Sosyal Medya

Ekonomi

İstanbul Enflasyonu yüzde 80’e dayandı, TÜFE yüzde 70’e gidiyor

Bayram’da açıklanan İTO İstanbul perakende fiyat endeksi yıllık bazda %80 sınırına dayanırken, Perşembe günü açıklanacak TUIK Nisan TÜFE’nin yıllık  %66-68…

İstanbul Enflasyonu yüzde 80’e dayandı, TÜFE yüzde 70’e gidiyor

Bayram’da açıklanan İTO İstanbul perakende fiyat endeksi yıllık bazda %80 sınırına dayanırken, Perşembe günü açıklanacak TUIK Nisan TÜFE’nin yıllık  %66-68 arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Yİ-ÜFE, yani üretici fiyatları ise Nisan anketinde %100’ü aşabilir.

Ekonomistlere göre enflasyon henüz zirve yapmadı. TÜFE’nin yıl ortasında %70’i aşması genel beklenti. Enflasyonda kayda değer bir gerileme görmek için yıl sonuna kadar bekleyeceğiz. Bu gerileme de baz etkisinden kaynaklanacak.

Ancak, hükümetin yıl ortasında emeklilere zam yapması durumunda, asgari ücret de yenilenebilir ve baz ektisi ortadan kalkar.

Enflasyonda bir numaralı yukarı yönlü risk ise döviz kuru. Halen TCMB’nin yoğun döviz satarak sabit tuttuğu dolar/TL Aralık  2021’de gözlendiği gibi bir kez daha 18.00’in üstüne gidebilir. Bu senaryoda, TUIK TÜFE’nin de 3 hanelere varması olası.

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Nisan 2022 Fiyat İndeksleri açıkladı. Buna göre, nisan ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 11,36, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 5,33 oranında arttı.

 

2021 Nisan ayına göre 2022 Nisan ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İTO’nun 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 79,97, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 73,21 olarak gerçekleşti.

 

Perşembe günü açıklanacak Nisan TÜFE hakkında beklenti anketleri şu şekilde:

 

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin düzenlediği enflasyon anketine göre, ankete katılan 16 kurumun medyan beklentisi Nisan ayında TÜFE’nin aylık yüzde 6,2; yıllık yüzde 68,3 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde oldu.

 

Nisan ayı enflasyonu için en düşük beklenti aylık yüzde 4, en yüksek beklenti ise yüzde 7,8 seviyesinde gerçekleşti.

 

AA Finans tarafından gerçekleştirilen ve toplam 14 ekonomistin katıldığı ankete göre; Nisan ayında enflasyon oranları yüzde 5.46 oranında yükselecek.

 

14 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen enflasyon anketinde, ortalama beklenti oranı yüzde 5.46 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin verdikleri yanıtlara göre en düşük beklenti yüzde 4.40 olarak gerçekleşti. Ekonomistlerin zirve olarak görülebilecek oranı ise 7.80 oldu. Ekonomistlerin yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 61.14 seviyesinden yüzde 67.93 bandına yükseldi.

 

 

Çeşitli basın kaynakları

 

Bakan Nebati:  Vatandaş için enflasyona endeksli tahvil yolda

 

Petrol, dolar ve euro’da son durumun özeti: ‘Türkiye için en kötü şok bileşimi…’

 

Dış ticaret açığında beklendiği gibi ve çok büyük artış

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler