler, kripto paralar ve hisse senetleri de dahil birçok yatırım aracını negatif etkiledi. Neredeyse her ülkenin para biriminin değeri artan faizler sonucu Amerikan dolarına karşı değer kaybederken bütün varlık sınıfları ayakta kalmakta zorlandı. Dolar son 20 senenin en yüksek seviyelerine ulaşırken, hisse senedi endeksleri düşmeye devam ediyor. Aynı zamanda kripto para piyasası da bir süredir belli bir bant aralığında hareket ediyor. Lider kripto para birimi olan Bitcoin, Haziran ayında yakın tarihin en düşük seviyesini gördükten sonra 18.500 dolar ile 22.500 dolar arasında konsolide oluyor. Fakat Amerikan hisse senedi piyasasının yüzde 75’ini kapsayan Standard & Poor’s (S&P) 500 ve teknoloji borsası Nasdaq düşmeye devam ediyor. Bu endekslerle aralarında güçlü bir korelasyon olan Bitcoin ise son dönemde pozitif ayrıştı.” Değerlendirmesine Bitcoin ve Nasdaq borsa endeksini karşılaştırarak devam eden Yorak, “Birbirine oldukça yakın hareket eden bu 2 endeks Eylül ayı ortasından bu yana ayrışmış durumda. Nasdaq aşağı seyrine devam ederken Bitcoin, son dönemde bir bant arasında akümüle olmuş vaziyette.” diyor.

 

 Görsel – Bitcoin ile Nasdaq borsası arasındaki ilişki inceleniyor

Hal böyle iken akıllara “Bitcoin dip mi oluşturuyor?” sorusu geliyor

Bitcoin fiyatının en çok Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artırımlarından etkilendiğini söyleyen Yorak, “Faizler artmaya devam etmesine rağmen son bir ayda Bitcoin neden düşmüyor. Bu soruyu cevaplamak için çok elimizde çok çeşitli veriler var” diyerek sözlerine devam ediyor ve verileri adım adım paylaşıyor: 

FED’in faiz artırımlarında Kasım ayı itibarıyla yavaşlama ihtimali

Sterlin’in dolara karşı değer kaybı sonucu Bitcoin/Sterlin paritesindeki hacmin yüzde 1000’in üzerinde artması

Euro/Dolar paritesi 1 seviyesinin aşağı gelmesi sonucu Bitcoin-Euro paritesindeki hacmin yüzde 600 civarında artması

Eylül ayında ve Ekim ayı başı itibarıyla borsalardaki Bitcoin hacminin 4 ayın en yüksek seviyesine yükselmesi

Analist Yorak, “Gözlem ve tecrübelerimizden yola çıkarak diyebiliriz ki bu ve benzeri sebepler Bitcoin’in belli bir bandın aşağısına sarkmasına engel oluyor gibi görünüyor.”

Son olarak FED’in geçmişteki faiz artırım döngüsünün Bitcoin’e etkilerini değerlendiren Alper Samet Yorak:

 

Görsel – FED’in 2018 yılında gerçekleştirdiği ve 2019’un ortalarında son verdiği faiz artırım döngüsü sürecinde Bitcoin performansına dair grafik

“Yukarıdaki grafik, FED’in 2018 yılında gerçekleştirdiği ve 2019’un ortalarında son verdiği faiz artırım döngüsü sürecinde Bitcoin’in performansını gösteriyor. Bitcoin, FED’in faiz artırımlarının sonuna yaklaştığı Kasım 2018 ile Nisan 2019 arasında yaklaşık 5 ay boyunca yüzde 25’lik bir bant aralığında dalgalandı. Fiyat seviyesi 3500 dolar ile 4200 dolar arasında akümüle oldu. Bu süreçte birçok uzman piyasada Bitcoin’in bir dip oluşturduğu fikrini gündeme getiriyordu ve sonunda Bitcoin’in dip oluşturduğuna şahit olduk. Bugünlerde de benzer süreçlerden geçerken Kasım ayında son kez 75 baz puan artırım yapıp sonrasında faiz artırım miktarlarını azaltacak olan bir FED ile karşı karşıya kalacağız. Bu da bize 2018 yılındaki gibi Bitcoin’de bir dip oluşuyor mu sorusunun cevabı hakkında bir seçenek oluşturuyor.”

BAKMADAN GEÇME

  • Tarım Sektörünün İhracattaki Payı Yüzde 15,3’e Ulaştı

    Tarım sektörü, 2025 yılında 36,4 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştı. Bu rakamın içinde mobilya, kağıt ve orman ürünleri de yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sektörün ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,6 artış göstererek 36,4 milyar doların üzerine çıktı. Tarım sektörünün toplam ihracattaki payı ise yüzde 15,3 olarak kaydedildi.

  • Trump’ın Tarife Tehdidi Almanya Otomotiv Hisselerini Sarsıyor: Mercedes ve BMW Hisselerini Etkiledi

    ABD Başkanı Donald Trump’ın, Grönland konusundaki taleplerine karşı çıkan sekiz Avrupa ülkesine yönelik tarife tehditleri, Almanya’da özellikle otomotiv sektöründe ciddi bir dalgalanmaya yol açtı. Frankfurt Borsası’nda işlem gören önde gelen Alman otomobil üreticilerinin hisseleri, yatırımcıların artan endişeleriyle birlikte keskin değer kayıpları yaşadı. Buna göre, Mercedes-Benz hisseleri %2,7, BMW %3,35, Porsche %2,88 ve Volkswagen %3,64 oranında düştü.

  • Garanti BBVA Portföy’den Rekor Büyüklük: Yatırımcı Güveniyle 1 Trilyon Lira

    Garanti BBVA Portföy, yönettiği yatırım fonlarının toplam büyüklüğünün 1 trilyon lirayı geçtiğini açıkladı. Bankadan yapılan bilgilendirmeye göre, 15 Ocak tarihli TEFAS verilerine göre, şirketin portföy yönetimindeki yatırım fonlarının toplam değeri 1 trilyon lirayı aşarak sektörde önemli bir dönüm noktasına ulaştı.

  • Türkiye’nin Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Kasım’da Azaldı

    Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, Kasım ayı itibarıyla bir önceki aya göre %1,3 azalarak 163,7 milyar dolar seviyesine geriledi.

  • Japonya’nın İlk Kadın Başbakanı Takaichi, Erken Seçime Gidiyor

    Ekim ayında Japonya’nın ilk kadın Başbakanı Sanae Takaichi’den dikkat çeken bir adım geldi. Japon Başbakan Takaichi, bugün yaptığı açıklamada erken seçim kararı aldığını duyurdu. Kendisinin Liberal Demokrat Parti’deki (LDP) lider değişikliği sonucunda başbakan olduğunu ve Japonya Inovasyon Partisi (JIP) ile yeni bir koalisyon hükümeti kurduğunu hatırlatan Takaichi, "Bu kapsamda uygulayacağımız politikaların çoğu, LDP’nin son Temsilciler Meclisi seçimlerindeki kampanya vaatleri arasında yer almamıştı" dedi.

  • Euro Bölgesi Enflasyonu Aralık’ta Hedefe Yaklaştı

    Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Aralık ayında %1,9’a geriledi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı.

  • Javier Blas: İran Petrolü İçin Asıl Risk Bombalar Değil, Grevler

    İran denildiğinde enerji piyasalarının aklına ilk olarak askeri gerilimler ve Hürmüz Boğazı riski geliyor. Ancak Bloomberg Opinion yazarı Javier Blas’a göre, İran petrol arzı açısından asıl tehlike askeri çatışmalar değil, ülkenin derinleşen ekonomik kriziyle tetiklenebilecek işçi grevleri. Tarihsel deneyim, göz ardı edilen bu riskin petrol üretimi üzerinde çok daha yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

  • Grönland Krizi Derinleşiyor: Avrupa, ABD’ye Karşı “Ticaret Bazukası” Seçeneğini Masada Tutuyor

    ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland üzerinden Avrupa’ya yönelik yeni tarife tehdidi, transatlantik ilişkilerde gerilimi tırmandırdı. Brüksel’de olağanüstü diplomasi trafiği başlarken, Avrupa Birliği’nin daha önce hiç kullanmadığı “Anti-Zorlama Aracı” (ACI) dahil sert ekonomik karşılıkları değerlendirdiği bildiriliyor. Piyasalar ise bu belirsizliği sert satışlarla fiyatlıyor.

  • IMF’den Yeni Rapor: Türkiye’nin Büyüme Tahminini Nasıl Yorumladılar?

    Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl için büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Ocak 2026 sayısını “Küresel Ekonomi: Ayrışan Güçler Arasında İstikrar” başlığıyla yayımladı. Raporda, Türkiye ekonomisinin büyüme öngörülerinde artışa gidildiği belirtildi.

  • Trump’ın Grönland Hamlesine AB’den Misilleme Planı

    Avrupa Birliği başkentleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’ı kontrol altına alma yönündeki girişimine karşı çıkan NATO müttefiklerini hedef alan tehditlerine yanıt olarak, ABD’den yapılan yaklaşık 93 milyar euroluk ithalata gümrük vergisi uygulanmasını ya da Amerikan şirketlerinin AB iç pazarına erişiminin kısıtlanmasını masaya yatırdı. Bu gelişme, transatlantik ilişkilerde son on yılların en ciddi gerilimlerinden biri olarak görülüyor.

  • PİYASA ANALİZ: Trump’ın Tarife Hamlesi Risk İştahını Bozdu, Güvenli Limanlar Işıldıyor

    Küresel piyasalar haftaya belirgin bir riskten kaçış havasıyla başladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland merkezli tarife restleşmesi, jeopolitik tansiyonu yeniden yükseltirken, hisse senetlerinde baskı, kripto varlıklarda geri çekilme ve güvenli limanlara güçlü bir yöneliş görüldü. Altın ve gümüş “para gibi” davranarak tarihi zirveleri test ederken, döviz cephesinde euro, yen ve İsviçre frangı öne çıktı. Türkiye varlıkları ise küresel dalgalanmaya rağmen pozitif ayrışmasını sürdürdü.

  • Ekonomik Kriz Ortamında Dikkat Çeken Adım: İzmir’de 11 Zincir Market Güçlerini Birleştirdi

    İzmir’de faaliyet gösteren 11 zincir market, güçlerini birleştirerek yeni bir ticari yapılanmaya gitti. Kurulan şirketin ilk mağazasının şubat ayında Menderes’te hizmete girmesi planlanıyor. Ortak girişimin kamuoyuna tanıtımı ise Gaziemir’de gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla yapıldı.

  • Barış Soydan Yazdı…’Fintekte Sorunlar Merkez Bankası’na Devirle Başladı, Acil Müdahale Zamanı’

    2025 yılı elektronik para ve ödeme kuruluşları açısından neredeyse bir kaos ve yıkım yılı olarak geride kaldı. Savcılık operasyonları, lisans iptalleri, faaliyetlerin askıya alınması gibi hukuki ve idari kararlar tüm yıl boyunca gündemdeydi. Daha da kötüsü, finansal sistemin bu parçası bir süredir ciddi bir şeffaflık ve güven krizinin içine girmiş durumda; söylentiler ve spekülasyonlar hâlâ devam ediyor. Artık bir kırılma noktasına gelindiği açık. Bir tarafta genç nüfus, yüksek dijital adaptasyon, güçlü bankacılık altyapısı ve dev elektronik ticaret hacmiyle bölgesel bir “fintek merkezi” olabilecek kapasite var. Diğer tarafta ise giderek daha sık anılan suç ve bahis gelirleri, kara para, şüpheli transferler tartışmaları… Bugün fintek sektörü başarı hikâyeleriyle değil bu tür risk başlıklarıyla gündeme geliyorsa, bunun sebebi sadece “birkaç kötü örnek” değil. Esas faktör daha derinde, yapısal ve sistemsel sorunlarda.

Benzer Haberler